Ruské stahování ze Sýrie se nekoná

21. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Ohlášené ruské stahování ze Sýrie bylo politickým gestem. Ve skutečnosti Kreml vrátil vojenskou přítomnost na úroveň před sestřelením bombardéru v tureckém vzdušném prostoru, napsali Dmitrij Gorenburg a Michael Kofman.


Neexistuje ruské stahování ze Sýrie, ale spíše omezení leteckého kontingentu v provincii Latakíja. Putin jen posunul figurky na šachovnici bez toho, aby změnil rovnici.

Tento manévr se týká spíše politické percepce než vojenské reality. Představuje politické přeformátování ruské intervence za účelem normalizace vojenské přítomnosti v Sýrii, která se stává trvalou. Současně chce Kreml přesvědčit Rusy doma, že tažení je skončeno.

Rusko ponechává v Sýrii systém protivzdušné obrany S-400 i systémy kratšího dosahu. Stahuje bitevníky Su-25 a stíhací bombardéry Su-34, ale ponechává zde několik bombardérů Su-24 a bitevních vrtulníků Mi-24 a Mi-35, stejně jako stíhačky Su-30SM a Su-35. Navíc přisunula nejmodernější bitevní vrtulníky Ka-52 a Mi-28N. Ty poskytnou blízkou leteckou podporu syrským jednotkám a zároveň otestují nové ruské zbraňové systémy. Ruské loďstvo se nechystá opustit východní Středomoří.

Jinak řečeno, ozbrojené síly se vracejí přibližně na úroveň před listopadovým sestřelením ruského bombardéru. Navíc Rusko kontroluje leteckou základnu Hmejmim a dál rozšiřuje námořní základnu v Tartúsu. Letadla mohou být snadno znova přisunuta, když je infrastruktura připravena. A další vybavení je přiváženo.

Oznámení se Putinovi hodilo z mnoha důvodů. Za prvé tím Putin získal možnost vyvíjet nátlak na Asada před nadcházejícími rozhovory v Ženevě. Domácí publikum je možná ještě důležitější, protože Putin se snaží připsat si body za úspěšnou operaci, než se případně objeví možné komplikace. Pokračující vojenské operace bude prezentovat jako "tradiční" ruskou vojenskou přítomnost v Sýrii.

Každý, kdo se domnívá, že stahování je známkou slabosti v důsledku přetížení bude zřejmě zklamán. Jde o gesto, které má přimět svět i ruskou veřejnost, aby přijali vojenskou přítomnost v Sýrii jako novou normalitu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8326

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2016