Varování před šestnácti lety

Simpsonovi v roce 2000: Donald Trump prezidentem

20. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

 Seriál Simpsonovi je velmi bohatým studijním zdrojem pro pochopení života současné společnosti. Zlozvyky, stereotypy a společenské deviace, amplifikované humornou formou s cílem učinit je hmatatelné, odhalit je. A nejen to. Jak upozornil deník Guardian, v roce 2000 v epizodě Bart do budoucnosti Simpsonovi vykreslují utopický scénář, v němž se Lisa, na daná dcera manželů Simpsonových, stane prezidentkou USA. Její zdaleka ne tolik nadaný bratr je v té době typickým loserem, kterého se prezidentka Lisa po přímluvě matky ujme a umožní mu využívat výhod prezidentského úřadu.

V souvislosti se současnou situaci je ale zásadní jeden zcela drobný detail: během schůzky se svými poradci prezidentka Lisa sděluje svým poradcům v Oválné pracovně, že po vládě prezidenta Donalda Trumpa jsou USA finančně na dně. Seriál Simpsonovi použil postavu Donalda Trumpa, aby - slovy tvůrce Dana Greaneyho - ukázal fikci, která se zdá být "logicky poslední zastávkou před tím, než USA dopadnou na úplné dno".

Vzhledem k tomu, že epizoda z roku 2000 ukazuje budoucnost o 30 let později, Trump by se mohl úřadu ujmout mnohem dříve. Zdá se tedy, že intuice tvůrců The Simpsons je správná, jen společenský vývoj směrem k úplné politické demenci je mnohem rychlejší.

V červnu roku 2015, jak upozorňuje Guardian, se Donald Trump v krátkém videu s postavami ze seriálu Simpsonovi objevil znovu, tentokrát už jako skutečný kandidát na amerického prezidenta. Hlavní postava seriálu, Homer Simpson, se ocitá v zajetí kštice Donalda Trumpa a poté je násilně odveden Trumpovou ochrankou.

Autor článku měl možnost diskutovat během sobotního dopoledne s americkými vysokoškoláky a jejich učiteli. Zmínka o Trumpovi v Simpsonových mezi nimi vyvolala pobavení. Skutečně, vzdělaní Američané si dokáží jen těžko představit Trumpa jako prezidenta. Ostatně, tvůrci seriálu pravděpodobně vybrali tu nejméně pravděpodobnou postavu, která by mohla úřad prezidenta USA zastávat. Vzhledem k tomu, že už v ČR strávili nějakou dobu leccos se dozvěděli, paralela mezi Trumpem a Zemanem je nepřekvapila. Vtipné je, že Zeman i Trump mají v ČR stejné příznivce, tvrdě rasistický a antiislamistický blok entomologa Konvičky. Nejpodstatnější rozdíl spočívá v tom, že Trump nepije a nekouří...

0
Vytisknout
13326

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2016