Německý soudce varuje násilníky útočící na uprchlíky

21. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Německo se potýká s rostoucí vlnou násilí proti uprchlíkům. Německý soudce vydal německým násilníkům vážné varování formou tvrdého rozsudku.

Dva muži a žena byli odsouzeni na čtyři a půl až osm let do vězení za to, že do ubytovny pro uprchlíky loni vhodili bezínovou bombu.

"Tato trojice pachatelů byla motivována "nacionálně socialistickou xenofobní a rasovou nenávistí," zdůvodnil svůj rozsudek u Okresního soudu v Hanoveru dne 17. března soudce Wolfgang Rosenbusch.

K nočnímu útoku dne 28. srpna 2015 došlo v Zalzhemmendorfu, městečku v centrálním Německu. Terčem útoku byla matka ze Zimbabwer a její tři děti. Bomba explodovala v místnosti 11 letého chlapce, avšak ten v té době spal v posteli s maminku a svými sourozenci.

"To, co jste spáchali, není nic jiného, než co spáchala SA (polovojenská organizace NSDAP) dne 9. listopadu 1938, řekl soudce s odkazem na nechvalně známou nacistickou Křišťálovou noc.

Přísné vězeňské tresty jsou vážným varováním pro všechny ostatní, kdo páchají násilné útoky proti uprchlíkům, nebo se na ně připravují.

Za posledních 15 měsíců došlo k přibližně 1200 útokům proti ubytovnám uprchlíků podle údajů z Amadeu Antonio Foundation, nezávislé organizace, která zaznamenává rasistické útoky.

V Německu vstoupil loni od 1. července v platnost nový zákon, který ukládá soudcům považovat "rasistické, xenofobní nebo jiné nelidské motivy" za přitěžující okolnosti spáchaných zločinů. V policii a v soudnictví probíhá školení, aby byli pracovníci bezpečnostních složek schopni řádně vyšetřovat a stíhat rasově motivované zločiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6895

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2016