Británie kvůli podlézání Číně odsoudila k likvidaci celý evropský ocelářský průmysl

1. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

"Mimořádně přátelský" vztah Británie k Číně hrozí naprostou likvidací britského ocelářského průmyslu, který je základem výrobních sektorů Británie, varuje deník Daily Telegraph. Týká se to i celé Evropské unie, jejíž ocelárny jsou před zavřením. Bude to mít nedozírné následky na celou síť evropských dodavatelských řetězců.

Britský ministr financí George Osborne proměnil svou milostnou aféru s Čínou ve faustovskou smlouvu.

Britská vláda už tři roky blokuje snahy EU vypracovat si proti Číně antidumpingovou strategii, jakou vůči ní mají Spojené státy.

"Britové obětovali celý evropský průmysl jen proto, aby mohli poděkovat Číně za to, že se uvolila postavit jadernou elektrárnu v anglickém Hickley Point," konstatoval jeden bruselský činitel.

Podíl Číny na globální výrobě oceli stoupl za posledních 10 let z 10 na 50 procent. Vybudovala si kapacitu na výrobu 1,2 miliardy tun oceli ročně, kterou nikdy nemůže absorbovat klesající poptávka v čínském stavebnictví.

Podle údajů OECD má Čína přebytečnou kapacitu ve výši 400 milionů tun oceli ročně, což je dvojnásobek celého objemu výroby oceli v EU. Přebytečná ocel z Číny se dostává do Evropy, za podpory čínských státních vývozních dotací a levných státních úvěrů. Čína nyní ovládá 45 procent britského trhu specializované oceli. Před čtyřmi lety vyvážela do Británie téměř nulu. Cena válcované oceli v Evropě poklesla na 369 dolarů za tunu. V roce 2009 byla 650 dolarů za tunu.

Čína není tržní ekonomikou. Používá dumpingovou strategii, která drsně likviduje evropský průmysl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7828

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2016