OSN: Plán deportovat uprchlíky hromadně z Řecka do Turecka poruší mezinárodní právo

2. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Plán Evropské unie deportovat uprchlíky, kteří prchají před občanskou válkou v Sýrii, z Řecka hromadně do Turecka je zřejmě protizákonný, varoval vysoký činitel OSN uprostřed znepokojení, že Řecko nemá infrastrukturu pro realizace těchto deportací, které mají začít v pondělí.

Peter Sutherland, mimořádný zástupce generálního tajemníka OSN pro mezinárodní migraci a rozvoj, konstatoval, že deportace uprchlíků a migrantů, aniž by předtím byly individuálně zhodnoceny jejich žádosti o azyl, by byla porušením mezinárodního práva.

A ve světle obvinění od Amnesty International, že Turecko deportuje Syřany zpět přes hranici do válečných zón, Sutherland varoval, že žádný uprchlík nemůže být deportován z Evropy bez záruk, že budou jejich práva ochraňována.

Během rozhovoru v pořadu "Today" rozhlasové stanice BBC Radio Four řekl Sutherland na dotaz reportéra, zda by plán EU na deportaci uprchlíků z Řecka do Turecka byl protizákonný:

"Absolutně, a jsou pro to dva základní důvody. Zaprvé, kolektivní deportace bez respektování individálních práv těch osob, které o sobě tvrdí, že jsou uprchlíky, je protizákonná. Samozřejmě nevíme, co se bude dít příští týden, ale pokud by došlo k hromadným deportacím, aniž by jednotlivci dostali právo na azyl, to je protizákonné.

Zadruhé, jejich práva musejí být absolutně chráněna tam, kam mají být deportováni, jinými slovy v Turecku. Musejí existovat dostatečné záruky, že nemohou být deportováni z Turecka do Sýrie, pokud jsou například syrskými uprchlíky, anebo do Afghánistánu či jinam."

Evropští a turečtí politikové plánují v pondělí začít realizovat plán, podle něhož mají téměř všichni žadatelé o azyl být deportováni zpět do Turecka. Za každého deportovaného uprchlíka má EU přijmout jednoho uprchlíka, který se nepokusil vstoupit do Evropy neregulérním způsobem. Avšak dohoda závisí na tom, dokáže-li Řecko v krátké době zpracovat desetitisíce individuálních žádostí uprchlíků o azyl a na tom, zda Turecko dokáže prokázat, že je pro uprchlíky bezpečnou zemí. Nejvyšší řecká činitelka pro azylovou proceduru, Maria Stavropoulu, varovala, že Řecko potřebuje dvacetkrát více azylových úředníků, než kolik jich má.

Avšak mezi uprchlíky a migranty v Řecku už vypukly nepokoje. Na řeckém ostrově Chios roztrhaly stovky lidí žiletkový plot, který je věznil v táboře, a utekly. Jeden z nich řekl BBC: "Deportace je velká chyba, protože my jsme riskovali strašně mnoho cestou sem, zejména během přeplavby z Turecka do Řecka. Nemůžeme se vrátit. Budeme svou cestu opakovat znovu a znovu, protože utíkáme, abychom si zachránili život."

Amnesty International poukazuje na to, že mezi uprchlíky, které od ledna Turecko protizákonně deportovalo zpět do Sýrie, byly děti bez doprovodu rodičů.

V západní Evropě dosahuje strach z očekávané vlny uprchlíků utíkajících z Blízkého Východu a z Asie ze zemí zničených válkou naprosto horečné hysterie. Tvrdě euroskeptický konzervativní poslanec a předseda Dolní sněmovny Chris Grayling se v rozhovoru pro Daily Telegraph vymlouvá, že "Británie není schopna absorbovat" počty uprchlíků, o nichž se očekává, že v nadcházejících dvou desetiletích přijdou do Evropy.

Sutherland varoval, že státy musejí konečně začít ve prospěch uprchlíků jednat, nejen v Evropě, ale po celém světě. "To, co se děje, je že uprchlíci jsou pořád zatlačováni zpět, staví se proti nim ploty na Balkáně, brání se jim, aby odcházeli z Řecka a nyní mají být deportováni zpět do Turecka. A Turecko je deportuje zpět do Sýrie.

To je neudržitelný postoj. Máme tu globální odpovědnost, globální odpovědnost vůči lidem v zoufalém postavení, kteří jsou ochotni riskovat život přeplavbou přes Středozemní moře."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6709

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2016