Britský premiér blokoval snahu EU otevřít tajné offshoreové trusty

8. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Britský premiér David Cameron v roce 2013 zablokoval rozhodnutí Evropské unie zabránit propírání špinavých peněz ve snaze ochránit offshoreové trusty, aby nemusely zveřejnit, kdo je vlastní a kdo z nich má prospěch, informoval ve čtvrtek list Financial Times. Offshoreové trusty jsou podle komentátorky listu Guardian Poly Toynbee "typickou britskou chorobou", na níž je založen systém feudálních výsad a privilegií, z nichž má nekontrolovaný prospěch mimo daňový systém úzká vrstvička zbohatlíků.

Cameron r. 2013 napsal tehdejšímu prezidentu Evropské rady Hermanu Van Rompuyovi, že by trusty neměly být automaticky podrobovány stejným principům transparentnosti jako firmy.

Evropská unie plánovala odhalit transakce offshoreových společností zveřejněním ústředního rejstříku jejich konečných vlastníků, avšak Cameron argumentoval v dopise, který zůstává veřejně k dispozici na britském vládním serveru, že je prý "nevhodné", aby byl vytvořen "ústřední veřejný rejstřík" offshoreových společností. Argumentoval, že by byl takový rejstřík "narušením soukromí občanů" a že trusty mají "mimořádnou roli v tom, že pomáhají britským rodinám řešit dědictví".

Richard Burgon, stínový opoziční ministr financí, k tomu řekl: "Je to další důkaz o tom, co si britská Konzervativní strana skutečně myslí o vyhýbání se placení daní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6377

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2016