Do Británie přicházejí dětští uprchlíci bez doprovodu rodičů, někteří pouze šestiletí

14. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Výbor britské Horní sněmovny vyslechl informace, podle nichž došlo od loňska k šedesátiprocentnímu nárůstu počtu uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, přicházejících do Británie.

Do hrabství Kent přichází nyní o 60 procent uprchlických dětí bez doprovodu rodičů více než loni. Vytváří to obrovský problém pro místní úřady. V současnosti se komunální úřad v Kentu, do něhož spadá jihoanglický přístav Dover, stará o 830 dětských uprchlíků bez doprovodu rodičů, žádajících o azyl. Komunální úřad v Kentu požadoval v Horní sněmovně, aby vznikl celostátní systém rozdělování dětských uprchlíků do celé Británie.

Většina uprchlických dětí přichází do Británie tunelem pod kanálem La Manche z francouzských přístavů Calais a Dunkirk a z Holandska přes Harwich. Ti, kdo přicházejí z uprchlického tábora v Calais, tam žili "za velmi složitých podmínek", svědčil v Horní sněmovně Andrew Ireland, ředitel oddělení sociální péče v komunálním úřadu v Kentu.

Ireland uvedl, že je velmi znepokojen "úrovní ochrany dětí" v jiných státech EU, když do Británie tunelem pod kanálem La Manche "přicházejí třináctileté, čtrnáctileté a někdy i šestileté děti".

Dr. Paul Chadwich z komunálního úřadu v londýnském Croydonu k tomu dodal: "Vyvolává to otázky, jak plní ostatní členské země EU své povinnosti na ochranu dětí, když dovolují volný pohyb těchto dětí v případech, kdy jasně vládne silné znepokojení ohledně jejich totožnosti." V Horní sněmovně byly také vyjádřeny obavy ze sexuálního zneužívání těchto dětí.

Celkově v Británii zažádalo za poslední čtvrtletí r. 2015 o azyl 1080 dětí bez doprovodu rodičů, tedy 11 denně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6285

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2016