Ultrapravicová německá strana AfD přijala protiislámský manifest

2. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Ultrapravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) (podle posledních průzkumů zaznamenává 13 % volebních preferencí a růst její podpory v dubnu zrychlil ZDE, v ČR by xenofobní populisté z SPD a Úsvitu získali po 1,5 % ZDE (pdf) - KD) přijala dokument, který hlásá, že islám "není součástí Německa". Současně se také vymezuje proti "socialisticko-environmentalistické levici".


Ultrapravicová strana na konferenci ve Stuttgartu v neděli přijala protiislámský manifest a posílila tak kontroverzi, která ji průběžně obklopuje. "Islám není součástí Německa," vyhlásila AfD, zatímco uměřenější formulace "zastavit islamismus, ale usilovat o dialog s islámem" byla asi 2 000 delegáty vypískána.

Podle serveru Deutsche Welle tím AfD výrazně posílila kontroverzi, která tuto stranu už tak obklopuje.

"Odvaha. Pravda. Německo.", stálo na transparentech dvoudenní konference, jíž se účastnili především muži. Nová politika volá po zákazu minaretů, veřejných výzev k modlitbám a závojů ve veřejných školách.

Strana také odhlasovala stanovisko odmítající společnou evropskou měnu, Evropskou unii jako politickou entitu, přítomnost jaderných zbraní na německém území a vysílání německých vojáků do zahraničí.

AfD trvá na tom, že není krajní pravicí, ale pouze zastupuje "zdravý patriotismus" v prostředí, kde chybí. Jeden z předsedů strany Meuthen také prohlásil, že odmítá "Německo roku 1968 nakažené socialistickou a environmentalistickou levicí".

Čerstvý průzkum společnosti Emnid pro Bild am Sonntag zjistil, že strana je aktuálně třetím nejsilnějším subjektem v Německu, poté, co  předstihla Zelené.

Stuttgartská konference představuje snahu populistů začít vystupovat pod hlavičkou "tradicionalismu", obránce "rodinných hodnot" a "moderního konzervatismu" (všechna tři zmíněná témata systematicky a kultivovaně, v demokratickém kontextu, pokrývala CDU, než ji Merkelová posunula vlevo - KD).

Kritici jsou znepokojeni, že AfD ve skutečnosti reprezentuje izolacionismus a xenofobii německé společnosti. Asi 1 500 protestujících se pokusilo konferenci narušit již v sobotu, což vyústilo v potyčky s policií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6343

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2016