Británie: Židovští uprchlíci z kindertransportů třicátých let donutili britskou vládu, aby přijala dětské uprchlíky z Evropy

4. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Židovské děti z Německa, Rakouska a Československa zachránila ve třicátých letech Velká Británie, když 10 000 z nich jako uprchlíkům poskytla útočiště. Přijely do Británie v takzvaných "kindertransportech".

O sedmdesát let později chtějí tito židé, aby britský premiér projevil stejnou míru soucitu dětským uprchlíkům, kteří se dostali do Evropy.

"Ozvěny minulosti pronásledují mnoho z mých spoluobčanů z kindertransportů i mě, jejichž osud také závisel na rozhodnutí poslanců britského parlamentu... Je naší povinností znovu projevit svůj soucit." - Sir Erich Roch, Kindertransport Association

Návrh zákona, aby Británie přijala dětské uprchlíky, předložil lord Dubs, také z kindertransportu.

10 000 dětí z kindertransportu bylo zachráněno v Británii pouhé dva měsíce před začátkem druhé světové války. Děti byly adoptovány v britských domovech. Mnoho z těch dětí jsou jedinými příslušníky svých rodin, kteří přežili holocaust.

Tito lidé naléhají na britskou vládu, aby projevila stejný soucit dnešním uprchlickým dětem v Evropě.

Hella Pick, slavná mezinárodní novinářka, původně dítě z kindertransportu: "Všechny západní země mají absolutní povinnost pomoci a přijmout některé tyto uprchlíky. Není možné je prostě je jen tak opustit v ulicích Budapešti nebo Vídně."

Poslanec Stephen Phillips: "Mimořádná doba vyžaduje mimořádná opatření. To byl případ programu kindertransportů, který prospěl těm, kdož by jinak bezpochyby zahynuli během holocaustu, kdyby Británie nebyla před druhou světovou válkou nejednala."

Poslankyně Yvette Cooperová: "Znamená to, že musíme splnit svou povinnost tak, jak jsme to učinili před 70 lety, kdy Británie podpořila kindertransporty, jejichž prostřednictvím se do Británie dostal lord Alf Dubs, a to zachránilo jeho život. Tehdy je podpořily všechny strany britského parlamentu. A ti lidé, kteří v důsledku kindertransportů přežili, nás žádají, abychom znovu dnes pomohli dětským uprchlíkům."

Britská vláda nyní ustoupila a konstatovala, že přijme více uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Britský premiér Cameron však odmítl srovnání s kindertransporty a uvedl, že správné je přijímat uprchlíky přímo ze Sýrie, nikoliv z Evropy.

0
Vytisknout
5194

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2016