Venezuela: Madurův poslední rok v prezidentském úřadě?

2. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Průzkumy ukazují, že venezuelský prezident Nikolás Maduro nejspíše prohraje referendum o odvolání z funkce. Lídr opozice Henrique Capriles má v plánu zbavit se prezidenta, který nastoupil do úřadu 19. dubna 2013, ještě letos. Odvolání by mohlo přinést nové volby - a průzkumy ukazují, že velká většina strádající země si právě tohle přeje.


Maduro jistě čelí veliké krizi v důsledku velice špatné ekonomické situace, vysoké zločinnosti a sílící opozice, která přesvědčivě zvítězila v parlamentních volbách. Avšak během své kariéry prokazoval slušnou schopnost přežití.

"I kdyby Nikolás Maduro napravil všechny sociální a ekonomické problémy země, lidé by si stejně přáli, aby odešel," vysvětluje Jesus Seguías ze společnosti DatinCorp. Podle průzkumu zveřejněného firmou ve čtvrtek 69 % dotázaných tvrdí, že by Madura odvolalo.

Padající ceny ropy zdevastovaly ekonomiku země závislé na výnosech z daného odvětví a zničily schopnost země importovat i základní spotřební zboží, jako potraviny nebo plenky. Na trhu panuje nedostatečná nabídka, která vyvolává spekulaci a nutí občany stát při nákupu dlouhé fronty. Podle MMF inflace letos dosáhne 720 %, čímž téměř dvojnásobně překoná loňský historický rekord.

Minulý týden vláda zavedla pravidelné vypínání proudu po 4 hodinách, protože ačkoliv má Venezuela největší známé světové zásoby uhlovodíkových paliv, závisí na hydroelektrárnách, které kvůli jevu El Niño trpí nedostatkem vody. Vládní zaměstnanci v rámci úspor přešli na dvoudenní pracovní týden.

Pro mnohé je vypínání proudu a vládní indolence poslední kapkou. Minulý týden země zaznamenala nárůst protestů, loupení a zatýkání.

Mezitím opozice ve středu zahájila sběr podpisů k referendu o odvolání prezidenta. Organizátoři potřebují 195 000 podpisů během jednoho měsíce, místo toho za 48 hodin získali 1,1 milionu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6960

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2016