Mezi oběťmi lodního neštěstí ve Středomoří je novorozené dítě

2. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Až 99 osob se zřejmě o víkendu utopilo při dvou incidentech u libyjského pobřeží. Mezi nimi i čerstvě narozené dítě, tvrdí přeživší, kteří dorazili do Itálie.


26 osob zachránilo v pátek komerční plavidlo, když gumový člun, v němž cestovali, šel ke dnu, jen pár hodin po vyplutí z libyjského přístavu Sabratha. Byli přemístěni na lodě italské pobřežní stráže a vyloženi na ostrově Lampedusa, informuje Mezinárodní organizace pro migraci. Dítě patřilo k 84 dalším lidem, kteří byli v sobotu pohřešováni.

Přeživší z druhého neštěstí v neděli dorazili do sicilského přístavu Pozzallo, když se jejich plavidlo potopilo. 8 z nich bylo ve vážném stavu převezeno do nemocnice.

Minulý týden se u východolibyjského pobřeží utopilo až 500 osob. 41 přeživších sdělilo UNHCR, že pašeráci je vyvezli na moře a snažili se je přeložit na větší přeplněné plavidlo, které se převrátilo.

Zatím je letos hlášeno nejméně 1 360 mrtvých nebo pohřešovaných osob, které se snažily překročit Středozemní moře. Do Evropy přitom dorazilo 182 800 lidí.

Zatímco v předchozích letech Libye většinou cestovali zejména Syřané a Eritrejci, letos většina příchozích v Itálii pochází z Afriky. V Řecku tvoří Syřané nadále zhruba polovinu příchozích, na dalších místech jsou Afghánci a Iráčané.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6749

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2016