Jak se Donald Trump stal kremelským prezidentským kandidátem

2. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Zatímco v minulosti Ed Schultz na MSNBC dělil svět na hrdiny a padouchy, přičemž první zahrnovali politiky Demokratické strany a druzí Republikány, ale také Vladimira Putina, když se stejný novinář vynořil na RT, jeho pořad zahrnuje diskuse o selháních americké politiky na Blízkém východě, "nafouknutém" obranném rozpočtu a zmatečnosti NATO.


Dokonce i Trumpa vidí Schultz nově. Podle něj dosáhl na "hněv pracujících lidí", "hovoří o věcech, na kterých lidem záleží" a "byl by snadno schopen" vykonávat prezidentský úřad.

To jsou podivná slova liberála, který spíše hovořil o Trumpově rasismu. Jenže RT je podivné místo. Stylizuje se do CNN nebo BBC, zprávy přináší většinou mladý personál. Avšak v zákulisí se stanice snaží povzbudit diváky, aby přijali ruskou verzi příběhu v době, kdy se Moskva proměnila v mezinárodního páriu, odcizila se Západu kvůli vojenské agresi na Ukrajině, v Sýrii a jinde. Ruské elity podléhají sankcím a ekonomika se potýká s izolací, rozpadem infrastruktury a padajícími cenami energií.

Stanice ve svých začátcích hlavně nabízela prokremelské zpravodajství, podporovala útoky na Obamu, narativ o Americe v úpadku, s třetiřadými komentátory. Ale to bylo před Donaldem Trumpem, který vyjadřuje podporu Putinovi.

Miliardář chválí Putina jako silného lídra, hovoří o úzkých vztazích s Moskvou a rozvíjí úvahy o tom, zda je NATO zastaralé. Při jeho zahraničněpolitickém projevu předneseném 27. dubna seděl ruský velvyslanec v první řadě. Jak Trump stoupá, RT se začala mnohem více zajímat o prezidentskou kampaň. Hillary Clintonová je teď zobrazována jako zlovolná válečná štváčka, Berni Sanders jako povstalecký hrdina a Donald Trump jako odborník na zahraniční politiku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7317

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2016