Turečtí novináři obviňují Erdoğana z vážného pronásledování médií

3. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Reportéři konstatují, že v Turecku dochází k snad nejvážnějšímu útoku proti svobodě tisku od doby vojenské junty v osmdesátých letech

Can Dündar, editor listu Cumhuriyet, jedné z posledních publikací, která je v opozici proti prezidentu Erdoganovi, čelí obvinění ze "špionáže" a možnému doživotnímu vězení. Je souzen za dokumentární film o korupci ve vldáě. Jiná žaloba, které čelí, ho obviňuje ze "špionáže", protože odhalil, že Turecko posílá zbraně do Sýrie.

"Turecko nebylo nikdy rájem pro novináře, ale také nebylo peklem, jako je tomu dnes," zdůrazňuje. "Dnes tu být novinářem je daleko nebezpečnější a vyžaduje to odvahu a sebedůvěru."

Turečtí novináři poukazují na to, že v Turecku dochází k snad nejdrtivějšímu potlačování médií od vlády vojenské junty v osmdesátých letech. Prokurátoři stíhají od r. 2014 téměř 2000 lidí za "urážky prezidenta Erdoğana", prominentní novináři končí na lavici obžalovaných dvakrát nebo třikrát týdně, kurdští novináři jsou mláceni anebo vězněni na jihovýchodě země a šikanováni či deportováni jsou i zahraniční novináři.

Na žebříčku tiskové svobody organizace Reportéři bez hranic je nyní Turecko ze 180 zemí světa na 151. místě.

Souzeni jsou také univerzitní profesoři, kteří jsou obviňováni, že šíří propagandu separatistické a zakázané Kurdské dělnické strany (PKK).

Erdoğan je i nadále v Turecku velmi populární a mocný - jeho islamistická strana AK získala v nedávných parlamentních volbách absolutní většinu, i když je Turecko velmi polarizovaná země. Na jihovýchodě zuří kurdské povstání a v Ankaře a v Istanbulu páchá Islámský stát teroristické útoky.

Novináři a experti poukazují na to, že útok na tiskovou svobodu v Turecku je výrazem Erdoğanovy nesnášenlivosti vůči kritice a příznak širšího mocenského boje mezi prezidentem a stoupenci jeho bývalého spojence Fethully Gülena, kazatele, který nyní žije v Pennsylvánii. Erdoğan je přesvědčen, že gülenisté v soudnictví a v policii vytvořili "paralelní stát", který se ho pokusil svrhnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6225

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2016