Francie pohrozila, že zablokuje dohodu TTIP

4. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident odmítl dohodu TTIP v současné formě. Čelný vyjednavač obvinil Washington z toho, že vyjednávání zavedl do slepé uličky pouhý den po zveřejnění interních vyjednavačských dokumentů, které odhalily "neodstranitelné" rozdíly mezi postoji EU a USA

Rostou pochybnosti o kontroverzní obchodní dohodě EU-USA poté, co francouzský prezident pohrozil, že dohodu "v této etapě" zablokuje, protože se Francie staví proti neregulovanému volnému obchodu.

Předtím se vyjádřil hlavní obchodní vyjednavač Francie, že zastavení vyjednávání o dohodě TTIP "je nepravděpodobnější alternativa". Z toho, že se rozhovory dostaly do slepé uličky, obvinil Matthias Fekl, ministr odpovědný za zastoupení Francie na rozhovorech TTIP, Spojené státy. Uvedl, že Evropa nabídla mnoho, ale oplátkou za to nedostala skoro nic. Dodal: "Nemůže vzniknout dohoda bez Francie a ještě méně může vzniknout proti Francii."

TTIP musí ratifikovat všech 28 členských zemí EU, než dohoda vejde v platnost. Avšak ten den se neustále vzdaluje. Odehrálo se už 13 kol vyjednávání a trvají už téměř tři roky. V pondělí vyšlo najevo, jak obrovské rozdíly existují mezi oběma stranami, když bylo zveřejněno 248 stran interních vyjednávacích dokumentů. Vyplynulo z nich, že existují vážné neshody mezi oběma stranami v otázkách ochrany zákazníka a ochrany životního prostředí.

Evropská unie zveřejnění dokumentů bagatelizovala jako "bouři ve sklenici vody", avšak pak začali vyjadřovat pochybnosti francouzští státní činitelé. Francie měla vždy o dohodě TTIP největší pochybnosti. V roce 2013 si francouzská vláda zajistila výjimku, že se dohoda TTIP nebude týkat francouzského filmového průmyslu, aby ho ochránila před dominancí Hollywoodu.

V úterý Hollande uvedl, že nikdy nedovolí "ochromení základních principů našeho zemědělství, naší kultury, vzájemného přístupu k veřejným trhům".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10898

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2016