Evropské země, které nepřijmou uprchlíky, budou zřejmě muset platit čtvrt milionu euro za každého odmítnutého

4. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Evropská komise navrhuje "solidární platby" od států, které odmítají přijmout uprchlíky, ve prospěch států, které je přijímají

Evropské země, které odmítají poskytnout útočiště uprchlíkům, mají být donuceny, aby platily do státního rozpočtu těm zemím, které uprchlíky přijímají. To je součástí plánů, které zveřejnila ve středu Evropská komise.

Z nového návrhu na řešení uprchlické krize vyplývá, že Evropská komise oslabila předchozí plán na centralizaci evropské azylové politiky rozdělováním uprchlíků do jednotlivých zemí Evropské unie podle uprchlických kvót určených na základě bohatství a velikosti dané země.

Podle nejnovějších plánů mají být členské země EU stále odpovědny za přístřeší pro ty uprchlíky, kteří přijdou na jejich území. Tím by se měl zachovat dosavadní systém tzv. Dublinského předpisu.

Avšak na rozdíl od Dublinského předpisu by se měli uprchlíci rozdělovat po Evropě prostřednictvím "korektivního mechanismu férovosti" v případě, že první země, kam uprchlíci přicházejí, je nedokážou zvládnout. Činitelé Evropské komise chtějí zmírnit nátlak na frontové státy, zejména na Itálii a na Řecko.

Země, které odmítnou přijímat uprchlíky, by měly povinnost platit těm členských zemím EU, které uprchlíky přijímají. Návrh zákona navrhuje "solidární příspěvek" ve výši čtvrt milionu euro na každého odmítnutého žadatele o azyl.

Tento návrh je v souladu s myšlením italského premiéra Matteo Renziho, který už dlouho argumentuje, že středo a východoevropským zemím by měl být odepřen přístup k fondům Evropské unie za to, že se odmítají podílet na řešení uprchlické krize.

Maďarsko a Slovensko se odmítly podílet na jednorázovém projektu rozdělení 160 000 uprchlíků z Řecka a Itálie do ostatních členských zemí EU.

Mechanismus korektivní férovosti by byl vytvořen podle tohoto redistribučního systému, který je však realizován nesmírně pomalu. Z oněch 160 000 uprchlíků jich za prvního půl roku fungování systému bylo rozděleno do jiných zemí jen 937.

I když Evropský právní dvůr běžně uděluje pokuty členským zemím EU, které porušují právo Evropské unie, zavedení pokut za odmítání uprchlíků by se zřejmě považovalo za kontroverzní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6123

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2016