Brusel je znepokojen, že Slovensko nedokáže zvládnout rotační předsednictví EU

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V Bruselu vládnou hlavně obavy, jak bude Slovensko předsedat Evropské unii, když se brání příchodu uprchlíků

"Nemyslím, že je tady vůbec někdo, kdo by byl nadšený z nadcházejícího slovenského předsednictví," řekl serveru Politico.com činitel z Evropské lidové strany, největšího seskupení v Evropském parlamentě. Jsme uprostřed obrovské reformy o migraci a už to máme skoro hotové. Jak nás může vést země, která bude torpédovat veškeré plány týkající se migrace?"

Jiný diplomat má obavy, že Slovensko bude na vážkách mezi svými regionálními zájmy a zájmy EU jako celku. "Myslím, že mnohé postoje visegrádské skupiny k migraci budou muset být oslabeny," řekl tento diplomat.

Také se vyskytly otázky, jaký vliv bude mít na předsednictví Slovenska Ficova zdravotní neschopnost. Jednapadesátiletý Fico se musel minulý měsíc podrobit srdeční operaci a musel zrušit několik diplomatických cest.

Slovensko jako předseda EU bude muset reagovat i na dopad britského referenda o odchodu z EU, které se bude konat pouhý týden před tím, než převezme předsednictví EU od 1. července 2016. Fico se nedávno vyjádřil, že si nemyslí, že je možné muslimy integrovat do Evropy. Za pochybné se považují i vztahy Slovenska k Rusku. Slovensko chce, aby byly sankce EU vůči Rusku zrušeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6367

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2016