Rakousko: Ultrapravicový kandidát na prezidenta byl těsnou většinou poražen

23. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

K výraznému posílení ultrapravicové Strany svobodných v Rakousku přispěly středo a východoevropské země. Tím, že blokovaly rozumné rozdělení uprchlíků do všech zemí EU, což by nezatížilo žádnou z nich, přispěly k tomu, že do Rakouska přišlo daleko větší množství uprchlíků, než by tomu bylo, kdyby středo a východoevropské země na řešení uprchlické krize rozumně spolupracovaly. Odporem vůči racionálnímu řešení uprchlické krize si visegrádské země zadělaly na dlouhodobý problém, protože posílením ultranacionalistické, fašistické Strany svobodných ve střední Evropě vzniká pro tento region bezpečnostní a strategické riziko destabilizace. (Totéž samozřejmě platí i pro Německo.)

Alexander Van der Bellen (72), levicový nezávislý kandidát zabránil těsnou většinou, aby se Rakousko stalo první členskou zemí EU s ultrapravicovým prezidentem. Van der Bellen, profesor ekonomie v důchodu, kterého podporovala rakouská Strana zelených, porazil protikandidáta z fašistické Strany svobodných, až teprve po sečtení 700 000 poštou odeslaných hlasů - tj. asi 10 procent volebních lístků.

V neděli získal ve volbách Van der Bellen 48.1% oproti Hoferovým 51.9% .

Po sečtení poštou odeslaných hlasů dostal Van der Bellen celkem 50.2% a Hofer 49.8%. Je to rozdíl pouhých 0,4 procentních bodů.

Podobně jako to dělají i v jiných evropských zemích ultrapravicové a populistické strany, rakouská Strana svobodných zneužívala protievropských a protiuprchlických emocí.

Jak poznamenal jeden komentátor na Facebooku, k výraznému posílení ultrapravicové Strany svobodných v Rakousku přispěly středo a východoevropské země. Tím, že blokovaly rozumné rozdělení uprchlíků do všech zemí EU, což by nezatížilo žádnou z nich, přispěly k tomu, že do Rakouska přišlo daleko větší množství uprchlíků, než by tomu bylo, kdyby středo a východoevropské země na řešení uprchlické krize rozumně spolupracovaly. Odporem vůči racionálnímu řešení uprchlické krize si visegrádské země zadělaly na dlouhodobý problém, protože posílením ultranacionalistické, fašistické Strany svobodných ve střední Evropě vzniká pro tento region bezpečnostní a strategické riziko destabilizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zemana nepůjde porazit bez voličů

23. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Předpokládal bych, že pokud někdo bude chtít, aby byl současný prezident Miloš Zeman v příští přímé volbě prezidenta skutečně poražen nějakým umírněnějším kandidátem, bude pečlivě analyzovat myšlení voličů.

Nikdo jiný než voliči nemůže totiž prezidenta zvolit. Nemohou ho zvolit ani argumenty, ani morálka představitelů současného nebo minulého disentu. Demokracie totiž není nějak automaticky vláda těch dobrých a správných, naopak ti dobří a správní musí proměňovat společnost, pokud chtějí vládnout, a musí to udělat tak, aby to společnost přijala dobrovolně. Tedy musí pracovat se společenskou realitou.

Ken Loach ohromil Cannes

23. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Slavný britský režisér Ken Loach (79) ohromil letošní filmový festival v Cannes tím, že vyhrál hlavní cenu, Zlatou palmu, za svůj sociálně realistický film Já, Daniel Blake. Je to sociální drama o invalidním tesaři, který těžce bojuje s byrokracií sociálního systému. Loachovi bude příští měsíc osmdesát let, ale vrátil se zpět k práci z důchodu, aby natočil tento film. Ve festivalovém paláci v Cannes promluvil k publiku.

"Tento festival je pro budoucnost kinematografie nesmírně důležitý," zdůraznil Ken Loach a apeloval na přítomné, aby "zůstali silní".

"Když vládne zoufalství, využívají toho lidé z extremní pravice," řekl Loach. "Musíme říkat, že jiný svět je možný a nutný."

Dodal, že je "velmi podivné," že dostal cenu v Cannes v tak luxusním, celebritálním prostředí, vzhledem k tomu, za jak strašlivých podmínek musejí žít lidé, kteří inspirovali jeho film.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 58:

Jsou dnes tradiční média zajatci sociálních sítí?

20. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta





S Tomášem Trampotou, sociologem médii z pražské Karlovy univerzity, hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous o tom, jak výrazně se dostávají tradiční média do vleku pitomostí šířených na sociálních sítích a jak se to může v budoucnu změnit. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. května 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Češi jsou do sebe zahledění pitomci?

23. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Pamatuju si, jak na mě nejvíc mocně zapůsobil Berlín a Londýn, kde mě (odpůrci ať přestanou číst) naprosto a od první chvíle fascinoval multikulturalismus, to jak různé rasy, národy, etnika a náboženské skupiny dokážou žít vedle sebe. Nic takového jsem u nás nezažil a neviděl, o to byly prožitky silnější a o to víc si je živě pamatuji. Úžasný a pozitivní pocit ze světa bez zábran a bez předsudků.

Dobrý den pane Čulíku, v článku "Co vede tolik Čechů že se chovají jako svině?" pokládáte otázku zda-li může někdo vysvětlit, co vede tolik Čechů aby se chovali jako svině?

Já osobně si myslím, že odpověď je nasnadě, píše Michal Dajč. I když to dnes už tolik nevypadá, tak stále je pravda, že většina Čechů nikam nejezdí, nejdál na Slovensko či maximálně těsně do příhraničních oblastí nakupovat. Nemyslím teď že by nejezdili na dovolenou, v tom jsou určitě Češi mistři, vytelit se pár metrů za hotelem na pláži v Itálii, Turecku, Řecku to umí každý idiot. Problém je v tom, že většinu Čechů nezajímá žádný přesah, chtějí jet na dovolenou, tam si "užívat", utrácet našetřené nebo půjčené peníze, aby se mohli cítit jako boháči nebo něco víc? Nevím. Nikoho ale nezajímá a nenapadne jak doopravdy žijí v té které zemi obyčejní lidé jako jsou oni sami. To je ta cesta pochopení mezi národy, názory, mentalitami a i náboženstvími.

Britský tisk je tvrdě zaujatý ve prospěch odchodu Anglie z EU

23. 5. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ukazuje se, že v nestabilní a nebezpečné situaci se stávají neetická, bulvární a populistická média vážnou hrozbou stabilitě a bezpečnosti země. Někteří čeští občané nemají absolutně soudnost, aby jim došlo, že spoluprací s rasistickými servery, specializujícími se na šíření iracionálních, emocionálních poplašných zpráv, si zadělávají na zničení demokracie ve své zemi, na což sami doplatí.

Podobně jako drtivá většina českých médií šíří rasistické a xenofobní nesmysly a poplašné neexistující zprávy o uprchlícich z Blízkého východu, britský především bulvární tisk je tvrdě zaujatý ve prospěch odchodu Anglie z EU.

Zjistila to v pondělí zveřejněná studie z Reuters Institute for the Study of Journalism. Zjistila, že 48 procent ze 928 zkoumaných článků o nadcházejícím britském referendu podporovalo odchod Anglie z EU a jen 27 procent podporovalo setrvání Anglie v EU.

Bylo také zjištěno, že tisk daleko častěji cituje konzervatívní než labouristické politiky. Konzervativní politiky citoval ve zkoumaných článcích v 69 procentech případů, labouristy ve 14 procentech.

Před nedávném obvinil britský tisk Alistair Campbell, bývalý tiskový mluvčí bývalého premiéra Tonyho Blaira, že šíří v Británii k vážné škodě země na příkaz tiskových oligarchů naprosté nesmysly, které hrozí zemi na desítky let poškodit.

Paralela s Českou republikou je absolutní.

Ukazuje se, že v nestabilní a nebezpečné situaci se stávají neetická, bulvární a populistická média vážnou hrozbou stabilitě a bezpečnosti země.

Výmluvným odstrašujícím příkladem jsou v České republice Parlamentní listy, v nichž z komerčních důvodů manipuluje nesmysly hloupější část české veřejnosti oligarcha vydělávající na hazardu. Někteří čeští občané nemají absolutně soudnost, aby jim došlo, že spoluprací s rasistickými servery, specializujícími se na šíření iracionálních, emocionálních poplašných zpráv, si zadělávají na zničení demokracie ve své zemi, na což sami doplatí.

Kdo ví, kdo z nich za pár málo let skončí v koncentráku.

V Británii zuří válka o to, zda budou vládnout mediální oligarchové anebo demokraticky zvolená vláda ZDE

Podrobnosti o britském průzkumu v angličtině ZDE

Pět tisíc let čínských dějin – anebo ne tak docela?

23. 5. 2016 / Lukáš Zádrapa

čas čtení 13 minut

Spojení „pětitisícileté čínské dějiny“, „předlouhá pětitisíciletá čínská kultura“ a další drobné variace na toto téma se v posledních letech staly bez nadsázky zaklínadly čínského vládnoucího režimu. Tato mantra nezaznívá pouze v ČLR při nejrozmanitějších příležitostech a neprostupuje jen textovou produkci domácí, nýbrž je cílena i na zahraniční obecenstvo, a to snad ještě důsledněji, protože tomu se ČLR zpravidla snaží vlastní dějiny představit a zprostředkovat určitý obraz sebe sama. Dříve to bývalo spíše čtyři tisíce let, v současnosti se zase někdy setkáme už i s šesti tisíci lety. Působí to impozantně, dokud si ovšem neuvědomíme, že jsme v prvé řadě obětí propagačního triku.

Je třeba říci, že i kdyby se Číňané chlubili skutečnou délkou svých dějin, která je dost kratší, než jak praví heslo, a starobylostí své kultury, mohli bychom jim s uznáním poklepávat na ramena. Těžko může někdo zpochybnit, že se jedná o jednu z velkých civilizací, která už ve starověku předvedla pozoruhodné kulturní výkony a dosáhla řady úctyhodných výsledků. O to více tedy upoutává křečovitá snaha dnešního režimu posouvat počáteční bod stále do vzdálenější minulosti a čínské dějiny v oficiálním diskurzu prodlužovat. Čím to je, proč to dělá a jak je to vlastně s těmi tisíci let?

Další indicie, jež napovídá, že by Trumpova zahraniční politika byla zhoubou

23. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Někteří levicoví komentátoři, příkladně John Pilger, mají za to, že Donald Trump by byl přijatelnější hlavou Spojených států než Hillary Clintonová, která už v praxi názorně předvedla, jak destruktivní by byla její zahraničněpolitická agenda, kdyby se stala prezidentkou USA ZDE . Avšak kontroverzní byznysman, jenž byl zprvu vůči americkému angažmá ve světě zdrženlivý, pro představu odmítl vyloučit nasazení jaderné bomby na Blízkém východě a v Evropě ZDE s tím, že si chce ponechat všechny karty na stole. Nyní se objevila další indicie, jež vnáší více světla do Trumpových vizí týkajících se role Washingtonu ve světě.

Antisemitská prohlášení dívky, jejíž selfie před xenofobní demonstrací obletělo sociální sítě

23. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Zakia Belkhiri, dívka, jejíž selfie před protimuslimskou demonstrací krajně pravicového belgického hnutí Vlaams Belang  se stalo před pár dny hitem sociálních sítí, odůvodnila svůj čin tím, že chce sdílet "radost a mír". Ikonický snímek byl masivně šířen na sociálních sítích a dostal se do mnoha světových médií.

BBC se následně ptala autorky fotografie na její pohnutky. Kromě již zmíněného sdílení radosti a míru Belkhiri e-mailem odpověděla, že chtěla dát najevo, že "věci mohou být jinak, že můžeme žít spolu, nikoliv vedle sebe". 

Následně však vyšlo najevo, že dnes dvaadvacetiletá dívka před  časem publikovala na svých digitálních profilech nepřijatelné antisemitské výroky. V jednom z tweetů, z listopadu 2012, píše: 

"Hitler nezabil všechny židy, nějaké nechal. To proto, abychom věděli, proč je zabíjel."

V jiném postu na Facebooku z března 2014, když jí bylo dvacet, nejprve použila pro židy sprosté slovo a pak dodala: "Jak já je nenávidím". 

Než Zakia Belkhiri vymazala svůj účet na Twitteru, pokusila se obhajovat se:



"To byl můj názor před mnoha lety a týkal se tehdy jen sionistů, kteří šíří nenávist a ne lásku, takže všem ostatním židům: pokoj nechť je s vámi." Zároveň Zakia Belkhiri také znovu zveřejnila už podruhé na Twitteru video z YouTube, na němž dva přátelé, oblečení jako ortodoxní žid a jako muslim v arabském oděvu procházejí New Yorkem a zkoumají tak reakce veřejnosti:

Jenže výše zmíněný "opravný" výrok na Twitteru lidi ještě více rozzuřil. Ptali se "Máš na mysli, že tedy židé sionisté zaslouží smrt"?

Na další dotazy BBC Zakia Belkhiri doposud nereagovala.

Kompletní text v angličtině ZDE

Internetový deník Echo 24 primitivně manipuluje článkem BBC

Zlý sen o mediální negramotnosti, digitálních stopách a unáhlených interpretacích

23. 5. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Nejprve se z ní stala hvězda internetu, když se s hidžábem na hlavě vyfotila s pozadím tvořeným transparenty protimuslimské demonstrace vlámských xenofobů. Jen pár dnů na to je globálně opovrhována za své antisemitské výroky, které ve svém teenagerském věku zveřejnila na sociálních sítích. Z oslavy "radosti a míru" se mrknutím digitálního oka stal další "skálopevný" důkaz pro ty, kdo by místo Židů raději vyhladili muslimy. Že to celé vzniklo jako mediální "hype", zbytečně a oboustranně přehnanými, významově nadopovanými interpretacemi zkreslené simulakrum, si už nikdo neuvědomuje.

Co vede tolik Čechů, že se chovají jako svině?

23. 5. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Určitá část českého národa se zjevně záměrně a samovolně vylučuje z civilizovaného světa. Děsivé ale je, že netolerantní a xenofobní hysterii zcela plánovitě a systematicky českou společností šíří domácí česká média, a to většinou na základě zkreslených nebo zcela vymyšlených informací. Tak se to stalo i v tomto případě, kdy server Echo 24 zmanipuloval zprávu o antisemitském výroku jedné dívky.

Je ohromující a ostudné, s jakou nenávistnou škodolibostí přinášejí české servery informaci o tom, že vyšlo najevo, že dvaadvacetiletá muslimská dívka, která se vyfotografovala "ve jménu pokoje a lásky" před xenofobní demonstrací ultrapravicových nenávistníků, před časerm jako teenagerka zveřejnila na Twitteru rasistické výroky, jímiž vyjádřila svou nenávist k židům.

Snowden požaduje zákonnou ochranu whistleblowerů v USA

22. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Ukázalo se, že Obama i Clintonová lhali

Edward Snowden požaduje radikální reformu ochrany whistleblowerů v USA. Nový zdroj z Pentagonu totiž zveřejnil ohromující svědectví, že systém je pro americké whistleblowery pastí, navzdory tomu, co tvrdili Obama i Clintonová, že totiž prý v USA existují zákonné záruky ochrany whistleblowerů.

John Crane, bývalý vysoký vyšetřovatel v Pentagonu, dlouholetý tamější náměstek generálního inspektora, obvinil svůj někdejší úřad, že se pomstil whistleblowerovi Thomasi Drakeovi v epizodě, která vysvětluje, proč Snowden zveřejnil své údaje svým způsobem.

Nejenže činitelé z Pentagonu předali Drakeovo jméno trestním vyšetřovatelům, ale zničili dokumenty relevantní pro jeho obranu.

Bodláky Václava Duška

Milujte ženy - nebudete litovat aneb Jourová na Hrad

23. 5. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Mít v čele státu prezidentku, úleva! V politickém kompostu stěží nalezneme kandidáta vhodného usednout do pražského hradu, dotýkat se prackama vzácných klenotů z doby našeho slavného panovníka Karla IV., onoho politického orla, milovníka chutného božího vína, rozkvetlých dívek a žen, ostrých mužných soubojů, obdivuhodného stavitele, bystrého buditele, úžasného myslitele, tvrdého uchvatitele, císaře římského a krále českého - od mládí žil opěvovaný rek v tvrdých podmínkách, pražádné rozmazlování, naopak.

Tikající časovaná bomba: Pětatřicetimiliardový africký dluh

23. 5. 2016

čas čtení 3 minuty


Ekonomická krize z roku 2008 je nejdůležitějším z faktorů, které vedly rozvojové země k hledání alternativních zdrojů financování pro sociální a rozvojovou infrastrukturu. Byl to výsledek vysychání dvoustranných půjček a grantů od evropských a asijských zemí, napsal Trevor Hambayi.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

V rakouských prezidentských volbách možná "mírně vede" ultrapravicový kandidát

22. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Rakouské prezidentské volby ukázaly hluboce rozdělenou zemi. Ultrapravicový populista Norbert Hofer prý podle průzkumů provedených u východů z volebních místností těsně vede. Hofer soupeří s bývalým politikem ze Strany zelených Alexandrem van Bellenem, který kandiduje jako nezávislý.

Z průzkumů provedených televizí ORF u východů z volebních místností vyplývá, že jak Hofer, tak Van der Bellen mají oba 50 procent.

Z prvních výsledků vyplýval mírný předstih pro ultrapravicového kandidáta ze Strany svobodných Hofera. Pokud by byl zvolen, znamenalo by to, že poprvé bude stát v čele členské země Evropské unie ultrapravicový prezident.

Avšak univerzitní ekonom Van der Bellen získal silnou voličskou podporu ve Štýrském Hradci (62 procent) a v Salzburku (56 procent).

Volební účast byla 72,4 procent, o čtyři procenta výše než v prvním kole, které se konalo v dubnu.

Rakouský prezidentský úřad je víceméně jen ceremoniální funkce, vládnou však obavy, že by Hofer mohl rozpustit vládu a jmenovat kancléře ze Strany svobodných, která nyní vede v průzkumech veřejného mínění.

Příští všeobecné volby se mají konat v Rakousku v září 2018.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Udělá Sanders Trumpa prezidentem?

23. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Nejoddanější příznivci amerického prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse ho vyzývají, aby se o funkci ucházel jako třetí nestranický kandidát, pokud nezíská nominaci Demokratické strany. V takovém případě by volby zřejmě vyhrál Donald Trump.

Celorepubliková iniciativa Peloton chce promluvit do prezidentské volby

22. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Kroměřížská výzva - tisková zpráva

V sobotu 21.5. 2016 se v Kroměříži uskutečnilo celostátní setkání občanů ze všech krajů České republiky a vytvořili iniciativu s názvem Peloton.

Prvním dokumentem Pelotonu je Kroměřížská výzva, která popisuje jak východiska, která k ustanovení iniciativy vedla, tak strategii, kterou Peloton zvolil pro prezidentskou volbu v roce 2018.

Strategie si klade za cíl propojit po celém území republiky síť aktivních občanů a iniciativ, která bude podporovat demokratické kandidáty v příštích prezidentských volbách a která pomůže zvolit důstojnou a odpovědnou hlavu našeho státu.

Co mohlo být, kdyby se Češi nechovali jako blázni... Syrští uprchlíci vytvořili nový život pro upadající švédské město Malmö

21. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Uprchlíci, utíkající před válkou na Blízkém východě, přinesli do třetího největšího švédského města dynamickou kulturu a oživili tam podnikání



Když loni touto dobou vystoupil Fisal Abo Karaa z vlaku na hlavním nádraží ve švédském městě Malmö, vyčerpaný po dlouhé cestě vlakem a na člunu, vypadal jako všechny ostatní oběti strašlivé války v Sýrii.

Prosadil se v Malmö však až letos v dubnu, kdy tamější hlavní ulice naplnil zvuk syrských dud, bubnů a tance. Tehdy totiž otevřela své dveře Fisalova nová syrská restaurace, Jasmin Alsham, a stala se charakteristickým znakem hospodářského oživení, které do Švédska přinesly syrské peníze.

Fisal Abo Karaa a jeho společníci investovali v Malmö pět milionů švédských korun (14 milionů Kč) a proměnili to, co bývala Pizza Hut, v kopii domu z Damašku. Je to jedna z pěti nových syrských restaurací v Malmö, které tam otevřely za poslední rok. "Říká se tu, že přišli Syřani a chtějí skoupit všechno," vysvětluje Ibrahim, holič a člen kuřáckého klubu Nahawand šiša, kde se setkávají zavedení arabští podnikatelé v Malmö.

RASISMUS VE VELKÉ BRITÁNII:

Stoupenci odchodu EU z Velké Británie se uchýlili k zoufalým rasistickým pomluvám

21. 5. 2016

čas čtení 3 minuty



Oficiální kampaň za odchod Velké Británie z EU se stala terčem obvinění, že "rozdmychává oheň předsudků". Začala totiž šířit obvinění, že pokračující členství Británie v Evropské unii by britské občany ohrozilo "vyšší mírou kriminality z Turecka".

V předvečer fotbalového západu Anglie-Turecko v Manchesteru vydal euroskeptický konzervativní ministr spravedlnosti Michael Gove a kampaň "Vote Leave (Hlasujte pro odchod)" varování, v němž tvrdí, nejenže Turecko v nejbližší době vstoupí do EU, ale že turečtí občané zosobňují jako celek hrozbu britské bezpečnosti.

Brexitoví aktivisté hovoří o "vyšší míře kriminality" v Turecku a o rozšířeném vlastnictví zbraní v té zemi. Dodávají: "Vzhledem k tomu, že je porodnost v Turecku tak vysoká, dá se očekávat, že jen z Turecka v nadcházejících osmi letech přijde do Británie milion osob."

Saúdská Arábie svou extremistickou ideologií destabilizuje Kosovo a celý svět

22. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Extremističtí duchovní a tajné organizace proměnili Kosovo, kdysi tolerantní společnost, v ohnisko extremismu. Umírnění islámští duchovní proti saúdskoarabským penězům bojují neúspěšně. Vláda Saúdské Arábie investuje do Kosova obrovské finanční částky pro šíření wahhabismu - své extremistické ideologie. 314 lidí odešlo za poslední dva roku z Kosova k islámskému státu - je to největší počet na jednoho obyvatele v Evropě.

Ze saúdských diplomatických depeší, prozrazených r. 2015 serverem Wikileaks, vyplývá, že vláda Saúdské Arábie má tajný složitý systém financování mešit, islamistických středisek a saúdských islamistických ideologů, kteří šíří wahhabismus do Asie, do Evropy i do Afriky. Jen v New Delhi platí saúdská vláda 140 extremistických kazatelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řečtí soudci rozhodli, že Turecko není bezpečnou zemí

21. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Řečtí soudci vydali verdikt, že syrský azylant nesmí být deportován zpět do Turecka, protože Turecko není bezpečnou zemí. Amnesty International zdůrazňuje, že toto soudní rozhodnutí zpochybnilo celou dohodu EU s Řeckem o návratu uprchlíků do Turecka.

AI poukazuje na to, že uprchlíci v Turecku nemají základní lidská práva a že jim hrozí riziko deportace do Sýrie.

Téhož dne, kdy byl vydán rozsudek řeckých soudců, deportovaly řecké a evropské úřady zpět do Turecka 51 migrantů.

Podle dohody uzavřené mezi Tureckem a EU mohou být migranti přicházející do Řecka deportováni zpět do Turecka, pokud tam nepožádají o azyl anebo pokud je jejich žádost o azyl odmítnuta. Od března, kdy byla tato dohoda uzavřena, bylo deportováno více než 400 osob.

Praha je pro anglické opilce nejlevnější v Evropě

21. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Z 16 populárních evropských destinací pro dovolenou se Praha octla na prvním místě co do láce alkoholických nápojů pro turisty.

Britská turistická instituce Post Office Travel Money zjistila, že soubor dvanácti alkoholických nápojů stojí Brity v Praze jen 29 liber. Jedno pivo je tam stojí 1,26 liber, sklenice vína 1,57 liber a jedna tequila 1,73 liber (Libra je v současnosti cca 34 Kč. V Británii stojí jedno pivo většinou více než 3 libry, v zemích jako Francie či Švédsko až 7 či 9 euro. Alkoholické nápoje jsou v západních zemích ze sociálních důvodů těžce zdaňovány.)

Těchže dvanáct drinků stojí ve španělském pobřežním letovisku 72 liber.

Na druhém místě co do láce alkoholu se octl Budapešť (30 liber), na třetím místě Krakov (34 liber), na čtvrtém místě byla Riga (50 liber) a na pátém Tallinn (53 liber).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejvstřícnější vůči uprchlíkům jsou Čína, Německo a Velká Británie. Nejméně vstřícné je Rusko

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Organizace Amnesty International provedla globální průzkum 27 000 lidí ve 27 zemích světa ohledně toho, jaké mají postoje vůči uprchlíkům. Nejvstřícnější jsou Číňané, Němci a Britové. (Britský tisk poukazuje, že nepřátelský postoj britské vlády vůči uprchlíkům vůbec neodráží postoj britské veřejnosti.)

Nejnevstřícnější vůči uprchlíkům jsou Rusové.

 

Zdroj ZDE ZDE



Česká republika v průzkumu Amnesty International nefigurovala, ale loni na podzim zjistil průzkum veřejného mínění CVVM, že uprchlíky jsou ochotny trvale přijmout v České republice jen 4 procenta obyvatelstva.

Podle Amnesty International by 87 procent Britů přijalo do své země uprchlíky utíkající před válkou a pronásledováním. 29 procent Britů - největší počet na světě - je ochoten přijmout uprchlíky do svých domovů. Asi 47 procent Britů by je přijalo do své obce. Asi 70 procent respondentů zdůraznilo, že by britská vláda měla dělat pro uprchlíky více.

Zdroj ZDE



Filmový festival v Cannes přivítal syrského uprchlíka - globální mediální hvězdu

19. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Po dlouhé cestě z Aleppa je na filmovém festivalu v Cannes oslavován Mahmoud Bitar, syrský uprchlík a komik, který má statisíce fanoušků.

Mamoud Bitar před rokem připlul na pláž v Řecku jako syrský uprchlík. Letos je hostem na francouzské Riviéře na filmovém festivalu v Cannes. Pro tuto syrskou hvězdu sociálních sítí to byla neuvěřitelná cesta.

Bitar používá komiky v boji proti steretypům o uprchlících. Tím, že zaznamenával svou cestu z Turecka do Řecka a nakonec do Švédska, si vybudoval obrovské množství diváků a stoupenců.

"To, co lidem říkám: Přišli jsme žít v míru. Nepřišli jsme ani pro peníze, ani pro jídlo. Hledáme bezpečné místo, kde bychom mohli pracovat. Můžeme pracovat a platit daně jako kdokoliv jiný, kdo tu žije."

Jeho videa, některá z nichž zhlédlo až půl milionu diváků, také informují jiné uprchlíky, že realita života ve Švédsku a v dalších evropských zemích se bude odlišovat od jejich očekávání.

"Vzhledem k tomu, že se na jeho videa dívá tolik lidí a má tolik mladých následovníků, může jim pomoci říci: ´Tohle taky umím. Mohu i já zdokumentovat svou cestu.' A je to zajímavé a je to důležité," konstatovala Li Skarin, produkční pracovník švédské výrobní společnosti Massa Media.

Zdroj v angličtině ZDE

Brusel je znepokojen, že Slovensko nedokáže zvládnout rotační předsednictví EU

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V Bruselu vládnou hlavně obavy, jak bude Slovensko předsedat Evropské unii, když se brání příchodu uprchlíků

"Nemyslím, že je tady vůbec někdo, kdo by byl nadšený z nadcházejícího slovenského předsednictví," řekl serveru Politico.com činitel z Evropské lidové strany, největšího seskupení v Evropském parlamentě. Jsme uprostřed obrovské reformy o migraci a už to máme skoro hotové. Jak nás může vést země, která bude torpédovat veškeré plány týkající se migrace?"

Jiný diplomat má obavy, že Slovensko bude na vážkách mezi svými regionálními zájmy a zájmy EU jako celku. "Myslím, že mnohé postoje visegrádské skupiny k migraci budou muset být oslabeny," řekl tento diplomat.

Také se vyskytly otázky, jaký vliv bude mít na předsednictví Slovenska Ficova zdravotní neschopnost. Jednapadesátiletý Fico se musel minulý měsíc podrobit srdeční operaci a musel zrušit několik diplomatických cest.

Slovensko jako předseda EU bude muset reagovat i na dopad britského referenda o odchodu z EU, které se bude konat pouhý týden před tím, než převezme předsednictví EU od 1. července 2016. Fico se nedávno vyjádřil, že si nemyslí, že je možné muslimy integrovat do Evropy. Za pochybné se považují i vztahy Slovenska k Rusku. Slovensko chce, aby byly sankce EU vůči Rusku zrušeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polská dívka, která si stěžovala na rasismus ve škole, byla v Cornwallu nalezena mrtvá

20. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Šestnáctiletá Dagmara Przybysz, kterou ředitelka její anglické školy charakterizovala jako "krásnou, inteligentní a kreativní", byla v anglickém Cornwallu nalezená mrtvá, poté, co se stala terčem verbálních rasistických útoků ve škole a na kontroverzním serveru Ask.fm.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ljudmila Ulickaja: Ruská společnost může explodovat

20. 5. 2016

čas čtení 4 minuty


Ljudmila Ulickaja je ruská autorka, spisovatelka a novinářka. Její první sbírka povídek vyšla v roce 1983 u státního vydavatelství dětských knih. Její talent jako prozaičky byl objeven v roce 1992, když vyšla novela Soněčka. Její knihy byly přeloženy do sedmnácti jazyků.

Paní Ulickaja, v jakém stavu je dnes ruská inteligence?

To, co jsme nazývali inteligencí, dnes už neexistuje. Vzdělaní lidé jsou rozděleni na velmi různé skupiny. Někteří intelektuálové zemi opouštějí; jiní se snaží přizpůsobit situaci. Ale celkově depresívní nálada ovlivňuje vzdělané i nevzdělané vrstvy stejně. Myslím, že "požehnaný" podíl 86 % příznivců státu ku 14 % nespokojených neodpovídá skutečnosti. Nevidím tento podíl mezi lidmi, s nimiž hovořím. Považuji tyto údaje za mýtus.

Indie zaznamenala teplotní rekord: 51 stupňů Celsia

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Uprostřed celostátních veder zaznamenali v indickém městě Phalodi v pouštním státě Radžastánu teplotu 51 stupňů Celsia. Je nejvyšší od doby, kdy se teploty začaly zaznamenávat.

V květnu a v červnu dosahují v severní Indii teploty často nad 45 stupňů, ale více než 50 stupňů Celsia je nezvyklé.

Nejvyšší teplota, kdy zaznamenaná v Indii, byla 50,6 stupňů Celsia. Byla zaznamenána r. 1956 v severoindickém městě Alwar.

Meteorologové vydávají varování před horkem. Několik stovek lidí na vedro zemřelo a v některých částech Indie bylo zakázáno ve dne vařit, aby se snížilo riziko požárů.

V roce 2015 zemřelo na vedra více než 1000 lidí, většinou na dehydrataci, a většinou v jižních částech země.

Indie vyhlašuje vlnu veder, když maximální teplota dosáhne 45 stupňů Celsia anebo teplotu o pět stupňů vyšší než byl průměr pro danou oblast v předchozích pěti letech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak zahraniční politika Baracka Obamy destabilizovala svět

20. 5. 2016

čas čtení 5 minut


V roce 1939 britský premiér Neville Chamberlain a francouzský prmiér Édouard Daladier varovali Adolfa Hitlera, že pokud Třetí říše napadne Polsko, vznikne evropská válka. Oba lídři trvali na tom, že to myslí vážně. Ale Hitler se domníval, že poté co mu prošly militarizace Porýní, anšlus Rakouska a rozbití Československa, spojenečtí appeaseři opět jen předstírají, napsal vojenský historik Victor Davis Hanson.

Děti, které zachránil Nicholas Winton, požadují pomoc pro dnešní uprchlíky

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Ben Abeles se narodil ve Vídni v roce 1925 a později žil v Praze. V červenci 1939 mu bylo čtrnáct, když opustil svou rodinu a byl poslán do Londýna. Jeho sestra a rodiče později zemřely ve vyhlazovacích táborech. Ben Abeles zdůrazňuje, že kdyby Británie přijala dnešní dětské uprchlíky, radikálně by to změnilo jejich život k lepšímu:

"Tři tisíce dětí je malý počet, když si uvědomíme, že v rámci tzv. Kindertransportů ze střední Evropy přišlo do Británia 10 000 dětí. Tehdy nikdo jejich počty neomezoval, ale doprava dětí ze střední Evropy skončila, protože vypukla válka. Kdyby nebylo Nicholase Wintona, který zachránil na pokraji války z Československa 669 dětí, nebyli bychom mohli tolik přispět této zemi a světu.

Dnešní děti jsou v daleko horší situaci, než v jaké jsme byli my. My jsme byli alespoň v dobrých domovech. Tyhle děti žijí ve strašlivých podmínkách a je velká škoda, že vláda ten návrh je přijmout nepřijala rovnou. Nynější návrh nejde dostatečně daleko. Vždycky jsem měl pocit, že opravdu něco dlužím společnosti za to, že mě zachránila, a vždycky jsem se snažil dělat věci pro jiné. Vždycky si pamatuju, jak lidé pomáhali mě a jak obrovský pozitivní dopad to na mě mělo."

Další svědectví v angličtině ZDE

Nervi si nervy

20. 5. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pošetilý redaktůrek, kluzký kariérista, blouzní v televizi za prachy poplatníků, vychází z předpokladu, že sebevětší hovadina nabízí spolknutí diváky i s navijákem. Drzý, nedoučený, pyšný trubec, machruje před televizním národem, s podlým rostoucím nádorem nenávisti a pochyb. Konec konců, kdo vzpomene ještě nosála zabořeného do konce zad panákům z věrchušky a zahraničním řídícím důstojníkům – poflakoval se ulicemi odporného kapitalistického světa, musel dávat pozor, aby nešlápl na bezdomovce, žebráka a nezaměstnaného – stačilo mu opustit bulvár nabitý zlatem a cetkami pro vykořisťovatelskou pakáž, a bída odhalena v plné nahotě.

Bože, jak se vše opakuje s pravidelností naplánovanou mocnými bastardy. Najdete pekelníka, hošánka zamilovaného do sebe sama, máte vyhráno – hra pravdy a lží může začít. Hádejte, co vyhraje. V lotynce vás čekají miliony, co miliony, milardy.

Pašeráci lidí zneužívají uprchlické krize k nucení lidí do otroctví

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Zpráva Evropské unie varuje, že děti se staly preferovanými obětmi kriminálních gangů. Tisíce jich v Evropě zmizely.

Kriminální gangy zneužívají evropské uprchlické krize k tomu, že nutí větší množství lidí do sexuálního otroctví i dalších druhů otroctví. Vyplývá to z analýzy Evropské unie věnované pašování lidí.

V roce 2015 požádalo o azyl v Evropě asi 96 000 dětí bez doprovodu rodičů. Avšak nejméně 10 000 těchto dětí po příchodu do Evropy zmizelo. Německé úřady uvádějí, že se v Německu ztratilo 4700 dětí a ve Švédsku se ztrácí 10 dětí každý týden.

Británie: Tabákové společnosti prohrály odvolání ohledně neznačkového balení cigaret

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Od pátku je v Británii podle zákona povinné neznačkové, prosté balení cigaret poté, co Vysoký soud v Londýně odmítl odvolání tabákových firem proti tomuto zákonu.

Aktivisté uvádějí, že i jiné země, které připravují zákaz značkového balení cigaret a povinnost prodávat je jen v neoznačených, prostých balíčcích, včetně Kanady, Maďarska, Norska a Slovinska budou touto porážkou tabákového průmyslu povzbuzeny.

Neznačkové balení cigaret se v britských obchodech v pátek neobjeví, protože tabákovým společnostem bylo povoleno vyprodat existující zásoby. Do několika měsíců však už nebude možné navzájem odlišit balení jednotlivých cigaretových značek. Všechny balíčky cigaret budou mít standardní typ písma, barvu a velikost. Jméno cigaretové značky bude vytištěno jednotným písmem na všech balíčcích cigaret. 65 procent balíčku cigaret bude pokryto zdravotním varováním, a to na obou stranách.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2016

15. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 080 Kč.   Příjem z reklamy byl 6254 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2016 128 923.08 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19883