Frustrace v Evropě vede k nesmírně nebezpečné situaci

24. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Skutečnost, že Van der Bellen zvítězil v rakouských prezidentských volbách jen o minimální počet hlasů, znamená, že pro něho nebude vůbec lehké reprezentovat v následujících šesti letech Rakousko. Bude muset čelit hlubokým rozporům ve společnosti, v níž, jak se zdá, za posledních několika měsíců úplně zmizela středová politika, a došlo tak k nejvíce polarizovaným volbám v nedávné historii.

Od druhé světové války dominovaly v Rakousku v politice dvě hlavní politické strany - sociální demokraté a křesťanští konzervativci, píše rakouská komentátorka Julia Ebner.

Navzdory rostoucí frustraci, že vláda nerealizovala sociální reformy, slibované od roku 2006, až do těchto voleb Rakušané nehlasovali proti establishmentu. Ještě před několika lety by podpora pro ultrapravicovou Stranu svobodných byla společensky nepřijatelná. Nyní, po prvním kolem prezidentských voleb, je tato strana už společensky přijatelná.

Jak je ale možné, že téměř polovina obyvatel mé země dala přednost pravicovému nadšenci do zbraní, který hájí xenofobní hnutí Pegida, před ekologickým aktivistou a profesorem ekonomie, který hájí lidská práva? Hofer byl do doby ještě před několika měsíci naprosto neznámý a jeho životopis neobsahuje nic pozoruhodného. V žádném případě nevysvětluje jeho náhlý úspěch.

Výsledky rakouských prezidentských voleb odrážejí hlubinné společenské změny i zoufalou touhu po změně ve všech sociálních vrstvách v Rakousku. V posledních letech jsou Rakušané frustrování toxickou kombinací rostoucí nespokojenosti s hluboce zakořeněnou zkorumpovaností a leností volených politiků. K tomu se nyní přidávají obavy z příchozích imigrantů a jejich údajných vazeb na islamistický extremismus.

A tak se do popředí rakouské politické scény dostaly docela komické, ale zároveň i nebezpečné politické figury, kteří používají velmi nezvyklých propagandistických nástorjů: zubní technik H.C. Strache rapuje, miliardár Frank Stronach si vytvořil vlastní aplikaci "To nejlepší z Franka" a dvaaosmdesátimetý Richard Lugner se inzeruje na svých předvolebních plakátech jako klaun, který drží svou pětadvacetiletou manželku.

Možná ale, že jsme měli tyto varovné signály brát vážněji. Vznikl totiž úplně nová, potenciálně nebezpečná politická krajina, která může mít vážné následky nejen pro Rakousko, ale pro Evropu jako celek.

Hofer se už připravuje na podporu ultrapravicového kandidáta Heinze-Christiana Stracheho ve všeobecných volbách v roce 2018.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9058

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016