Plány teroristů zhatí jen bruselští byrokrati

10. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Turecko právě zakázalo prodej dusíkatých hnojiv. S ohledem na statistiky o teroristických útocích prakticky kdekoliv po světě dává takový zákaz paradoxně mnohem větší smysl, než dodatečná regulace držení střelných zbraní. Protože téměř nikde fanatici nepostřílejí tolik lidí, kolik jich roztrhají výbuchy jimi vyrobených improvizovaných trhavin, ať už v podobě dálkově ovládaných nástrah (IEDs), nebo vozidlových bomb. A trhaviny jsou vyráběny nejčastěji právě z dusíkatých hnojiv, obvykle ve směsi s práškovým hliníkem, ale někdy třeba také s motorovou naftou a/nebo cukrem.


Ani zákaz prodeje zemědělských hnojiv obsahujících dusičnan amonný však nemusí znamenat konec potrhlých ohňostrojů oslavujících kult násilí. Za dlouhá staletí, kdy hlavní vojenskou střelivinou býval černý prach, vyvinuli Evropané hned několik alternativních metod výroby ledku z organických materiálů různého druhu a kvality. Taková výroba je časově náročná, nicméně islámští teroristé jsou fatalisty a není důvod myslet si, že by jim pár měsíců čekání v jejich plánech výrazně překáželo. Chcete-li zabránit alternativní výrobě dusičnanů, zřejmě musíte zakázat mj. zahrádkářům komposty, protože i ty by mohly maskovat výrobu ledku jednou z tradičních metod. Podezření vzbudí každý majitel nočníku či bažanta, neboť by mohl hromadit a zpracovávat moč. Také bude ovšem třeba zavřít speleologům jeskyně, alespoň ty, v nichž hojně zimují netopýři.

Bude-li snaha úspěšná a dusičnany zmizí z Evropy jako mamuti na konci doby ledové, zbude bohužel stále ještě mnoho různých způsobů, jak z běžných látek vyrobit výbušninu. Jistý herbicid ve směsi s krystalovým cukrem tvoří jen jednu z mnoha alternativ k oficiálním vojenským či průmyslovým trhavinám, alternativu vyzkoušenou mnoha lety praxe "mladých chemiků" za minulého režimu. Speciálně vyškolení experti ovšem dovedou vyrábět nebezpečné výbušné sloučeniny z kdečeho, takže boj vlastně nikdy neskončí. Chcete pořídit nějaké tradiční černobílé fotografie? Nelze, museli byste mít přístup k potenciálně nebezpečné sloučenině stříbra... Kdeže byste koupili glycerín, co vás nemá... Že chcete natřít plot fenolovým nátěrem? Jen jestli z něj nevyrobíte kyselinu pikrovou! Nakupuje peroxid vodíku? Pozor na blondýnu!

Pokud se evropské instituce místo tipování možných teroristů budou pokoušet o systematickou likvidaci samotné možnosti vzniku ozbrojeného násilí, boj s "teroristy" pro ně nikdy neskončí - a téměř nikdo už nebude moci být považován za spořádaného občana. Seznam podezřelých činností poroste před očima jako čerstvý výhonek bambusu.

Kdepak kompetentní zpravodajské služby s patřičnými pravomocemi. Plány teroristů zhatí jen bruselští byrokrati!

0
Vytisknout
7812

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2016