Uprchlíci učí Němce hrát kriket

13. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Uprchlíci, kteří přišli do Německa, učí Němce hrát kriket, hru široce rozšířenou a populární v zemích britského Společenství národů, avšak v Německu téměř úplně neznámou, informoval v neděli pořad Newshour zahraničního vysílání rozhlasu BBC. Když se vyjádřila kancléřka Angela Merkelová, že uprchlíci Německo změní, asi neměla zrovna příchod tohoto sportu do Německa na mysli, konstatuje reportérka. Mladí muži z Afghánistánu přinesli tento sport a své nadšení pro něj s sebou do Německa a místní lidi na to tak trochu civí v nevíře.

V Německu tu hru totiž skoro nikdo nezná a její pravidla jsou považována za nesmírně složitá, až nesrozumitelná.

Ve východoněmeckém Budyšíně sedí na pokraji hřiště němečtí studenti a dívají se se zájmem na exotickou hru kriketu. Většina z nich se na to dívá zmateně, i když se jim přítomný mladý Ind snaží vysvětlit, o co jde a jak se to hraje.

"Ta pravidla jsou neuvěřitelně složitá," diví se němečtí studenti. "Ale můžeme se o té hře něco dovědět a také o jiných kulturách. A oni se zase poučí o naší kultuře. Všichni se o sobě navzájem učíme."

Před několika měsíci obyvatelé Budyšína jásali, když tam byla vypálená uprchlická ubytovna. Když uprchlíci, čekající na zpracování svých žádostí o azyl, vyjdou z ubytovny a hrají každý den dvě tři hodiny na hřišti kriket, dostávají se do interakce s místním německým obyvatelstvem. Prospěch z toho mají obě strany.

0
Vytisknout
6798

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2016