50 lidí bylo usmrceno a 53 zraněno v homosexuálním klubu na Floridě

12. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Pachatelem, kterého policie usmrtila, byl devětadvacetiletý americký občan Omar Maten. Vyšetřují se jeho možné vazby na islamistické organizace a v městě Orlando byl vyhlášen mimořádný stav.

Otec útočníka se obětem omluvil. Vyloučil náboženský motiv, zdůraznil, že Omar Maten nenáviděl homosexuály a skandalizovalo ho, že nedávno viděl, jak se dva muži líbají na veřejnosti. Vyskytly se však spekulace, že útočník byl inspirován islamistickým extremismem. Prezident Obama v projevu ve 14 hodin washingtonského času (ve 20 hodin času středoevropského) uvedl, že vyšetřování teprve začíná a o motivaci útočníka nebylo zatím nic konkrétního zjištěno.

Reportér televize NBC Pete Williams informoval, na základě nejmenovaných policejních zdrojů, že prý útočník před útokem zatelefonoval na nouzovou linku 911 a přísahal loayalitu šéfu Islámského státu al Bagdadimu. Adam Schiff, šéf parlamentního výboru pro výzvědné záležitosti, předtím uvedl, že slyšel podobné zvěsti, avšak stejně jako mnohé další úřady Schiff varoval před ukvapenými závěry a zdůraznil, že vyšetřování je teprve na začátku.

0
Vytisknout
5501

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2016