Lidi, kteří čtou knihy, žijí o dva roky déle než lidi, kteří nečtou

9. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Analýza zvyklostí více než 3500 lidí zjistila, že lidé, kteří čtou knihy aspoň půl hodiny denně - nikoliv časopisy - žijí podstatně déle, než lidé, kteří nečtou.

Výsledky studie, která vychází v zářijovém vydání časopisu Social Science & Medicine, zkoumala, jak často a co čte 3635 lidí starších padesáti let. Bylo zjištěno, že lidé, kteří čtou knihy, žijí téměř o dva roky déle než lidé, kteří je nečtou.

Vědci zjistili dvanáct let po zahájení testu, že lidé, kteří četli déle než 3,5 hodiny týdně, umíralo o 23 procenta méně častěji, kdežto lidé, kteří četli méně než 3,5 hodiny týdně, umírali jen o 17 procent méně častěji.

Celkem za dané období zemřelo 33 procent lidí, kteří nečetli knihy a jen 27 procent lidí, kteří četli knihy. Lidé, kteří četli knihy, žili o 23 měsíců déle. Čím více lidé četli, tím déle žili, ale "už půl hodiny čtení knih denně zvýšilo jejich délku života".

Jde výslovně o čtení knih, nikoliv časopisů. "Zjistili jsme, že čtení knih má větší pozitivní dopad než čtení novin nebo časopisů. Je to pravděpodobně proto, že knihy angažují čtenářův mozek více - poskytují více kognitivního prospěchu, a tím prodlužují délku života," konstatovali vědci.

Akademici poukazují na výzkum, podle něhož lidé nad 65 let tráví v průměru 4,4 hodiny díváním se na televizi. Upozorňují, že kdyby starší lidé raději četli knihy, než se dívali na televizi, výrazně by to prospělo zdraví celkové populace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6224

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016