Revoluce v oblasti mobilních telefonů demokratizuje Afriku

8. 8. 2016

čas čtení 4 minuty



Do konce tohoto desetiletí budou mobilní telefony v Africe produkovat téměř deset procent tamějšího HDP. Za posledních pět let se počet připojených mobilních telefonů ztrojnásobil. Explozivní růst telekomunikačního průmyslu v Africe má obrovský dopad na ekonomické, sociální a politické poměry na africkém kontinentě.

Očekává se, že do roku 2020 vzroste procento mobilních připojení v Africe na 76 procent, z pouhých 17 procent v roce 2014. V roce 2014 generoval sektor mobilních telefonů pro africkou ekonomiku 100 miliard dolarů a do roku 2020 se tento příspěvek má ztrojnásobit.

V důsledku bouřlivého rozvoje mobilních telekomunikačních sítí v Africe dochází k radikálním změnám toho, jak jsou poskytovány veřejné služby a jak funguje podnikatelství a politika.

Rozvoj mobilních telefonu silně demokratizuje poměry v Africe. Nedávno v Zimbabwe vzniklo protestní hnutí pouze na základě jediného statusu na internetu, který zaujal veřejnost.

Ve většině afrických zemí je dnes více mobilních telefonů, než je dospělých občanů. V Keni, například je v současnost v zemi se 45 miliony obyvateli 38 milionů mobilních telefonů.

Dramatický růst v užívání mobilních telefonů vyvolal paralelní expanzi počtu inovátorů a podnikatelů, kteří využívají vlny popularity mobilních telefonů na africkém kontinentu. Mobily se tam nyní používají v podnikatelství, ve zdravotnictví i ve školství.

V Ghaně poskytuje iniciative "Mobilní technologie pro komunitní zdraví" mobilem každý týden aktuální zdravotní informace pro těhotné matky o jejich těhotenství a péči o děti. Jiná aplikace umožňuje v Ghaně zdravotním sestrám shromažďovat data od pacientů do centrální databáze, takže mohou sledovat pokrok vývoje nemoci pacientů a identifikovat ty, kteří potřebují pomoc.

Obdobné projekty fungují ve Rwandě, v Mozambiku a v Jihoafrické republice. Program SMART, fungující v Nigéri, snížil o polovinu čekací lhůty na výsledky testů HIV u dětí.

V Keni používá 70 procent obyvatel systém M-Pesa, je to mobilní systém pro peněžní platby. Denně se na něm uskuteční 9 milionů finančních transakcí. Systém se stal populární alternativou k placení v hotovosti pro velké množství podníků a vládních úřadů. Uživatel se registruje v systému a uloží do něho peněžní vklad, který se objeví v digitální peněžence chráněné číslem PIN. Občané tak mohou používat mobilního telefonu pro platby za jízdu taxíkem, nebo jimi platit domácí účty či přeposílat peníze jinému uživateli.

"Už tři týdny sebe nemám žádné peníze," říká Bob Collymore, generální ředitel čelné keňské telefonní společnosti Safaricom, která provozuje systém M-Pesa. Mobilní systém finančních plateb je velmi pohodlný, protože umožňuje činit mikroplatby tak nízké, jako je 10 amerických centů a v mnoha ohledech to symbolizuje, jak jsou v Africe mobilní telefony používány jinak než v jiných částech světa. Tady v Africe je mobilní telefon jedním z hlavních nástrojů, které lidi používají k vydělávání na své živobytí."

Systém M-Pesa umožnil inkluzivitu většiny Afričanů ve finančních službách. V roce 2006 mělo přístup do bank 20 procent obyvatel, v roce 2013 to už bylo 67 procent obyvatel.

Collymore vysvětluje, že dalším krokem pro Afriku je vyvinout aplikace, které vyřeší digitální úkoly mimo africký kontinent.

Safaricom financuje nejrůznější projekty pro trhy mimo Keňu. Aplikace Eneza posílá prezonalizované učební pomůcky denně tisícům žáků, aplikace iCow je "virtuální porodní bába" pro krávy, která umožňuje farmářůj maximalizovat rozmnožovací potenciál jejich stád sledováním cyklu plodnosti krav. Safaricom také spolu s Vodafonem poskytuje Wifi zadarmo v základních školách, aby měli mladí Keňané od dětství přístup k digitální gramotnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7031

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2016