Zpytovat svědomí nad volbami v Meklenbursku-Pomořansku by měla levice

6. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V zemských volbách v Meklenbursku-Pomořansku v bývalé NDR, v zemi, kde nejsou prakticky žádní uprchlíci nebo muslimové, vyhrála volby krajně pravicová, xenofobní, protiuprchlická Alternativa pro Německo.

Zdálo by se, že ke krajní pravici se přikloní zejména už tak pravicoví voliči, nicméně ve skutečnosti nejvíce voličů ztratila v zemských volbách postkomunistická levice Die Linke (mínus 5,2%), pak za ní hned sociální demokracie SPD (mínus 5%) a srovnatelně s pravicovými lidovci CDU (mínus 4%) mnohem menší, levicoví zelení (mínus 3,9%). Pravicoví liberálové z FDP dokonce o 0,2% vzrostli.

Připomíná to trend, kdy v Polsku a Maďarsku původně levicový elektorát přešel ke krajní pravici. Něco podobného se zřejmě děje také ve Francii. Pokud tomu tak je, vzniká tím paradoxní situace: mají se levicové strany zachránit tím, že vyjdou vstříc svým voličům a posunou se směrem ke krajní pravici? Je ovšem velmi nepravděpodobné, že by i zbylí voliči levice šli tímto směrem. Elektorát levice je jakoby vnitřně rozštěpen, v Polsku dokonce téměř zanikl.

Nebo – a v to doufám – je vzestup AfD jen krátkodobým protestním jevem, který se vyčerpá a zhroutí? Přejdou pak levicoví voliči zpět? Jak ale mohou „levicoví“ voliči vůbec volit xenofobii? Vidíme to v Česku na prezidentovi republiky, který se prohlašuje za tzv. „levicového“ a má největší podporu mezi voliči KSČM a ČSSD.

Neselhává levice v edukaci svého elektorátu? Aspoň z pohledu tradiční levicové mentality by mělo být možné to, co ke krajní pravici radikalizované „levicové voliče“ trápí, vysvětlit jako selhání kapitalismu a potřeba jeho efektivnější regulace ve prospěch „dolních 90%“. Nebo je to pro tento elektorát už příliš abstraktní? Vzývání národa a šermování s nebezpečím muslimské invaze jim jejich problémy vysvětluje lépe?

Zpytovat svědomí nad výsledky v Meklenbursku-Pomořansku by měla především evropská levice. A zdá se, že příklon doleva ve stylu Die Linke v konkurenci s krajní pravicí moc neobstojí.

Data: ZDE

0
Vytisknout
5730

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2016