Angela Merkelová: Mainstreamové strany mají společnou odpovědnost neutralizovat vzestup ultrapravice

7. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Merkelová uvedla: "Lidé mohou očekávat, že uděláme všechno, co je lidsky možné, abychom zajistili jejich bezpečnost".

Angela Merkelová energicky obhajovala postoj své vlády vůči uprchlické krizi po dramatickém úspěchu ultrapravicové strany Alternative für Deutschland v bývalém, řídce osídleném východoněmeckém regionu Mecklenbursko-Přední Pomořansko, kterou podpořili především voliči ve východních částech tohoto regionu u hranic s Polskem.

Merkelová zdůraznila, že tradiční politické strany mají společnou odpovědnost vůči vzestupu ultrapravice. "AfD je úkolem v této sněmovně pro nás pro všechny," řekla kancléřka v parlamentu v bojovném projevu, v němž dala najevo, že naprosto nemá v úmyslu měnit svou politickou strategii.

Merkelová apelovala na politiky, aby v parlamentě neutralizovali nepřátelský tón debaty o uprchlících. "Jestliže spolu začneme soupeřit v zájmu krátkodobých zisků, zvítězí ti, kdo závisejí na heslech a na jednoduchých odpovědích," řekla a dodala: "Jsme si jista, že když si budeme dávat pozor na jazyk a budeme mluvit pravdu, znovu získáme to nejdůležitější, co potřebujeme, důvěru lidí."

Merkelová se přímo pokusila rozptýlit strach některých Němců, že bude snížena jejich životní úroveň a že v důsledku velkého přílivu uprchlíků budou ohroženy jejich tradiční kulturní hodnoty. Toto byly nejrozhodnější faktory, které vedly k posílení strany AfD v bývalém východním Německu.

Merkelová zdůraznila, že ekonomická síla Německa znamená, že Německo se bude "dál starat o ty nejslabší občany v naší zemi". "Německo bude dál Německo, se vším tím, co na něm milujeme a co nás tolik stálo," řekla Merkelová a zdůraznila, že silné daňové příjmy, dobrý hospodářský růst a nízká nezaměstnanost zajistí budoucí prosperitu země.

"Jsme otevřená, pluralitní společnost v Evropě a nalézáme kompromisy. A v naší zemi je 80 procent občanů, kteří považují naši demokracii a naši společnost za dobrou," řekla s poukazem na většinu Němců, kteří nehlasovali pro AfD.

Merkelová uvedla: "Lidé mohou očekávat, že uděláme všechno, co je lidsky možné, abychom zajistili jejich bezpečnost".

Navzdory tomu, že mnoho komentátorů předpovídá, že porážka CDU na území bývalého východního Německa by mohla signalizovat konec deset let dlouhé vlády Merkelové, v průzkumu, v němž byli respondenti dotazováni, koho by zvolili kancléřem v přímém hlasování, její podpora vzrostla o tři body. Merkelovou by volilo o 28 procentních bodů více voličů než Sigmara Gabriela, jejího sociálnědemokratického koaličního partnera.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5418

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016