Trump zřejmě prohrál první americkou prezidentskou debatu s Clintonovou

27. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Americká prezidentská debata: Clintonová chladná, Trump chaoticky zuřil

Improvizující přístup Donalda Trumpa se mu během první prezidentské debaty divoce nevyplatil. Během chaotického střetnutí s Hillary Clintonovou byl donucen přejít do defenzívy.

Provokován Clintonovou a tvrdě vyslýchán moderátorem Lesterem Holtem, Trump se po většinu devadesátiminutové debaty snažil zuřivě hájit proti obviněním z rasismu, sexismu a neplacení daní.

Trump útočil na Clintonovou v otázkách obchodu a její politické kariéry, což jsou témata, která mu v poslední době získala podporu, avšak reagoval hašteřivě a vypadal nepřipraveně, jak po celou debatu popotahoval.

"Všechno jsou to jenom slova, jenom bonmoty," reagoval Trump po jedné zvlášť jednostranné výměně a dodal: "Clintonová je typický politik: jenom řeči, žádná akce."

Avšak Clintonová využívala Trumpových chaotických reakcí a jeho neschopnosti se soustředit. "Na slovech záleží, když kandidujete na prezidenta, a opravdu na nich záleží, když prezidentem jste," řekla Clintonová. "Myslím, že Donald mě právě kritizoval za to, že jsem se na tuto debatu připravila. Ano, připravila. Víte, co ještě jsem udělala? Připravila jsem se na to stát se prezidentkou," dodala.

V snad nejostřejší části debaty Clintonová obvinila Trumpa z rasismu za to, že zpochybňoval americké občanství Baracka Obamy. Obvinila ho také, že "nechal na holičkách tisíce" podnikatelů, když jako byznysman vyhlásil bankrot. A v závěru debaty Trumpa obvinila ze sexismu, protože hovořil o ženách jako o prasatech a nepořádnicích a v jednom případě označil soutěž královny krásy za Miss Domácnost, protože se jí účastnily Hispánky.

Trump se pokusil poukazovat na to, že Clintonová nemá výdrž. Reagovala na to poukazem, že navštívila jako ministryně zahraničí během čtyř let 112 zemí.

Naopak se Trump octl pod palbou pochybností ohledně jeho vlastní výdrže a schopnosti se soustředit. Některé jeho odpovědi byly zcela mimo. "Mám desetiletého syna a ten to umí s počítači," řekl Trump na otázku týkající se špatného zabezpečení amerických počítačových sítí.

Podle BBC si však všichni Američané nemyslí, že Trump v debatě prohrál.

Z průzkumu CNN/ORC vyplývá, že 62 procent voličů dospělo k názoru, že v debatě zvítězila Clintonová, zatímco jen 27 procent si myslelo, že zvítězil Trump. Průzkum byl založen na 521 registrovaných voličů, z nichž se však jen 26 procent identifikovalo jako Republikáni a 41 procent jako Demokraté.

Neformální průzkum CNBC na jeho stránkách zjistil, že 61 procent lidí zastává názor, že zvítězil Trump, a 39 procent, že zvítězila Clintonová.

Podle průzkumu Public Policy Polling 1002 respondentů usoudilo 51 procent dotazovaných, že zvítězila Clintonová a 40 procent, že zvítězil Trump.

"David Cameron také 'vyhrál' několik debat o brexitu," varuje na Twitteru komentátorka Anne Applebaum.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7135

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2016