Přesvědčivé důkazy: Malajské letadlo MH17 sestřelila raketa Buk vypálená proruskými vzbouřenci

28. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Letadlo MH17 bylo sestřeleno nad Ukrajinou raketou Buk, přivezenou z ruského území do vesnice, která byla ovládána proruskými vzbouřenci. To je závěrem mezinárodního trestního vyšetřování. Holanďany vedený Společný vyšetřovací tým uvedl ve středu na tiskové konferenci v Nieuwegeinu v Holandsku, že existují "nezpochybnitelné důkazy", že Boeing 777 Malajských aeroliní sestřelila raketa Buyk 9M38. Všech 298 lidí na palubě zahynulo.

Rusko okamžitě tyto závěry odmítlo. Avšak vyšetřovatelé, mezi nimiž jsou zástupci Austrálie, Malajska, Ukrajiny a Belgie, uvedli, že jejich závěry jsou založeny na velkém množství důkazů, forenzních zkoušek, výpovědí svědků, satelitních záběrů, radarových dat a odposlechnutých telefonních rozhovorů.

Vyšetřování zjistilo:

- Raketa byla odpálena z pole vzdáleného šest kilometrů od města Snižne. Oblast ovládali proruští bojovníci.

- Buk byl přivezen z ruského území na východní Ukrajinu a byl posléze převezen na bílém vozidle značky Volvo. Svědci, fotografie a video dokazují, že ho doprovázelo několik dalších vozidel a "ozbrojení muži v uniformě".

- Bylo identifikováno asi 100 osob, kteří mají vazbu na sestřelení letadla MH17 nebo na převážení Buku.

- Svědci u místa, odkud byla raketa odpálena, nedaleko vesnice Pervomajskij hovořili o "velmi silném hluku" a "vysokofrekvenčním pískotu". Také viděli stopu kouře.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, kdo dal rozkaz Buk přivézt na Ukrajinu a kdo dal rozkaz sestřelit letadlo MH17.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6535

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2016