Bude vítězství v Mosulu ve skutečnosti prohrou?

19. 10. 2016

čas čtení 3 minuty


Boj za osvobození Mosulu začal. Ve skutečnosti byl zahájen novým kolem amerických náletů před iráckým oznámením, že různé prvky iráckých pozemních sil jsou připraveny. Půjde o jeden z nejkritičtějších prvků amerického vojenského úsilí porazit terorismus a násilný islamistický extrémismus, stejně jako rozhodne o úspěchu budoucího úsilí přinést na stále nestabilnější Blízký východ prvky stability, napsal Anthony Cordesman.


Neexistuje způsob jak zjistit, jak tvrdé budou boje, nebo jak rozhodně bude ISIS držet město. Odhady jejích sil jsou překvapivě nízké a zřídka překračují 4 500 skutečných bojovníků. Současně ale měli měsíce na přípravu a ukázali až příliš jasně, jak jsou odhodláni obětovat se v sebevražedných útocích a opotřebovacím boji, když se pro ně rozhodnou. IS je také až příliš ochoten použít civilisty jako válečné nástroje.

Na druhé straně "vítězství" v Mosulu bude patrně vysoce relativní a bude představovat velkou výzvu ve vztahu k jednotě iráckého státu. Různé prvky iráckých sil se liší v cílech a záměrech. Bývalý sunnitský guvernér provincie Ninive si přeje udělat z ní arabskou sunnitskou enklávu. Kurdové mají vlastní ambice a hovoří o nezávislosti. Irácká armáda zůstává slabá a nejistá, policie je příliš neefektivní a rozdělená podle sektářských a kmenových linií. Některé z šíitských milicí se v minulých operacích špatně chovaly k sunnitským civilistům a samy patří k extrémistům.

Je také jasné, že přípravy vyrovnat se s civilními a lidskými dopady bojů nemusejí být adekvátní a možná takové být ani nemohly. Irácká vláda je také potenciální "hrozbou". Má dobré vedení zcela nahoře v premiérovi Abádím, ale většina civilní vlády zůstává zkorumpovaná, sobecká a hluboce rozdělená. Její schopnost vyrovnat se s milionem civilistů uvězněným v oblasti bojů nebo vysídleným je přinejmenším nejistá.

Selhání v případě Mosulu může vyhnat velký počet sunnitských Arabů do šíitských a kurdských oblastí, kde již panuje napětí, v podstatě bankrotují v důsledku nízkých výnosů z ropy a mají málo ubytovacích nebo infrastrukturních kapacit. To může také zhoršit sektářské a etnické problémy.

Nejkritičtějším aspektem bitvy možná nebude otázka, zda dojde k porážce IS. Může jí být jiná: Zda hluboce rozdělené irácké frakce v případě vítězství dokážou najít způsob, jak spolupracovat. Alternativa může být horší než IS: Sunnité proti šíitům, Arabové proti Kurdům, a Turecko, Írán, vnější arabské státy a Rusko soupeřící o dosažení vlastních cílů. "Vítězství" může velice snadno trvale rozdělit Irák nebo jej uvrhnout do nových forem občanské války.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8062

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2016