Evropské elity projevují sebevražedné tendence

29. 11. 2016

čas čtení 5 minut

"Dobrá zpráva pro Evropu," reagovala německá investiční banka Berenberg ve své analýze na informaci, že nominaci francouzské pravice pro francouzské prezidentské volby získal thatcherovec François Fillon. Co může být lepší zprávou pro komunitu investičních bankéřů než ultrapravicový politik, který chce zrušit sociální stát, vyhodit na dlažbu půl milionu státních zaměstnanců a prodloužit pracovní den? ptá se Paul Mason.

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl v rakouských novinách v neděli, že se integrace a federalizace Evropy nijak zpomalovat nebude. Nikdo nedostane právo uvolnit se ze stagnující ekonomiky, kterou řídí Brusel.

V neděli 4.12. uvidíme, jak na to budou reagovat rakouští voliči a zda v prezidentských volbách v Rakousku zvítězí ultrapravicový kandidát Norbert Hofer. Téhož dne, v neděli 4.12., zřejmě prohraje v Itálii tamější středolevicová vláda referendum, jehož cílem je posílit moc exekutivy nad parlamentem. Pokud pak odstoupí italský premiér Matteo Renzi, zkolabují finanční trhy a Evropa členským zemím EU vnutí záchranný plán pro banky, který zlikviduje úspory obyčejných lidí, do Vánoc dojde k domácí bankovní krizi i ke krizi eurozóny.

V souladu se všemi těmito výše zmíněnými akty zlovolné idiocie se tento týden rozhodl Mezinárodní měnový fond přinutit Řecko k dalším škrtům ve státním rozpočtu a pohrozil, že jinak dojde ke kolapsu řeckého bankovního systému. MMF, stejně jako Evropská komise a Evropská ústřední banka zcela ignoruje útoky neonacistů na tábory uprchlíků na řeckých ostrovech a vidí jen předpisy.

Zdá se, že začaly evropské elity projevovat touhu po smrti.

Není to zas tak překvapivé. Ve svém románu z roku 1912 Smrt v Benátkách líčí Thomas Mann touhu po smrti kosmopolitní evropské kultury prostřednictvím milostné posedlosti nemocného starce. Dva roky před tím, než evropský kosmopolitanismus opravdu zemřel, Thomas Mann jasně analyzoval, proč k tomu dojde.

V románu benátské úřady popírají existenci moru - čímž vytvoří podmínky pro jeho rozšíření. Román se otevřeně zabývá sebedestruktivností "evropské duše" a zdůrazňuje, jak křehká je nadnárodní kultura, jakmile jednou vznikne krize.

V dnešní době není naše multikulturalita tak křehká, jak byla v období před první světovou válkou. Schengenská svoboda je reálná, aspoň pro bělochy. Erasmovský program studentské výměny znamenal obohacení života více než tří milionů studentů. Evropští mladí lidé vytvářejí reálné věci: uměleckou scénu v Berlíně, obří hudební festivaly, jako je Benicàssim ve Španělsku, nebo v divokém nočním životě současného Bělehradu.

Ale i tato globalizační kultura obyčejných lidí je zničitelná, pokud se o to budete intenzivně snažit - protože existuje jen v prostoru odděleném od oficiální politiky. V typickém evropském baru, na typické evropské pláži nebo v kavárně existuje snášenlivost jen proto, že vzdělaní lidé zanechávají svou národnost a své náboženství venku za dveřmi. Mladí lidé silně zastávají názor, že politika jsou hlouposti a že na ní nezáleží.

Nyní tlučou politika a nacionalismus na dveře. A vyvolávají především ochromení všeho a strach.

Když jsem se zeptal mladých lidí, s nimiž jsem v září hovořil v městě Ferrara v severní Itálii o tom, jak budou reagovat na novou vlnu xenofobie, hovořili o hnutí "genuino clandestino" o hnutí návratu na venkov, které prosazuje přerušení všech styků s oficiální ekonomikou jako strategii přežití v době škrtů.

"Je konec, je to nemožné, zvítězila pravice," slyšíte všude mezi mladými lidmi, kteří plýtvají svým mládím v nezaměstnanosti bydlením ve volném pokoji u babičky.

Takže Fillon a Le Penová nejsou "dobrou zprávou pro Evropu". Ani jí není Junckerův příslib ještě více znitenzivnit všechny chyby, které nás dostaly do nynější situace. Ani jí není naléhání MMF, že Řecko by mělo ještě trochu více zničit svou demokracii, ani jí není Renziho hazardování s italským bankovním systémem.

V Evropě už dnes neexistuje sebevědomá nadnárodní elita. Na vzestupu je ultrapravicové mezinárodní hnutí - Trump, Farage a breitbartovská média. Jejich efektivita a integrace roste, zatímco efektivita globalistů slábne.

Zastavit se to dá jedině odmítnutím neustálých požadavků dalších a dalších škrtů, privatizace, delšího pracovního dne, nižších mez a likvidace budoucnosti milionů mladých lidí.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8065

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2016