Írán a Irák zakáží vstup do země americkým občanům

28. 1. 2017

čas čtení 5 minut

- I irácký parlament bude jednat o odvetném zablokování víz pro všechny Američany, včetně podnikatelů a novinářů:

- Trump vyvolal svým zákazem vstupu do USA pro občany sedmi zemí naprostý chaos. V Americe žije milion íránsko-amerických občanů. Někteří z nich byli u příbuzných v Íránu. Nemohou se nyní dostat zpět domů. Došlo k rozdělení rodin. Íránští doktorandi na amerických univerzitách, kteří byli na kanadské univerzitě na vědecké konferenci, se nemohou vrátit zpět do USA. Staří příbuzní, kteří letěli za rodinou do USA, byli vytaženi z letadel.

"Právě jsem mluvil na Kennedyho letišti v New Yorku s mužem, jehož osmašedesátiletá teta trpící cukrovkou byla zadržována šest hodin, bez komunikace s kýmkoliv, bez přístupu k lékaři, dnes večer bude deportována zpět."

Glen Greenwald: "Představa, že pokud by se začaly vydávat protizákonné rozkazy, dojde k masovému hnutí občanské neposlušnosti, byl jen idealistický sen."

Všimněte si, jak americké úřady okamžitě začaly realizovat jasně protiústavní Trumpův exekutivní příkaz:

- Novináři poukazují na to, že žádní občané ze sedmi Trumpem zakázaných zemí NIKDY v USA nespáchali žádný teroristický čin.

- Trump lhal, jak má ve zvyku, že dává přednost křesťanským uprchlíkům, protože prý byli v minulosti při příchodu do USA diskriminováni a přednost byla dávána muslimům. Jak na to poukázaly Channel Four News, není to pravda.

- Obrovská demonstrace na Kennedyho letišti v New Yorku:

Demonstrace před 4. terminálem na JFK nyní zaplnila skoro celou silnici, hromadí se kolem východního exitu a zaplnila čtyři patra parkoviště:

- Zákaz vstupu do USA pro muslimy se bude týkat i lidí s dvojím občanstvím. Tak konzervativní poslanec z Dolní sněmovny iráckého původu Nadim Zahawi bude mít zákaz cestování do USA:

- Britská premiérka se stala v Británii terčem obrovské vlny kritiky, i od konzervativních poslanců, že se vyjádřila, že "americká imigrační politika je věcí Američanů":

"To, jak Německo zachází s židy, je věcí Německa. S námi to nemá nic společného. Premiérka Británie, 1939."

- Guardian upozorňuje, že zákaz cestovat do USA, bude postihne zřejmě i slavného britského olympijského běžce Sira Mo Faraha, který pochází ze Somálska a byl nedávno v Británii povýšen do šlechtického stavu. Sir Mo Fareh v současnosti trénuje v americkém Oregonu, ale není jasné, pokud by odcestoval z USA, že by tam byl znovu vpuštěn.

- Francouzský prezident Hollande varoval Trumpa před ochranářstvím a upozornil ho, že USA má povinnost přijímat uprchlíky:

- Na newyorském letišti se demonstruje proti tamějšímu zadržování lidí:

- Právníkům se podařilo dosáhnout propuštění Iráčana, který 10 let v Iráku pracoval pro Američany jako tlumočník a byl dnes zadržen na newyorském letišti.

"Pusťte je do země!" skandují demonstranti na newyorském letišti.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6976

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2017