Trump prohrál u soudu, lidé zadržení na amerických letištích nesmějí být deportováni

29. 1. 2017

čas čtení 6 minut

Brian Chesky, zakladatel podniku Airbnb, napsal na Twitteru, že jeho firma poskytne ubytování zadarmo všem uprchlíkům a osobám, nevpuštěným do USA. Mají se s ním spojit.

Americká unie pro občanské svobody (ACLU) oznámila v sobotu večer, že federální soud v New Yorku vydal mimořádný soudní příkaz, jímž pozastavil exekutivní příkaz Donalda Trumpa zakazující imigraci ze sedmi převážně muslimských zemí. Rozhodnutí soudu, které má vést k propuštění lidí zadržených na amerických letištích bylo přijato poté, co ACLU a další organizace podaly generickou žalobu jménem dvou Iráčanů zadržených na newyorském Kennedyho letišti, kteří měli povolení ke vstupu do USA a o dva dny předtím by byli normálně do země vpuštěni.

"Doufám, že se Trumpovi bude líbit prohrávání. Bude prohrávat tak často, že nás jeho prohrávání bude nudit," řekl Faiz Shakir, celostátní politický ředitel organizace ACLU.

Pozastavení je pouze částečným zablokováním Trumpova exekutivního příkazu, soudkyně nerozhodovala o tom, zda exekutivní příkaz porušuje ústavu. Nicméně je to podstatná rána nové americké vládě.

Soudkyně Ann Donnelly rozhodla, že činitelé nemohou blokovat příjezd osob se schválenými žádostmi o uprchlický status v USA, držitele platných víz a lidí z postižených zemí, kteří mají povolení k vstupu do USA, dokud neproběhne v této věci soudní slyšení, Donnellyová také napsala, že je silně pravděpodobné, že žaloba bude úspěšná. "Myslím, že vláda neměla plnou šanci si tohle řádně rozmyslet," řekla Donnellyová v přeplněné soudní síni.

"Existuje vážné nebezpečí, kdyby exekutivní příkaz nebyl pozastaven, že dojde k podstatným a nenapravidelným škodám u uprchlíků, držitelů vz a dalších jednotlivců ze států, jichž se exekutivní příkaz z 27. ledna 2017 týká," napsala Donnellyová. Soudkyně sdělila právníkům, že se mají vrátit k jejímu soudu, pokud by zadržení občané nebyli propuštěni a byli umístěni do vazebních středisek.

Pozastavení Trumpova exekutivního příkazu platí celostátně nejméně do 21. února, kdy se v této věci bude konat soudní slyšení, a týká se všech lidí s platnými vízy a povoleními k příjezdu do USA. Soudkyně nařídila, aby Trumpova vláda vypracovala seznam lidí, zadržených na amerických letištích, proti čemuž vládní právníci protestovali. "Myslím, že není nijak zvlášť obtížné vypracovat seznam jmen," řekla soudkyně. Shakir uvedl, že se pozastavení Trumpova exekutivního příkazu týká těch, "kdo jsou v současnosti zadržováni na letištích" a že právníci z ACLU "budou dál pokračovat v žalobách jménem lidí, na něž má Trumpův exekutivní příkaz dopad". /p>

Brian Chesky, zakladatel podniku Airbnb, napsal na Twitteru, že jeho firma poskytne ubytování zadarmo všem uprchlíkům a osobám, nevpuštěným do USA. Mají se s ním spojit.

Trumpův exekutivní příkaz vedl k rozsáhlým protestům po celé zemi. Kritikové ho obviňují, že jde o "zákaz muslimů", Trump a jeho tým tvrdí, že exekutivní příkaz není zaměřen proti specifickému náboženství a je zaměřen jen proti zemím, odkud pocházejí teroristé.

Trump v sobotu řekl: "Není to zákaz muslimů, ale my jsme totálně připraveni. Funguje to velmi pěkně. Uvidíte to na letištích, uvidíte to všude."

V sobotu vyvolal Trumpův exekutivní příkaz chaos na letištích, na univerzitách, v korporacích i v soukromých bytech v USA i v zahraničí. Lidé nevěděli, jaký budou mít dopad jeho nepřesné formulace.

Cestující byli donuceni vystoupit z letadel anebo byli zadrženi u pohraničních kontrol, univerzity varovaly ohrožené studenty, aby neodjížděli z USA anebo aby vyhledali právní pomoc, obří technologické firmy apelovaly na své zaměstnance, aby se vrátili ze zahraničí. Po celém světě přijímaly rodiny zděšené telefonáty od příbuzných, jejichž životy byly uvrženy do chaosu a nemohli se vrátit domů. Měli problémy se zaparkovanými auty nebo s domácími zvířaty, čekajícími na ně.

Miliony lidí na světě čelí nyní nejisté budoucnosti. Lidé jako Farah Alkhafji, která přišla do USA jako uprchlice z Iráku, poté, co byl zavražděn její manžel, vypálen její dům a unesen její otec.

Krátce po verdiktu, který vydala soudkyně Donnelyová, zakázala federální soudkyně ve Virginii deportaci zadržených osob na Dullesově mezinárodním letišti a také nařídila, že zadržené osoby musejí mít právo setkat se s právníky. Avšak soudkyně Leonie Brinmkema blokovala deportace jen na sedm dní. V jiném případě ve státě Washington zabránil soudce Thomas Zilly americké vládě deportovat dvě osoby.

U soudu v New Yorku bylo jasné, jak rychle byl zákaz vstupu podle Trumpova exekutivního příkazu realizován. Vládní právníci neměli dostatečné informace a vyjadřovali zmatek různých vládních úřadů, které Trumpův exekutivní příkaz realizovaly chaoticky.

Podle ACLU byla zadržena při příletu do USA jedna Syřanka s trvalým povolením k pobytu v USA a během 30 minut byla posazena do letadla směřujícího do Sýrie. Na dotaz soudkyně o jejím osudu uvedli vládní právníci, že nemají k této věci žádné informace. "Budeme, vaše milosti, potřebovat čas na získání dalších faktů," konstatovali. "A právě proto tento exekutivní příkaz pozastavím," řekla Donnellyová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6026

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2017