Summit EU na Maltě se ostře vymezil proti Donaldu Trumpovi

4. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Vedoucí evropští politikové na pátečním summitu na Maltě zaútočili mnohokrát na Donalda Trumpa kvůli jeho protievropské rétorice. Obvinili ho, že neprojevuje vůči Evropské unii respekt.

O Trumpovu chování se s pohrdáním vyjádřili evropští premiéři i prezidenti. Francouzský prezident François Hollande varoval, že vztahy Evropy s USA nebudou mít bucoucnost, "pokud nebude budoucnost definována společně".

Německá kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila na tiskové konferenci, že zvolení Donalda Trumpa činí o to důležitějším, aby Evropa posílila vlastní obranu, a opakovala svou kritiku Trumpova zákazu vstupu do USA pro občany sedmi většinově muslimských zemí: "My pracujeme na základě sdílených hodnot. Chceme realizovat transatlantickou spolupráci. Budou existovat oblasti, v nichž nebudeme souhlasit. Boj proti mezinárodnímu terorismu není něco, co by ospravedlňovalo všeobecné podezření vůči lidem určité víry nebo určitého původu."

Rakouský kancléř Christian Kern zdůraznil, že Trumpův zákaz pro cestující z určitých muslimských zemí je "silně problematický". Dodal: "Měli bychom tyto země získat na svou stranu jako spojence proti radikálnímu islamismu, neměli bychom z nich dělat nepřátele a neměli bychom je zahánět do kouta." Kern dodal, že "Amerika nese odpovědnost za příchod uprchlíků v důsledku toho, jakým způsobem na Blízkém východě zasáhla vojensky". "Pro mezinárodní společenství není přijatelné, aby se Amerika vyhýbala své odpovědnosti. To musíme jasně vyjádřit našim americkým přátelům. Jsem si jist, že v této věci vládne mezi vedoucími představiteli EU velké shoda. Konkrétní aspekty Trumpovy politiky vyvolávají znepokojení."

Rozčílení francouzský prezident Hollande vyjádřil své zoufalství nad Trumpovým chováním: "Není přijatelné, aby prostřednictvím výroků prezidenta USA byl vyvíjen nátlak na to, jaká prý Evropa má či nemá být. Jsme partneři. Měl by proto existovat určitý respekt. Nevybudovali jsme Evropu proto, aby byla rozhádaná, ani proti USA."L

Na otázku, co si myslí o těch evropských politicích, kteří Trumpa podporují, Hollande odpověděl: "Těm, kdo chtějí vytvářet bilaterální vazby s USA, samozřejmě veřejnost dobře rozumí, ale musejí rozumět, že s Trumpem není budoucnost, pokud to nebude společné postavení. Důležitá je solidarita na úrovni EU. Nemůžeme si představovat žádnou ochranu zvnějšku. Kdo ví, co americký prezident opravdu chce, zejména ve vztahu k atlantické alianci a ke sdílení povinností? My ve Francii máme obrannou politiku. My se ničeho nebojíme. Musíme mít evropskou strategii své budoucnosti. Pokud ji nebudeme mít, nebude žádná Evropa a nebude existovat žádná možnost, aby jednotlivé evropské země prosazovaly ve světě svůj vliv."

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker vyjádřil znepokojení, že americká vláda v zahraniční politice neví, která bije. "Existuje prostor pro vysvětlování, protože vznikl dojem, že nová vláda nezná EU v podrobnostech a v EU právě na podrobnostech záleží," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6674

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2017