Amerika se octla na pokraji ústavní krize

5. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trumpova vláda se připravuje na boj proti rozhodnutí federálního soudce ze Seattle, který pozastavil Trumpův exekutivní příkaz zakazující vstup do USA uprchlíkům a občanům ze sedmi převážně muslimských zemí. Odborníci poukazují na to, že se USA octly na pokraji totální ústavní krize.

"Toto je obrovská konfrontace mezi prezidentským úřadem a ústavou," varuje Marci Hamilton, ústavní právnička z univerzity v Pennsylvánii. "Jakmile Donald Trump řekne, že by lidé měli odmítnout plnit nařízení federálního soudu, octneme se v otevřené ústavní krizi."

Verdikt byl pronesen v pátek večer v Seattle a rozhodl o něm federální soudce James Robart. V sobotu zaútočil Donald Trump na soudce na Twitter, nazval ho "takzvaným soudcem" a vyjádřil názor, že jeho verdikt je "absurdní a bude zvrácen".

Jen skutečnost, že ministerstvo spravedlnosti v pátek nezažádalo o mimořádné zrušení Robartova verdiktu, zabránila vzniku ústavní krize, konstatuje Hamiltonová. Dokud o to ministerstvo spravedlnosti nezažádá, do USA znovu smějí přijíždět prověření uprchlíci a lidé s platnými vízy a povoleními k pobytu ze sedmi převážně muslimských zemí jmenovaných v Trumpově exekutivním příkazu.

Robart přijal argumentaci právníků států Washington a Minnesota, že zákaz vstupu pro uprchlíky a občany sedmi zemí je protiústavní. Ministr spravedlnosti státu Washington Bob Ferguson argumentoval velmi široce: že Trumpův exekutivní příkaz porušil záruku rovné ochrany, porušil ústavní právo na řádný právní proces a porušil federální Imigrační a občanský zákon.

Stát Washington a další nyní půjdou zřejmě na další úroveň ve snaze proměnit dočasné pozastavení Trumpova exekutivního příkazu v silnější předběžný soudní příkaz a nakonec v trvalý soudní příkaz. Lze očekávat silně protiargumenty z ministerstva spravedlnosti a nakonec soudní proces.

Pozorovatelé byli ohromeni, že pracovníci Bílého domu nepřipravili řádné právní zázemí a zdůvodnění Trumpova exekutivního příkazu. Příkaz napsali Steve Bannon a Steve Miller. Vyvolali tím zmatek na letištích a žaloby proti vládě.

Trump argumentuje, že musí národ chránit před teroristy a že Bílý dům má obrovské pravomoci ve věcech bezpečnosti státu.

Signálem zranitelnosti prezidenta Trumpa, řekla Hamiltonová, je, že Bílý dům sice chce zažádat o nouzové pozastavení verdiktu soudce Robarta, ale neudělal to hned.

"Americký prezident má právo porušit ústavu svými mimořádnými pravomocemi, pokud jde skutečně o krizovou, mimořádnou událost," řekla Hamiltonová. "Ale to musí být daleko vážnější než že by sem mohlo potenciálně přicestovat pár lidí z určitých zemí."

"Útok z 11. září 2001 byl mimořádnou událostí - prezident tehdy jednostranně uzavřel letiště a zrušil leteckou dopravu a lidé se po určitou dobu nemohli dostat do USA. Trump nepředložil důkazy o tom, že by teroristé z těchto zemí se snažili dostat do Ameriky. CIA sleduje teroristy po celou dobu, na to existuje systém. A to, že je Trump ochoten počkat do pondělka, než zažádá o mimořádné pozastavení Robartova verdiktu, to vede k otázce, co je to za mimořádně naléhavou krizovou situaci?"

Patrick Leahy, čelný Demokrat v senátním výboru pro soudnictví, se v sobotu vyjádřil, že Trump zřejmě chce vyvolat ústavní krizi. "Prezidentovo nepřátelství vůči zákonnosti není jen trapné, je nebezpečné," řekl Leahy a označil zákaz vstupu do USA za "svévolný a ostudný" pokus diskriminovat muslimy.

Dočasné pozastavení Trumpova exekutivního příkazu bude platit 14 dní, pokud soud nevyhoví žádosti vlády o jeho pozastavení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8208

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2017