Kterak Bílý dům otevírá dveře bankéřům, aneb nastávají Wall Street opět zlaté časy?

6. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Tanečky okolo masových protestů proti Donaldu Trumpovi, jimiž se obsedantně zaobírají manipulativní média, mají nového Ahrimana v podobě proslulého filantropa George Sorose. Přestože je řada aktivit této šedé eminence světové politiky obestřena kontroverzí, bylo by krajně naivní se domnívat, že rozšafný multimiliardář je skutečným ohrožením starých dobrých demokratických pořádků. Manipulativní weby ve své úporné snaze zachovat si vytyčenou protrumpovskou linii zuby nehty brání nového amerického prezidenta, ač tento podniká kroky, které jsou v naprostém rozporu s jeho předvolebními sliby.

Ve smršti exekutivních příkazů a dalších opatření, jejichž prostřednictvím úřaduje nový nájemník Bílého domu, stojí za povšimnutí dvě nařízení, která mají přezkoumat regulace finančního průmyslu a směrnici nařizující finančním poradcům, aby jednali v zájmu svých klientů. V hledáčku zájmu Oválné pracovny se tentokrát ocitl Dodd-Frankův zákon, který byl v roce 2010 schválen Obamovou administrativou, aby se předešlo dalšímu finančnímu kolapsu.

Přestože Obamův kabinet podal zdiskreditovaným bankéřům pomocnou ruku a poskytl jim stovky miliard dolarů, aby postavili na nohy jimi zničenou ekonomiku, pokusil se prosazením Dodd-Frankova zákona zamezit, aby v budoucnu docházelo k netransparentním finančním machinacím. Ačkoli tento zákon jen nepatrně zvýšil stabilitu finančního systému s ohledem na ekonomický růst, jeho implementace je malým, ale potřebným krokem k podvázání moci Wall Street. Zárodky finanční krize v letech 2007 až 2008 lze však spatřit již v roce 1999, kdy tehdejší administrativa Billa Clintona zrušila většinu opatření garantovaných Glass-Steagallovým zákonem, jenž byl schválen v první polovině 30. let. Potud by byla kritická reflexe neoliberální politiky prezidenta Clintona a zčásti prezidenta Obamy naprosto na místě, kdyby ovšem nevycházela z úst Trumpových zastánců.

Jestliže Donald Trump získal milióny voličských hlasů příslibem, že vysuší washingtonskou bažinu a napraví škody způsobené finančním sektorem, jeho stávající kroky slibují pravý opak.  Prezident má ve svém týmu šest bývalých zaměstnanců banky Goldman Sachs, kupříkladu Steva Mnuchina, který řídí ministerstvo financí, hlavního stratéga Steva Bannona a šéfa Národní ekonomické rady Garyho Cohna, který stál v čele Goldman Sachs deset let. Cohn v roce 2010 svědčil před Kongresem, kde uvedl, že banka během finanční krize nejednala proti zájmům svých klientů, i když to byla lež.

Prezident Trump po boku výkonných ředitelů finančních institucí JPMorgan Chase a Blackstone Group reportérům vysvětlil, proč je nutné zrušit většinu opatření Dodd-Frankova zákona. Jedním z důvodů je skutečnost, že jeho přátelé z velkého byznysu jsou tímto zákonem de facto diskriminováni. Bylo by poučné sledovat reakce Trumpových voličů. Doopravdy se tito lidé poznamenaní neoliberálními reformami prezidentů Clintona, Bushe ml. a Obamy domnívají, že jejich blahobyt leží v klíně představitelů bankéřů z Wall Street?

Trumpova administrativa si vzala na mušku tzv. Financial Stability Oversight Council (FSOC), jehož úkolem je dohlížet na transakce obřích finančních institucí, a tzv. Consumer Finance Protection Bureau (CFPB), jenž stanovil nová pravidla pro hypoteční trh, došlápl si na predátorské věřitele a díky němuž spotřebitelé poškození nelegálními praktikami bankovního sektoru získali zpět miliardy dolarů. Jak FSOC, tak CFPB byly ustanoveny právě propíraným Dodd-Frankovým zákonem.

Prezident nevládní organizace Public Citizen Robert Weiss k revizi Dodd-Frankova zákona poznamenal: „Donald Trump kandidoval proti bankéřům z Wall Street a nyní je nechá dělat politiku. Pokud prezident uspěje a zruší tento zákon, přivede zemi k další finanční krizi, která zabije pracovní místa. Jsme svědky možná nejpůsobivějšího Trumpova podvodu na voličích, protože prezident odsunuje jejich zájmy na druhou kolej a upřednostňuje zájmy svých kamarádů.“ Pozadu nezůstává ani agentura Bloomberg, jež Trumpovy exekutivní příkazy označila za nejagresivnější kroky při uvolňování regulací ve finančním průmyslu. Tato opatření přicházejí poté, co prezident do klíčových postů ve své administrativě dosadil bankéře-veterány.

Ani druhý z exekutivních příkazů, o nichž byla v úvodu textu řeč, nikterak nekoresponduje s Trumpovým úmyslem pozdvihnout americkou ekonomiku, protože v ohrožení se ocitá tzv. Fiduciary Rule. Tato směrnice schválená Obamovým kabinetem vyžaduje, aby finanční poradci jednali vždy v nejlepším zájmu svých klientů při zřizování a vedení důchodových účtů.

Ostatně prezident Donald Trump již během prvního dne úřadování v Oválné pracovně názorně ukázal, jak svůj volební slogan America First míní prosazovat v praxi, neboť zrušil snížení poplatků za hypotéky pro rodiny s nízkým příjmem. Zatímco případné zrušení Dodd-Frankova zákona bude malou domů pro velké finanční instituce, milionům obyčejných Američanů zbudou jen oči pro pláč.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017