Mayová: "Sturgeonová je posedlá skotskou nezávislostí"

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová obvinila skotské nacionalisty, že zanedbávají domácí politiku a starají se "jen o získání skotské nezávislosti". Tvrdila to paradoxně v situaci, kdy se drasticky rozkládá anglické věznictví, školství i zdravotnictví, za něž Mayová nese přímou odpovědnost.

Zároveň Mayová odmítla poskytnout Skotsku pravomoci týkající se rybářství a zemědělství Skotska, které mají být po brexitu repatriovány z Bruselu.

Šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová se snaží přimět vládu Mayové v Londýně, aby Skotsku při vyjednávání o brexitu poskytla zvláštní podmínky, včetně setrvání Skotska ve společném evropském trhu a včetně umožnění Skotsku, aby na rozdíl od Anglie si uchovalo volný pohyb obyvatelstva se zeměmi Evropské unie.

Pokud tyto podmínky nebudou splněny, Sturgeonová chce uspořádat nové referendum o skotské nezávislosti, které by zachovalo členství Skotska v Evropské unii.

Mayová nyní právo Skotska na nové referendum zpochybňuje. Nyní také Mayová zpochybnila, že by Skotsko mělo po brexitu získat podstatnou dividendu poté, co Londýn převezme rozhodovací pravomoci z Bruselu.

Sturgeonová trvá na tom, že podle dohody o decentralizaci Skotska má Skotsko právo určovat svou politiku o námořním rybaření a o zemědělství a má přímo dostat tyto pravomoci, až budou repatriovány z Bruselu. Mayová to nezaručuje, čímž zvyšuje hněv skotských nacionalistů.

Sturgeonová poukázala na to, že Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU poměrem 62 procent ku 38 procentům hlasů, a zdůraznila, že konzervativci nemají ve Skotsku žádný mandát:

"Pokud si paní premiérka myslí, že může přijet do Skotska a dělat nám tady přednášky o tom, kdo má mít moc, jako jedna její předchůdkyně, měla by si uvědomit, že její vláda nemá ve Skotsku vůbec žádný mandát a vůbec žádné demokratické právo vyčlenit nás z Evropy a z jednotného trhu proti naší vůli. Stále častěji si však tato konzervativní vláda myslí, že si může se Skotskem dělat, co chce, a že jí to projde."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7078

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017