Škola v německém Wuppertalu zakázala muslimským dětem "provokativní" modlitbu

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Škola v západoněmeckém Wuppertalu v psaném nařízení žádá učitele, aby zakázali muslimským žákům veřejné modlitby. Případ vyvolal debatu na internetu, kde protiislámská strana AfD opatření pochválila.


"V posledních týdnech bylo stále častěji pozorováno, že muslimští žáci ve školní budově se modlí, jasně viditelně pro jiné, což je signalizováno rituálním mytím na záchodech, rozkládáním modlitebních koberců a zaujímáním určitých postojů. - To není povoleno."

Tolik vnitřní oběžník určený učitelům Gymnázia Johannese Raua ve Wuppertalu zakazující modlitby muslimských studentů.

V rámci opatření má učitelský sbor "identifikovat jména" a "hlásit" případy muslimských studentů modlících se ve škole jejímu vedení.

Zákaz by měl být prezentován studentům "přátelsky", dodává oběžník.

Dokument později publikovaný na Facebook vyvolal na sociálních sítích horlivou debatu, kde se jeden z uživatelů ptal: "Proč se nemohou modlit?" - "I naše pastýřka stále vyzývá k důkladné znalosti Bible," dodal s narážkou na kancléřku Angelu Merkel.

Další uživatel s odkazem na ústavu vznesl dotaz: "Co to má zase s náboženskou svobodou? Článek 4 německé ústavy?"

Jiní uživatelé rozhodnutí chválili: "Myslím, že dopis je výborný. Takové věci do školy nepatří." Další se ptal: "Můžeme jim dovolit rozbalit koberce ve škole?"

Wuppertalská pobočka pravicově populistické strany AfD rychle pochválila opatření jako "zajímavou a podle našeho názoru smysluplnou iniciativu vedení školy".

V jiném vyjádření na Facebooku místní pobočka dodala: "Tento otevřený nedostatek integrace je dalším důkazem selhávající migrační politiky starých stran."

Po čtvrteční reportáži lokálního listu Der Westen vedení školy případ nekomentuje. Nicméně mluvčí místní okresní rady Dagmar Gross sdělila, že "zákaz modliteb `provokativním způsobem` ve škole má prosazovat pokojné spolužití a zajistit klid ve škole."

Opatření bylo zamýšleno jako řešení "protože několik učitelů a studentů se cítilo pod nátlakem kvůli chování spolužáků," dodala.

Podle ní článek 5 ústavy upravující fungování škol a smysl vzdělávání má přednost před článkem 4, jenž zaručuje právo na víru nebo filosofické přesvědčení.

Zákaz ve Wuppertalu není prvním případem. V roce 2011 student střední školy z Berlína-Weddingu šel k soudu kvůli zákazu veřejně vykonávat páteční modlitby.

Německý správní soud jeho žalobu zamítl na základě tvrzení, že modlitba by narušovala klid ve škole.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8176

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2017