V Severním Irsku ve čtvrtečních volbách výrazně posílili irští nacionalisté a ohrozili tak jednotu Velké Británie

5. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Zdá se, že hrozbou jednoty Spojeného království není jen Skotsko, uvažující o novém referendu o nezávislosti, tentokrát v Evropské unii, ale i Severní Irsko. V důsledku nedávno skandálu týkajícího se finančních podvodů s jedním ekologickým projektem, do něhož byla zapletena Strana demokratických unionistů (DUP), ultrakonzervativní prolondýnská strana, se rozložila severoirská vládnoucí koalice, skládající se z prolondýnských unionistů a z proirských nacionalistů ve straně Sinn Féin (Sami Irové).

Tento čtvrtek se proto v Severním Irsku konaly nové volby, v nichž výrazně posílili nacionalisté. Jak uvádí komentátor Sky News Faisal Islam, výsledek ohrozil jednotu Británie natolik, že Theresa Mayová neměla pronést svou řeč hájící jednotu Spojeného království v pátek ve skotském Glasgow, ale možná spíš v severoirském Belfastu.

Ještě před deseti měsící bylo rozložení sil v severoirské sněmovně 56 unionistů : 40 nacionalistů. Po čtvrtečních volbách je to, pozoruhodně, 40 unionistů : 39 nacionalistů. (V první polovině dvacátého století měli v Severním Irsku unionisté převahu 77 procent.)

Nejde jen o demografické změny (katolickým irským nacionalistům se rodí více dětí), ale především o vážné znepokojení občanů Severního Irska ohledně brexitu. Severní Irsko hlasovalo proti Brexitu. Od dohody s Irskou republikou a Londýnem z devadesátých let o ukončení terorismu přestala v důsledku existence Evropské unie existovat hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Brexit hrozí obnovením pevné hranice a hraničních bariér, což by bylo ekonomickou i politickou katastrofou pro Severní Irsko. Unionisté jsou pro brexit, nacionalisté jsou proti brexitu.

0
Vytisknout
5831

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2017