Europoslanci zablokují dohodu o brexitu, pokud dojde k porušení práv občanů EU

29. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Poslanci Evropského parlamentu zablokují jakoukoliv dohodu o brexitu, pokud občanům EU, kteří přijedou do Británie do roku 2019, nebude zaručeno právo zůstat zde a pracovat, oznámil hlavní parlamentní vyjednavač.


Guy Verhofstadt se hodlá postavit pokusům Británie označit 29. březen, kdy dojde k aktivaci čl. 50 o vystoupení z unie, jako datum, kterým se ruší volný pohyb osob.

On i vyjednavač Evropské komise Michel Barnier jsou znepokojeni zprávami, že britská vláda chce označit 29. březen 2017 za rozhodné datum.

Pokud by k tomu došlo, občané zemí EU, kteří by přijeli do Británie v následujících dvou letech, než dojde k vystoupení, by měli menší práva než ti, kteří tam už jsou. Podle Verhofstadta to odporuje evropské legislativě.

Pětistránková rezoluce bude předložena EP příští středu a odmítá jakoukoliv "degradaci" práv občanů EU.

Verhofstadt zároveň varoval, že pokus jednostranně určit rozhodné datum by byl špatným začátkem rozhovorů o vystoupení, které mají dnes začít. Osud tří milionů občanů EU v Británii a milionu Britů v EU musí být rozhodnut na recipročním základě, dodal.

Nicméně britské vládní zdroje již v minulosti uvedly, že stanovením rozhodného data na rok 2019 by vyvolalo příliv občanů EU do země v příštích dvou letech.

Europoslanci mají právo vetovat jakoukoliv dohodu mezi EU a Británií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6396

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2017