Bílý dům oficiálně vyhlásil válku udržitelnému životu na modré planetě

30. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Spanilé tažení osazenstva Bílého domu washingtonskými bažinami pokračuje dalším exekutivním příkazem prezidenta Donalda Trumpa, jehož prostřednictvím budou postupně odstraněny klimatické směrnice zavedené prezidentem Barackem Obamou. Pokud realizace exekutivního příkazu s názvem Energy Independence Executive Order nenarazí na zásadní překážky, Spojené státy de facto nebudou schopny dostát svým závazkům z pařížské klimatické konference ohledně redukce emisí a odvrácení nejdrastičtějších dopadů globálního oteplování. Prezident Trump obklopen horníky prohlásil, že jím podepsaný exekutivní příkaz ukončí „válku proti uhlí“ a „regulace ničící pracovní příležitosti“. Šéf Bílého domu patrně netuší, že naopak zahájil mnohem ničivější válku, než si je schopen představit.      

Není vůbec divu, že zbrusu nový exekutivní příkaz přivítali zástupci těžařských společností v horečném očekávání závratných zisků a že jej naopak hořce odsuzují environmentální aktivisté. Ti ostatně souhlasí s republikány a představiteli těžařského průmyslu, že Trumpův exekutivní příkaz vytvoří tisíce nových pracovních pozic – avšak výhradně v právnickém sektoru.

Trumpova ofenziva proti klimatu má svou bouřlivou předehru. Bílý dům minulý týden povolil výstavbu kontroverzního ropovodu Keystone XL, jehož stavbu zrušil prezident Obama kvůli obavám, že by jeho provoz negativně přispíval ke klimatickým změnám. Dalším projektem, který předchozí administrativa díky neúnavným protestům domorodých obyvatel a ekologických aktivistů uložila k ledu, je ropovod Dakota Access. Avšak díky Trumpově obsesi fosilními palivy je nyní Dakota Access naplněn černým zlatem, a co nejdříve bude uveden do provozu. Návrh federálního rozpočtu pro příští rok počítá s drastickými škrty, které de facto ochromí chod Americké federální agentury pro životní prostředí (EPA), v jejímž čele stanul Scott Pruit, jenž svou politickou kariéru zasvětil boji s regulačními mechanismy EPA. Nicméně mnohem důležitější institucí je ministerstvo energetiky, jehož vědecké pracoviště bude chudší o stovky miliónů dolarů. Kompletně eliminován má být kupříkladu program ARPA-Energy na podporu výzkumu pokročilých energetických technologií, zkrátka přijde také federální vědecká instituceNárodní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) a škrty neminou ani výzkum planety pod hlavičkou NASA. Trumpův tým totiž prostřednictvím rozsáhlých škrtů hodlá postavit na nohy „zdecimovanou“ armádu ber kde ber - a s neefektivním financováním vědeckého výzkumu si hlavu příliš neláme.Tento tmářský a arogantní přístup Bílého domu lapidárně vystihuje republikánský senátor James Inhofe, který hájí demontáž EPA slovy: „Pokud se bůh rozhodl zemi oteplovat, tak je to jeho vůle.“                 

Ale zpátky k novému exekutivnímu příkazu. Jedním z jeho pilířů je zrušení zákazu ohledně pronájmu federální půdy pro těžbu uhlí. Kritické hlasy včetně environmentalistů a odborníků na tržní mechanismy namítají, že toto opatření nemusí nutně pozvednout uhelný průmysl. A kdyby k jeho oživení došlo, samotná těžba uhlí poškodí nejen místní obyvatele, ale i samotné horníky. Koneckonců těžba uhlí se na emisích skleníkových plynů podílí větší měrou než ropný průmysl včetně frakování.

Hlavním esem v rukávu Trumpova týmu je vytváření nových pracovních míst v intencích anachronického sloganu America First! Třebaže nový exekutivní příkaz může zvýšit počet pracovních příležitostí v uhelném průmyslu, existuje zde jedno úskalí, a tím je automatizace práce. Je v podstatě irelevantní, jak velké množství uhlí se vytěží, neboť i v tomto průmyslovém odvětví se klade čím dál větší důraz na mechanizaci.  

Mezitím klimatičtí vědci s obavami pozorují rapidně tající ledovce na Aljašce hladina moře v Mexickém zálivu stoupá, Somálsko a Jemen sužuje extrémní sucho a hrozí zde hladomor. Světová meteorologická organizace na klimatické konferenci v Maroku zveřejnila zprávu, podle níž je posledních pět let nejteplejších za dobu, kdy se měří a zaznamenává teplota. Ve zprávě se rovněž uvádí, že hladiny moří kvapem stoupají a budou stoupat dále díky neočekávaně rychlému tání polárního ledu, zejména obrovských ledovců v Antarktidě.

Ačkoli půda pro nynější frontální útok proti udržitelnému životu na modré planetě byla připravována desítky let, teprve s Donaldem Trumpem v Bílém domě mají klimatoskeptikové opravdu upřímný důvod k radosti. Bohužel k žalosti nás všech.      

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7316

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2017