Španělsko nebude vetovat vstup samostatného Skotska do EU

2. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Španělský ministr zahraničí informoval, že i když je Španělsko proti vzniku nezávislého Skotska, žádost Skotska o vstup do EU blokovat nebude

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis se vyjádřil, že rozpad Spojeného království by pro Španělsko nebyl vítaný. Nicméně však Španělsko nebude vetovat žádost nezávislého Skotska o vstup do EU. Vyjádřil se však, že by Edinburk musel nově zažádat o členství v EU, což by prý byl nejistý proces, který by trval několik let. Aktivisté za nezávislé Skotsko v EU naopak tvrdí, že proces vstupu by byl jednoduchý, protože Skotsko jako členská země EU v rámci Británie už všechny požadavky EU splňuje.

Dastis však na přímou otázku, zda by Španělsko blokovalo vstup Skotska do EU, odpověděl: "Ne, neblokovalo. Nechceme, aby došlo k nezávislosti Skotska. Avšak pokud by k tomu došlo legálně a ústavně, neblokovali bychom to. Nepodporujeme rozbíjení žádných členských států, protože si myslíme, že vývoj jde jiným směrem."

Vedoucí představitelé EU pohlížejí na Skotsko se sympatiemi, protože 62 procent Skotů tam hlasovalo pro setrvání v EU. Trvají ale na tom, že Skotsko nemůže zdědit britské členství v EU. Skotsko jako nová členská země by nemohla získat mimořádné výhody, které měla Velká Británie, a musela by se zavázat ke přijetí eura, což by mohlo zkomplikovat jeho obchodní výměnu s Anglií.

Nedávné průzkumy veřejného mínění však zpochybňují, zda jsou Skoti připraveni opustit Británii a vytvořit si těsný vztah k Evropě. Z nedávného průzkumu veřejného mínění vyplývá, že Skoti požadují podobné omezení imigrace jako Angličani.

Evropská unie se v pátek postavila na stranu Španělska v jeho sporu s Británií o Gibraltar. Poskytla Španělsku právo vyloučit Gibraltar z jakékoliv přechodové dohody o přístupu Británie na evropský trh, pokud nebude Španělsko spokojeno se statutem tohoto území.

Obyvatelé Gibraltaru hlasovali drtivou většinou pro setrvání Británie v EU, ale zároveň chtějí, aby Gibraltar zůstal součástí Británie.

Velkým problémem při brexitu je nejistý osud tří milionů občanů EU v Británii a jednoho milionu Britů v EU. Vyjednávání o složitých otázkách přístupu ke zdravotnictví, k pracovním příležitostem a k sociální podpoře bude zřejmě určitou dobu trvat.

0
Vytisknout
7557

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2017