Jeďte někdy tramvají v 5 ráno

Vzdělanci na výletě mezi lid

1. 4. 2017 / Radek Mokrý

čas čtení 2 minuty

Lidé typu číšníka, který šokoval naše dva české vzdělance na výletě mezi lid, také nepatří mezi moje oblíbence. Nicméně šmahem z výšky svého výjimečného postavení jeho názory odkopnout jako bláboly je povýšené hlupáctví.

Pravidelně do a z práce cestuji příměstskou linkou, naposledy v pátek ráno z noční služby. Ukrajinců bývá v těch hodinách už třetina až polovina, drtivá většina z nich je v pozici upachtěného prekariátu. Podle toho žijí, oblékají se, stravují i věnují ranní hygieně.

Na rozdíl od mlčenlivých Čechů spolu na sedačkách vydatně klábosí. I na sedačce za mnou se klábosilo a pach laciného chlastu, uzenin a cibule z vykotlaných úst bych přál panu Kartousovi zažít. A tak to jde den za dnem pořád do nekonečna.

Co se týče množství v Praze studujících Slováků, mohu to jako pracovník jedné z kolejí zdejší vysoké školy posoudit velmi dobře. Je jich zhruba polovina a mám je rád. Jsou chytří, vstřícní a vtipní. Jediný problém vidím pouze v jednom sebestředném Severočechovi.

O žádných kvótách na číšníkovi Slováky nevím, ale jako bývalý redaktor mainstreamu vím velmi dobře o reciproční dohodě mezi Českou a Slovenskou republikou. Slováci mohou zdarma studovat u nás a naši potomci mohou zdarma studovat na Slovensku. Nikdo z Čechů se tam nehrne. A úroveň slovenských vysokých škol, například lékařská fakulta v Košicích, je dle slov samotných slovenských studentů děsivá.

Některé obory se na Slovensku už ani neotevírají, nemá je kdo učit. Vidina toho, že by se student, občan SR, přesunul kamkoliv zpátky do rodné země a dostudoval tam, oni sami považují za krutou noční můru.

Reciproční dohodu o vysokých školách svého času česká politická reprezentace odmávla z blahosklonného postoje "staršího" národa, ne nepodobného postoji Němců k Čechům. Ve své tupé blahosklonnosti ovšem naši politici opomněli na vysoké školství přihodit příslušné procento z HDP a navýšit kapacity.

Sbíráním informací a prací s "lidmi" všech sociálních skupin se v různých pozicích zabývám většinu života. Je velmi jednoduché říkat, že lidi jsou takový a makový a je zkrátka hrůza. Blbost.

Lidé se chovají vždycky tak, jak jim to kýmkoliv vytvořené životní podmínky dovolují.m A tyhle podmínky stvořili lidé, kteří se domnívají, že jsou tak vysoko, že ani nesmrdí. Pseudoelity u koryt.

0
Vytisknout
11835

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2017