Rozhovor Britských listů 103:

Proč se česká společnost chová k lidem s psychickými poruchami tak hnusně?

31. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík hovoří s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou o záporném postoji značné části české veřejnosti vůči lidem s psychickými poruchami. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Stoupenci brexitu už mluví o válce proti Evropě

2. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Neuplynul ani týden od aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU a stoupenci brexitu už mluví o válce proti Evropě. Bývalý šéf Konzervativní strany Michael Howard se vyjádřil, že premiérka Theresa Mayová je ochotna jít do války s Evropou o Gibraltar. "Robustní" jazyk použil i konzervativní ministr obrany Michael Fallon: "Suverenitu Gibraltaru budeme hájit absolutně (all the way)," vyjádřil se. "Neexistuje nějaká evropská organizace, která by řešila mezistátní konflikty?" ptá se Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

Státní volební komise ve Francii varuje před lživou zprávou ruské tiskové kanceláře Sputnik

2. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Navzdory tomu, že Francois Fillon je v žebříčku popularity před francouzskými všeobecnými volbami na třetím místě, ruská tisková kancelář Sputnik tvrdí, na základě svých průzkumů veřejného mínění, které však nesplňují francouzské normy průzkumů veřejného mínění, že nejpopulárnějším kandidátem francouzských prezidentských voleb je právě Fillon. Fillon chce zrušit protiruské sankce, kdežto centristický kandidát Emmanuel Macron, který v současnosti vede v žebříčku popularity, je chce posílit.

Macronovi poradci varovali už v únoru, že Macron je terčem fake news, které proti němu šíří ruská tisková kancelář Sputnik.

Majetková nerovnost, plagiátorství nikdo neřeší, vedoucí píší práce za studenty...

Vysokoškolské studium v dnešním Rusku

2. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

"Jestli je tady v Rusku něco 'na palici', tak jsou to večerní přednášky od 19 do 22 hodin. Magisterský program nemá přednášky přes den," píše mi můj diplomant studující na stáži v Moskvě. "To je pozoruhodné, proč tomu tak je?" ptám se. Následuje zajímavá sonda do vysokoškolského studia v současném Rusku, která dokumentuje obrovskou nerovnost v přístupu ke vzdělávání, hrozící fatální reprodukci rozdílů na základě majetku, ale třeba i naprostou rezignaci na elementární nároky. Koncept průběžného zkoušení sice vede k udržování studijní aktivity, ale studium je povrchní...

Jeďte někdy tramvají v 5 ráno

Vzdělanci na výletě mezi lid

1. 4. 2017 / Radek Mokrý

čas čtení 2 minuty

Lidé typu číšníka, který šokoval naše dva české vzdělance na výletě mezi lid, také nepatří mezi moje oblíbence. Nicméně šmahem z výšky svého výjimečného postavení jeho názory odkopnout jako bláboly je povýšené hlupáctví.

Vidět v tramvaji chudé Ukrajince, kteří dřou za mizernou mzdu, má být důvodem k rasismu?

1. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Radek Mokrý má pravdu v tom, že lidé se nemohou vždy jednoduše vymanit ve svých úvahách a názorech na dění okolo z prostředí, v němž se pohybují a kde se - pod vlivem převládajícího paradigma - formuje jejich názor. Omlouvat ale otevřený rasismus tím, že se v metru či tramvaji lidé setkávají ekonomickými imigranty, kteří jsou ožebračováni svými zaměstnavateli při vykonávání práce, kterou Češi dělat nechtějí, je absurdní a nepochopitelné.

V Londýně bojuje o život zmlácený teenager. Zbili ho, protože je imigrant

1. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Šest osob, čtyři muži a dvě ženy, všichni ve věku od 20 do 24 let, byli v sobotu zatčeni na několika adresách v londýnské čtvrti Croydon poté, co vážně zmlátili sedmnáctiletého žadatele o azyl, Kurda z Íránu. Sedmnáctiletý mladík je v nemocnici ve vážném stavu: má prasklou lebku, trombus v mozku a zranění tváře.

Konzervativní ministr a poslanec za Croydon Gavin Barwell nazval útočníky "chátrou" a vyjádřil naději, že "tomuto strašlivému zločinu, motivovanému etnickou nenávistí se dostane plné síly britské spravedlnosti". Dodal, že v Croydonu jsou "dobré vztahy mezi lidmi z nejrůznějších kulturních zázemí".

Diane Abbott, stínová ministryně vnitra za Labouristickou stranu, se vyjádřila, že konzervativní vláda "zločiny z nenávisti nezvládá".

Sedmnáctiletý mladík čekal s dvěma přáteli na autobus na zastávce v londýnské čtvrti Croydon, když na něho zaútočila skupina asi osmi mladíků. Zeptali se ho, odkud je, a když řekl, že je žadatel o azyl, zaútočili na něho. Scotland Yard uvedl, že chlapec utrpěl vážná zranění hlavy a byl v nemocnici v kritickém stavu. Jeho stav lékaři nyní charakterizují jako "závažný, ale stabilní". Za útok nebyl nikdo zatčen. Policie apeluje na svědky, aby se přihlásili.

Maďarsko v sobotu zahájilo kampaň proti EU

2. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Maďarská vláda v sobotu zahájila kampaň proti EU. Rozeslala do maďarských domácností dotazník s názvem "Zastavme Brusel!" Dotazník obsahuje šest zaujatých otázek, jejichž prostřednictvím se maďarská vláda ptá občanů, "co má dělat" proti politické strategii EU ohledně imigrace a v oblasti ekonomických otázek, jako je zdanění.

Jedna otázka se například Maďarů ptá, "co má Maďarsko dělat", když "navzdory sérii nedávných teroristických útoků v Evropě chce Brusel nutit Maďarsko, aby přijalo ilegální imigranty."

Uprchlíci podle Ženevských úmluv nejsou ilegálními imigranty. Většinu teroristických útoků v Evropě spáchaly osoby, které se tam narodily.

Španělsko nebude vetovat vstup samostatného Skotska do EU

2. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Španělský ministr zahraničí informoval, že i když je Španělsko proti vzniku nezávislého Skotska, žádost Skotska o vstup do EU blokovat nebude

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis se vyjádřil, že rozpad Spojeného království by pro Španělsko nebyl vítaný. Nicméně však Španělsko nebude vetovat žádost nezávislého Skotska o vstup do EU. Vyjádřil se však, že by Edinburk musel nově zažádat o členství v EU, což by prý byl nejistý proces, který by trval několik let. Aktivisté za nezávislé Skotsko v EU naopak tvrdí, že proces vstupu by byl jednoduchý, protože Skotsko jako členská země EU v rámci Británie už všechny požadavky EU splňuje.

Ruský básník Jevgenij Jevtušenko zemřel ve věku 84 let

1. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jevtušenko byl poslední dosud žijící velký básník z těch, kteří se proslavili v Sovětském svazu v liberálních šedesátých letech. Je autorem více než 150 básnických sbírek, avšak nejznámější je jeho poema Babí jar. Zaznamenává jedno z nejhorších nacistických zvěrstev z druhé světové války, kdy byly desetitisíce židů a dalších vězňů zavražděny v ukrajinském hlavním městě Kyjevě.

Poema ve své době porušila oficiální tabu tím, že odhalila antisemitismus, existující v Sovětském svazu, a byla posléze zhudebněna Dmitrijem Šostakovičem v jeho Symfonii č. 13.

Jevtušenko žil od poloviny devadesátých let ve Spojených státech. Vyučoval na univerzitě v Tulse v Oklahomě.

Obyčejní lidé z celého světa, kteří žalovali Trumpa a vyhráli

1. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

New York Times publikoval dojemnou reportáž o některých z více než 50 občanů z původně sedmi, nyní šesti převážně muslimských zemí, jimž se Donald Trump svým exekutivním příkazem pokusil zakázat vstup do USA. Všichni tito zcela obyčejní cizinci u soudu nad Trumpem vyhráli a vstup do USA jim byl umožněn. Je to velká věc, když v zemi, jako je USA, může zvítězit obyčejný člověk, dokonce cizinec, nad nejmocnějším mužem na světě. Můžeme mít takovouto důvěru i v české soudy?

Rasističtí maniaci si vystačí sami

31. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Parlamentní listy mají opravdu hodně co na svědomí. Rasističtí maniaci, kteří se nad jejich excesy ukájejí, si neuvědomují, že Valenta je manipuluje z komerčních důvodů a má je jak loutky na nitkách.

Naprosto typickým rysem rasistické nenávisti je umisťování etnické či náboženské definice do titulku vedle údajného trestného činu, který příslušník dané etnické či náboženské skupiny spáchal. Hezky to navozuje - zcela falešný - dojem, že takové trestné činy jsou převažujícím charakteristickým rysem dané etnické či náboženské skupiny. Tak si vytvoříme pěkný stereotyp, že muslimové jsou vrazi a násilníci. Je to základní a falešný a nespravedlivý princip kolektivní viny. Jakýkoliv trestný čin je individuální záležitost. Pokud nějak Čech někoho zabije nebo něco ukradne, je mi líto, ale já za to nenesu odpovědnost, protože jsem náhodou taky Čech.

Není to nic nového. Před tím, než Češi nenáviděli muslimy, dělali totéž Romům. Ještě předtím židům. V druhé polovině devatenáctého století vládl v českém tisku typ zlovolného, ničivého, sexuálně agresivního a vilného žida. Je to úplně totéž, jako stereotyp, který Parlamentní listy vnucují české společnosti dnes a hlupáci nad tím mají orgasmické pocity. A oligarcha hazardu Valenta se směje celou cestou do banky.

Je neuvěřitelné, jak se mohou takovým hnusem diskriminovat jedinci, jako je odborář Středula nebo ministr zahraničí Zaorálek.

V civilizovaných zemích podnikají vlády kroky proti rasismu a nenávisti na internetu. V České republice nad nimi mají hlupáci orgasmické pocity a vládní ministři na serverech, šířících nenávist, zadávají svou reklamu, případně tam publikují. Absolutní hnus.

Rasismus, selský rozum, informační chaos a kulturní izolace

Elity trestuhodně přenechávají společenský diskurs extremistům

31. 3. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Rasismus se v ČR stal naprosto přirozenou součástí postojů většiny, bez ohledu na sociální status. Nejde zdaleka jen o lidi, kteří by ze zoufalství způsobeného bezútěšnou životní situací hledali nějakého viníka, jinou oběť, na kterou by mohli přenést svou frustraci. Konkrétní příklady ukazují, že lidé, kteří skutečně nemají objektivní příčinu cítit se ohroženi konkurenční skupinou bezprizorných, přijali rasismus za součást svého legitimního světonázoru. Není tak těžké najít kořeny tohoto kulturního fenoménu, dokonce se nabízí i řešení. Nikdo to ale řešit nechce.

Proč Jiří Drahoš může porazit Miloše Zemana

31. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Bývalý předseda Akademie věd, Jiří Drahoš, oznámil, že se bude ucházet o prezidentskou funkci a jsou toho plná média. Udělal to v Jablunkově, ve Slezsku, odkud pochází. A to byl podle mne správný krok, protože právě hlasy z „venkova“ budou zřejmě v prezidentské volbě ty rozhodující.

Drahošovi je vytýkáno, že je neznámý a politicky nevyhraněný, což by bylo jistě nevýhodou v roce 2013, kdy zemí zmítalo politické rozdělení a většinový odpor k Nečasově vládě. Šlo především o volbu proti ní. Kandidát ODS Přemysl Sobotka zcela propadl (necelé 2,5%) a Karel Schwarzenberg se snažil tvářit jako de facto nezávislá osobnost, což ovšem nemohlo fungovat. Miloš Zeman se snažil vystupovat (ve srovnání s tím, co následovalo po jeho inauguraci) důstojně a hrdě si hrál na levicového politika, který půjde razantně proti Nečasově vládě.

Daily Mail vysvětuje brexit: Měli jsme stejné problémy za Jindřicha Osmého

31. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Měli jsme stejné problémy s Evropou v době Jindřicha Osmého. Taky se tehdy na nás velmi zlobili, ale nemyslím si, že jsme jim tedy platili nějaké peníze za to, abychom směli opustit politickou unii katolických států, a pak jsme si vybudovali velmi silné impérium. Totéž se stane i teď. Musíme jen zajistit, aby už socialismus nikdy neměl šanci nám zase poplést hlavu, čímž bychom znovu upadli do područí a předali bychom svůj národ zrádcům. Nakonec se i ten nejpasivnější člověk vzbouří."

Skotští nacionalisté používají Středoevropany ve svých reklamách pro referendum o nezávislosti:

31. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

"SNP: Podívejte se na Alenku, proč podporuje skotské referendum:

Alenka z Falkirku: Jako občanka z Evropské unie, která žije ve Skotsku, jsem šokována tím, jak s námi Británie zachází jako s pěšáky v šachové hře. Rozhodla jsem se učinit Skotsko svým domovem a dělá na mě dojem úsilí skotské vlády ujistit lidi, jako jsem já, že máme ve Skotsku místo. Je to taková země, do jaké chci patřit. Otevřené, mezinárodní Skotsko, kde si splníte své ambice a přání.

PODPOŘTE SKOTSKÉ REFERENDUM"

Skotská premiérka o budoucnosti Skotska po brexitu

31. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

"Začátkem tohoto týdne hlasoval skotský parlament tak, aby poskytl skotskému lidu právo rozhodnout o své budoucnosti. To rozhodnutí bylo přijato proto, že se londýnská vláda rozhodla vyčlenit Skotsko nejen z Evropské unie, ale i z jednotného evropského trhu. To je zjevně proti vůli většiny lidí, kteří zde žijí a způsobí to, jak přiznává sama londýnská vláda, že natrvalo zchudneme. To má obrovské dopady pro naše školy, naše nemocnice, naše pracovní příležitosti i naše investice. Takže nadcházející dva roky jsou pro Skotsko nesmírně důležité. Rozhodnou totiž, jakou zemí se staneme. Proto jsem dnes poslala dopis londýnské vládě, abych zajistila, že budeme mít to právo volby. Až nadejde ta správná doba, přijmout brexit, anebo se stát nezávislou zemí. Nepovažuju za automatické, jak budou lidi hlasovat, až nadejde ta volba. Avšak doufám, že všichni souhlasíme, že o budoucnosti své země bychom měli mít právo rozhodovat my sami. Britská premiérka naznačila, že má v úmyslu ignorovat rozhodnutí skotského parlamentu, a snaží se zabránit lidu Skotska, aby uplatnilo své právo na rozhodnutí o své vlastní zemi. Pokud se londýnská vláda bude i nadále přidržovat této strategie, bude to v přímém protikladu k základním principům, na nichž je založena decentralizace britského státu. Takže doufám, že paní premiérka změní názor a uzná, že lid Skotska má právo na svou volbu, v době a způsobem, který bude pro Skotsko správný. Avšak pokud to neučiní, a já se obávám, že to neučiní, aspoň ne teď, vrátím se za několik týdnů do skotského parlamentu a novým návrhem, co budeme dělat dál. Abychom zajistili, že lid Skotska bude mít právo rozhodnout o své budoucnosti, až budeme mít informace, které potřebujeme, jak o brexitu, tak o nezávislosti, a zda je ještě čas jít jinou cestou."

Itálie se stala první evropskou zemí, která schválila opravdu účinný zákon na ochranu dětských uprchlíků

31. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Itálie se stala první evropskou zemí, která schválila zákon poskytující všestrannou ochranu dětským uprchlíkům přicházejícím bez rodičů. Zampův zákon definuje minimální standardy péče o dětské uprchlíky. Omezuje dobu, po niž smějí být dětští uprchlíci drženi v přijímacích střediscích pro uprchlíky, zajišťuje dětem přístup ke zdravotní péči a nařizuje, že úřady musejí zjistit totožnost dětí do deseti dnů.

Zákon také zakazuje bránit uprchlickým dětem ve vstupu do Itálie.

UNICEF, organizace OSN hájící práva dětí, zákon pochválila a uvedla, že je to první takový zákon v Evropě.

Euroskeptický konzervativní britský ministr obrany: Británie bude v oblasti obrany spolupracovat s USA, ne s EU

31. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Michael Fallon, britský euroskeptický konzervativní ministr obrany zdůraznil, že v oblasti obrany bude Velká Británie spolupracovat s USA a nikoliv s Evropskou unií.

Před svým pátečním setkánín s Trumpovým ministrem obrany Jamesem Mattisem se Fallon vyjádřil v tiskovém prohlášení, že po vyhlášení brexitu "Británie zintenzivní svou globální roli". "Naše vojenské vztahy s USA jsou bezprecedentní. Po odchodu z Evropské unie jsou naše bilaterální vztahy daleko důležitější než kdy předtím, takže budeme zintenzivňovat svou spolupráci s USA. Až Británie odejde z EU, více než 80 procent výdajů NATO na obranu bude mimo Evropskou unii."

Jak známo, Donald Trump se vyjádřil, že NATO je zastaralé a požaduje jeho reformu, především to, aby členské země vydávaly více peněz na obranu.

Celkově lze uzavřít, že Fallonovy fantazie o "posílené globální roli Británie po brexitu" jsou součástí běžných mokrých snů euroskeptických maniaků v Konzervativní straně, kteří svévolně vyvolali pro Anglii brexitovou katastrofu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Flynn prý bude svědčit proti Trumpovu týmu výměnou za příslib imunity před trestním stíháním

31. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Michael Flynn, bývalý krátkodobý poradce Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, víceméně potvrdil, že výměnou za imunitu před stíháním nabídl FBI a kongresovým výborům své svědectví o potenciálních vazbách Trumpova předvolebního týmu na Rusko.

Flynn, který byl donucen opustit funkci poradce pro národní bezpečnost letos v únoru poté, co lhal Bílému domu ohledně diskusí, které vedl s ruským velvyslancem ve Washingtonu, vydal ve čtvrtek prostřednictvím svého právníka prohlášení, že má příběh, který chce sdělit - ale nejprve požaduje "ujištění, že nebude neférově trestně stíhán".

Flynnův právník Robert Kelner se odmítl vyjádřit k podrobnostem ohledně Flynnových rozhovorech s federálními činiteli a činiteli amerického Kongresu, kteří vyšetřují ruské zásahy do amerických voleb. Řekl však, že Flynn je "terčem nepodložených veřejných požadavků od poslanců amerického Kongresu a dalších kritiků, aby byl trestně vyšetřován".

Avšak navzdory tvrzení od Flynnových právníků, že se už jedná s Kongresem o imunitě pro Flynna, vysocí činitelé z parlamentního výboru pro výzvědné záležitosti toto tvrzení odmítli. Jack Langer, mluvčí předsedy výboru pro výzvědné záležitosti Devina Nunese, řekl, že žádná nabídka imunity před stíháním nebyla Flynnovi učiněna.

Flynn dostal v roce 2015 z Ruska honoráře téměř ve výši 68 000 dolarů. Většinou to bylo z vládní propagandistické televizní stanice Russia Today.

O imunitu před trestním stíháním zpravidla usilují osoby, jimž hrozí. Loni v září řekl Flynn v televizi: "Když dostanete imunity, znamená to, že jste pravděpodobně spáchali trestný čin."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jsou skutečně skotští nacionalisté proputinovští?

31. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Ve svém článku "Evropská obrana": Hromádka puzzles není dům, v němž byste chtěli bydlet" tvrdí na jednom místě Karel Dolejší, že "významná část skotských nacionalistů zastává ani ne tak proevropskou, jako spíše proruskou orientaci, kterou podporují příslušné "nevládní" instituce "kupodivu" odkazující na ruské eurasianisty". Toto tvrzení dokladuje odkazem na článek publikovaný na serveru Evrasia.com o zoufalých donkichotských pokusech dlouholeté postarší skotské učitelky ruského jazyka a nadšence pro ruskou klasickou literaturu, paní Jenny Carr, kterou znám dlouhá léta osobně a která byla pro nás vždy významným spojencem v boji proti omezencům, kteří se periodicky snaží zrušit jakákoliv centra studia literatur, kultur a společností středovýchodní Evropy.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Rozhovor Britských listů 102:

Proč je Brno tak úspěšné?

24. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Bohuslavem Binkou, vedoucím katedry environmentálních studií na Masarykově univerzitě v Brně o několika faktorech, které v posledních letech učinily Brno dynamickým, originálním a pozoruhodně zajímavým a příjemným místem k životu. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Chceme bydlet na Kuncovce!

31. 3. 2017 / Anežka Michnová

čas čtení 4 minuty

V nájemním domě „Kuncovka“ v brněnských Židenicích to vře. Již týden tam jeden z místních obyvatel má jednu návštěvu za druhou. Juleček, jak si nechává říkat, se do Brna přistěhoval z Ostravy. Aby tu, dle svých slov, mohl začít nový život.

Co je to za nový život v baráku, který de facto funguje jako ubytovna?

Nejprve přes hustý cigaretový dým neuvidíte nic. Když se rozkoukáte, zjistíte, že tam vlastně nic není. Julkův byt je nevybavený, bydlí tu dva týdny. Má jen postel, stůl, židle a několik matrací pro četné návštěvníky a návštěvnice. Na zeď někdo pověsil Poslední večeři a přes ni hodiny. Navzdory počátečním rozpakům je tam vlastně útulně.

Jak přesvědčit druhého, když fakta nepomáhají

31. 3. 2017

čas čtení 4 minuty


Všimli jste si někdy, že když lidem předložíte fakta protiřečící jejich nejvnitřnějšímu přesvědčení, vždycky změní svůj názor? Já také ne, napsal Michael Shermer. Lidé se ve skutečnosti tváří v tvář drtivým důkazům drží svých přesvědčení tím víc. Důvod souvisí s jejich světonázorem, který považují za ohrožený daty, jež mu odporují.

Britské naděje a sebeklamy

31. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Britové nežijí jen na ostrově v geografickém smyslu - je to také součástí jejich mentality. Ale když přijde na brexit, ostrov se zdá ležet na jiné planetě, napsal Markus Becker.

USA: Svržení Bašara Asada už pro nás není prioritou

31. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Navzdory rozsáhlému vraždění, které praktikuje syrský prezident Bašar Asad, americká velvyslankyně u OSN Nikky Haley řekla ve čtvrtek reportérům, že "nemůžeme se nutně zaměřovat na Asada tak, jak to dělala předchozí vláda". "Naší prioritou už není zaměřovat se na svržení Bašara Asada," dodala. "Naší prioritou je, jak dosáhneme cílů, a s kým musíme spolpracovat, aby to přineslo pro lid Sýrie pozitivní důsledky." dodala.

Podle společnosti BBC byl boj proti Islámskému státu prioritizován už v posledním roce vlády prezidenta Obamy, který se také, zejména po vstupu Ruska do syrské války, vzdal úsilí vraha Asada svrhnout.

V Turecku řekl ve čtvrtek Trumpův ministr zahraničí Rex Tillerson, že o Asadově dlouhodobé budoucnosti "rozhodne syrský lid".

Představitel syrské opozice charakterizoval výroky Haleyové jako "nešťastné" a dodal, že američtí činitelé vysílají "rozporné signály".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přečetli jsme:

TASR odstupuje od zmluvy s proputinovskou agentúrou Sputnik

31. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta


Parlamentný výbor pre kultúru a médiá si na najbližšie zasadnutie pozve Rezníka, aby poslancom spoluprácu so Sputnikom vysvetlil. Rozhodli o tom hlasovaním na návrh Jozefa Viskupiča (OĽaNO-NOVA) a Viery Dubačovej (nezaradená).

"Bolo by veľmi vhodné pozvať Jaroslava Rezníka, aby podal vysvetlenie k tomuto zámeru, čo tým agentúra sleduje. Vyvolalo to veľké ohlasy vo verejnosti aj v médiách. Agentúra Sputnik je navyše zaradená medzi agentúry, ktoré šíria propagandu," povedal Viskupič.

Podrobnosti ve slovenštině: ZDE

Tlak rasismu v ČR je zřejmě už nezvládnutelný

30. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Velmi nepříjemnou, odpuzující vizitkou současné České republiky je všude se šířící hlubinný rasismus. Po příjezdu do Prahy vždycky prvních několik dní se tu dusím: atmosféra velkoměsta je v důsledku neomezeného provozu automobilů nedýchatelná. Jistě, za několik dní si na to člověk zvykne, ale jaké škody to páchá délce života lidí a jejich organismu? V Británii v posledních měsících zdravotnické organizace, a konec konců i Světová zdravotnická organizace, varují, že znečištění vzduchu především partikuláty z výfuků naftových automobilů zkracuje život lidí až o deset let. Umírají na to předčasně desetitisíce lidí. V ČR to nikoho nevzrušuje.

Bodláky Václava Duška

Mrkni do mraků – co tam uvidíš

30. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Citát: Nepodceňujte mě, vím více, než říkám a všímám si více, než si myslíte.Nemáš-li fantazii, nezoufej. Lichotivá nadvláda průměrnosti nesnáší obrazotvornost, ale nic netrvá věčně.  Autority provizoria podporují velkostádní život; pastviny poskytnuty souhlasící většině. Instrument prajazyku nám selhal – myslíme pragmaticky, provozujeme rituální tance modrých ptáků i papoušíků rudokrkých, fortelně kolem sebe hloubíme okopy zdánlivé zdrženlivé neomylnosti. Každý z nás je skrytým hercem v dějinách mini okamžiku – více máme tragédů, málo komiků, šašouři se nepočítají. Proč asi nabádal básník Verlaine lidstvo zvoláním: vol slova nečekaná, až matoucí smyslem. Díky básníku Františku Hrubínovi, jeho překladu, byla v nás zažehnuta jiskra po poznání a smyslu nabídky do rozvrácené budoucnosti. Opatrníci vyčkávají, odbíhají z vytyčené trasy; poutní místa vyhrazena věrným. Idylické doby za obzorem. Partajní menšiny se nadýmají ve zbytečných televizních debatách – kolik mají členstva, do boha šarišského!

Soudce na Havajských ostrovech rozšířil blokaci Trumpova zákazu vstupu do USA pro muslimy na dobu neurčitou

30. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Federální soudce Derrick Watson na Havajských ostrovech rozšířil příkaz, suspendující Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany šesti převážně muslimských zemí, na dobu neurčitou, respektive po celou dobu, co se bude projednávat u soudů.

Americký stát Havajské ostrovy poukazoval u soudu na to, že Trumpův exektivní příkaz byl poškodil turistický ruch a schopnost získávat zahraniční studenty a zaměstnance.

Soudce Watson rozhodl ve středu večer poté, co vyslechl argumenty od státu Havajské ostrovy a od amerického ministerstva spravedlnosti. Proměnil dočasný soudní příkaz v trvalejší "předběžný soudní zákaz".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Starší a dobří novináři odcházejí. Kdo na jejich místo?

30. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


Tento týden oznámila bavorská televize, že její dlouholetý moderátor, komentátor, novinář Sigmund Gottlieb, ročník 1951, který byl od roku 1995 jejím šéfredaktorem, odchází na zasloužený odpočinek. Na http://www.br.de/unternehmen/inhalt/menschen/abschied-sigmund-gottlieb-106.html" target="_blank">tomto snímku zde je s tehdejším předsedou mladých německých socialistů a budoucím spolkovým kancléřem Gerhardem Schröderem. Gottlieb měl blízko k CSU a zlé jazyky mu svého času říkaly „Straussovo dítě“. Nicméně jeho pořady, například Münchner Runde, měly a mají vždycky šmrnc a glanc. Jeho maximou bylo podle Alberta Einsteina: My novináři bychom se měli řídít jeho pravidlem: „Řekni to jednoduše, ale zase ne moc jednoduše...“ Příklad zpravodajství webu Bavorské televize zde:

Bílý dům oficiálně vyhlásil válku udržitelnému životu na modré planetě

30. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Spanilé tažení osazenstva Bílého domu washingtonskými bažinami pokračuje dalším exekutivním příkazem prezidenta Donalda Trumpa, jehož prostřednictvím budou postupně odstraněny klimatické směrnice zavedené prezidentem Barackem Obamou. Pokud realizace exekutivního příkazu s názvem Energy Independence Executive Order nenarazí na zásadní překážky, Spojené státy de facto nebudou schopny dostát svým závazkům z pařížské klimatické konference ohledně redukce emisí a odvrácení nejdrastičtějších dopadů globálního oteplování. Prezident Trump obklopen horníky prohlásil, že jím podepsaný exekutivní příkaz ukončí „válku proti uhlí“ a „regulace ničící pracovní příležitosti“. Šéf Bílého domu patrně netuší, že naopak zahájil mnohem ničivější válku, než si je schopen představit.      

Mezitím v Absurdistánu 21:

Zklamání nad zvolením Donalda Tuska, nová náboženská škola, centrální letiště a mladíci na ministerstvu obrany

30. 3. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Prodloužení funkčního období Donalda Tuska jako prezidenta Rady Evropy Polskem po určitou dobu otřáslo. Během zasedání polského parlamentu, kdy se tam křičelo (polský parlament se totiž pomalu mění v docela ubohé jeviště pro akce chátry, která se překřikuje ohledně toho, kdo dokáže křičet silněji), byl Jarosław Kaczyński opravdu rozhněvaný a bušil rukou do předsednického pultu téměř jako Chruščev v OSN před mnoha desetiletími:

Kaczyński nazval opozici "Vnější stranou", ale nikdo vlastně neví, co tím měl na mysli. Možná tím měl na mysli Orwellův román 1984? A v tom případě, byla by strana Právo a spravedlnost Vnitřní stranou? To by hodně vysvětlilo...

Chlapec držící se trosek, byl nalezen jako jediný živý. Ve Středozemním moři zahynulo 146 uprchlíků

30. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Zřejmě až 146 osob zahynulo poté, co se potopil gumový člun s uprchlíky, který vyplul z Libye. Jediným, kdo přežil, byl šestnáctiletý chlapec z Gambie. V úterý nalezla chlapce, držícího se kusu trosek v moři španělská fregata Canarias. Ve středu ráno byl dopraven na sicilský ostrov Lampedusa.

Za poslední dva dny zachránily italské pobřežní stráže na moři více než 1100 migrantů. Letos se zatím utopilo více než 600 lidí. Do Itálie letos přichází o 50 procent více uprchlíků než loni.

Ve středu zachránila humanitární loď Golfo Azzurro asi 400 migrantů - většinou z Maroka, z Alžírska, z Libye, z Gambie a z Bangladéše, včetně 16 žen a dvou dětí. Byli nalezeni v dřevěném člunu bez motoru asi 16 kilometrů od libyjského pobřeží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ivanka Trumpová se stane oficiální poradkyní svého otce

30. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Dcera Donalda Trumpa Ivanka bude nyní neplacenou poradkyní svého otce v Bílém domě. Ačkoliv už jí byla přidělena kancelář v tzv. Západním křídle, doposud neměla žádnou oficiální funkci a její status zůstával nejasný. Trumpova administrativa tím reaguje na kritiku poukazující na střet zájmů, kdy příslušnice Trumpovy rodiny, aniž by byla pověřena jakýmkoliv oficiálním posláním, má neomezený přístup k projednávání státních záležitostí. Manžel Ivanky Trumpové, Jared Kushner, byl už dříve jmenován do funkce vysoce postaveného poradce prezidenta USA: Je také jedním z lidí, které FBI prověřuje kvůli podezření z blízkých kontaktů s Ruskem v rámci předvolební kampaně. V kampani, kterou se podle dostupných informací snažilo Rusko ovlivnit šířením dezinformací v digitálním prostoru, byli Kushner i jeho žena velmi aktivní.

Orbán chce vyhnat Středoevropskou univerzitu z Maďarska

30. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Středoevropskou univerzitu, kterou r. 1991 založil v Budapešti George Soros, chce vyhnat z Maďarska Viktor Orbán prostřednictvím nového zákona, který také bude kriminalizovat osm britských vysokoškolských institucí, které prý fungují v Maďarsku "nezákonně". Terčem opatření jsou i pobočky německých a francouzských univerzit v Maďarsku.

Středoevropská univerzita uvedla, že cílem nového zákona je znemožnit fungování Středoevropské univerzity v Maďarsku. Údajně jde o zásah proti organizacím, které financuje maďarsko-americký finančník George Soros.

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal ostrým oponentem George Sorose. Obviňuje ho z "povzbuzování" evropské uprchlické krize a z toho, že má "nepřímý vliv" na maďarskou i globální politiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecko testuje NATO

29. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Po jednání tureckého prezidenta Erdogana s jeho ruským protějškem v Moskvě 10. března se objevily zprávy, že Turecko jedná o nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400. Sergej Čemezov, výkonný ředitel státní zbrojovky Rostec, 14. března oznámil, že Turecko požádalo o úvěr na nákup systému, ale smlouva dosud nebyla podepsána.

"Evropská obrana": Hromádka puzzles není dům, v němž byste chtěli bydlet

29. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut


Německý vojenský publicista Sven Ortmann publikoval článek nazvaný "Dossier: Europe and military affairs facts for Dummies" ZDE. Snaží se v něm dokázat, že Evropa je v zásadě schopna zajistit svou obranu sama, bez další účasti USA. Použitá argumentace je svým způsobem typická pro všechny podobné pokusy, zejména pokud jde o nereflektované předpoklady, s nimiž soustavně pracují. Evropa má potenciálně vzato všelijaké schopnosti, které nicméně prakticky vzato v současnosti nejsou reálné.

Ve Švédsku upadly stovky uprchlických dětí do bezvědomí, když jim bylo řečeno, že jejich rodina bude ze země deportována

28. 3. 2017

čas čtení 4 minuty

Georgiho, ruského uprchlíka, který přišel do Švédska s rodiči, když mu bylo pět let, charakterizuje jeho lékař jako "nejpošvédštěnějšího" z celé rodiny. Byl také jedním z nejpopulárnějších chlapců ve třídě. K jeho třináctým narozením ho kamarádi charakterizovali: energický, zábavný, pořád v dobré náladě, dobrá lidská bytost, nesmírně laskavý, vynikající ve fotbale, chytrý.

Georgiho otec Soslan založil v Severní Ossetii pacifistickou náboženskou sektu. V roce 2007 požadovaly bezpečnostní jednotky, aby sektu zrušil, nebo ho zabijí. Utekl do Švédska s manželkou a dvěma dětmi, avšak jejich žádost o azyl byla odmítnuta, protože švédská rada pro migraci konstatovala, že nedokázal, že bude po návratu pronásledován. Rodina zažádala o azyl znovu, ale r. 2015 byl znovu odmítnut. Otec upozornil, že pro jeho děti je Rusko, jako by to bylo na měsíci.

Bodláky Václava Duška

Lapání much – nejen v parlamentu

30. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Fraška Lumpácivagabundus přináší mravní poučení, že peníze a bohatství přinesou štěstí jen tomu, kdo je umí rozumně použít a nedá ničeho na svody světa a jeho požitků – nu, autor pan Nestroy se trefil, anebo ne? Naši rozmilí Lumpáci jsou vagabundi k pohledání. Pomnožili se všude, kam oko pohlédne. Jeviště světa poznalo nadlidi peněz ze všech možných i nemožných úhlů. Závist hlodá chudé papriky – mrkni, jak si holomek vyžraná žije?! Přátelé, božské vrtání do otvorů – stejné, konečná stanice výstupu obdobná… a mezitím pár desítek let se můžeš naparovat, vystavovat, nechat se oslavovat, upravit do voskové figuríny, zaplácat vitríny metály, přeplechovat hruď, plkat načtená moudra i bohapusté koniny; přijde den, vypaříme se do planetárního prostoru, bez duše, co s dušemi? Ani prodat je nemůžete. A leckterá duše podivně zčernala. Glucke Heluš – je prý čistokrevná jaderná bojovnice za svobodu – bože, nedej jí učinit hříchu: vařečka, hrnec, smeták, vysavač, prachovka – boj za čistotu jí musí postačit! Volte jadernou smrt, chcete-li, volte topkovskou rozvernou paninku. Líná huba, holé neštěstí, jak kdy.

Zmasakrovaní Arabové se nepočítají, aneb trocha statistiky neuškodí

28. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pokaždé, když nějaký útočník muslimského vyznání spáchá nějaký těžký zločin, potažmo teroristický čin, objevují se prohlášení typu „Jsme ve válce s islámským světem“, „Ať táhnou“, „Oni to prostě mají v povaze“ apod. Všechny tyto zločiny je ale třeba posuzovat individuálně, neboť jejich extrapolace zamlžuje skutečná fakta. Útočník z Londýna, 52-letý rodilý Brit a konvertita, měl podobně jako atentátníci-muslimové z loňského léta pestrou kriminální minulost a mohl být sveden nihilistickou džihádistickou ideologií. Patologický jedinec, dalo by se říct, který nemá s drtivou většinou obyčejných muslimů nic společného. V tutéž dobu, kdy televizní kamery snímaly dějiště westminsterského neštěstí, se však mnohonásobně větší tragédie odehrávají v iráckém Mosulu, kde je pachatel dobře znám.

Trump ruší politiku ochrany klimatu

29. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Poslední exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa ruší plán jeho předchůdce na odvrácení globální změny klimatu. Ale experti jsou přesvědčeni, že odklon od fosilních paliv bude pokračovat - a USA začnou v moderní energetice zaostávat za Evropskou unií a Čínou.

"Bojím se IS a francouzských rasistů"

29. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Hanane Charrihi se v zemi kde se narodila nikdy necítila ohrožena. To skončilo, když radikál přejel nákladním vozem dav oslavující státní svátek v Nice a zabil 86 lidí - včetně její matky.

List Daily Mail nezvládl, že premiérkami Skotska i Británie jsou ženy

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Bulvární list Daily Mail vyvolal v úterý obrovské pobouření, protože otiskl na titulní straně "sexistický, idiotský a urážlivý" titulek k fotografii Nicoly Sturgeonové a Theresy Mayové, které se včera setkaly v jednom glasgowském hotelu. Titulek zní "Zapomeňte na brexit, kdo vyhrál, to jsou nohy". Uvnitř listu lze najít opravdu podivný komentář, který se jaksi snaží naznačovat, že svými postoji při sezení se Sturgeonová chová sexuálně vyzývavě.

Prvními kritiky této titulní stránky byly labouristické poslankyně Dolní sněmovny. Yvette Cooper napsala: "Rozhodnutí těchto dvou žen určí, zda Spojené království bude dál existovat. Ovšem zprávou na titulní straně jsou jejich dolní končetiny. Samozřejmě. Jak jinak."

Jane Bradley: Tohle se stane, když dovolíte tomu perverznímu, opilému strýčkovi na vaší svatbě, aby byl šéfredaktorem vašich novin.

Alex Salmond: Žijeme v nejnestabilnějších dnech naší éry a Daily Mail vydává sexistické články o nohách našich nejvyšších představitelů.

Ranní publicistický pořad rozhlasu BBC "Today" v úterý řešil, zda by Daily Mail někdy totéž udělal mužům. Jiní vzali věc do vlastních rukou a fotografii Sturgeonové a Mayové nahradili "atraktivním" souborem fotografií britských politiků - mužů:

Podrobnosti v angličtině ZDE

O polozapomenutých výročích aneb Selhání tradičních médií

23. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

V březnu si připomínáme, respektive někteří z nás si připomínají, tři tragické události, jež do značné míry formovaly svět, tak jak jej známe dnes. Jsou jimi: intervence NATO v Kosovu (1999), invaze do Iráku (2003) a zásah NATO V Libyi (2011).  Západní a české sdělovací prostředky těmto výročím nevěnují takovou pozornost, jakou by si bezesporu zasloužily, neboť právě v těchto třech případech nedokázaly veřejnosti poskytnout ucelené a objektivní zpravodajství. Nejde o ojedinělá selhání tradičních mediálních domů, jichž je samozřejmě vícero. Tato a další pochybení médií středního proudu neopomenutelnou měrou přispěla k rozkvětu falešného zpravodajství, a není tudíž divu, že některé horké hlavy usilující o veřejnou funkci dnes považují Parlamentní listy za etalon české žurnalistiky.                 

29555

Tažení do Iráku 14 let poté aneb Stále nic nechápeme

21. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Před 14 lety, dne 20. března 2003, provedly Spojené státy a Velká Británie ilegální invazi do Iráku, již tehdy mezi jinými podpořili Václav Havel a Miloš Zeman. Hovoříme bez nadsázky o největším zločinu milénia se statisíci až jedním milionem mrtvých, o zločinu, za nějž nebyl nikdo pohnán před spravedlnost, a to z celkem pochopitelných důvodů, neboť mocní tohoto světa bývají trestu ušetřeni. Ba co hůře, ilegální tažení aktivizovalo zapouzdřenou hrozbu v podobě Al-Káidy a vdechlo život ještě děsivější organizaci – Daeši. Obecně lze konstatovat, že od války v Iráku se do značné míry odvíjejí stávající konflikty na Blízkém východě.

29554

Analýza

Kterak globální oteplování, zdravotnictví a sociální politika musejí jít stranou, když se mohutně zbrojí

20. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Mám za to, že je třeba věnovat větší úsilí rozboru reálných skutků Trumpovy administrativy než rétorickým excesům amerického prezidenta, ať již na sociálních sítích nebo na veřejnosti. Již v době, kdy byl Donald Trump zvolen americkým prezidentem, ale i dříve, bylo značně pošetilé se domnívat, že by tento hochštapler s falešným příčeskem mohl představovat kýženou změnu na nevětrané americké politické scéně. Nicméně přání bývá často otcem myšlenky, a mnozí z nás raději kritický nadhled pohřbili, než aby čelili suchopárné realitě. Neuplynuly ani dva měsíce od inaugurace Donalda Trumpa (vzpomínáte si na jeho krajně nacionalistickou řeč, jejímž leitmotivem byl kontroverzní slogan America First?) a je zjevné, že politická opatření Trumpovy administrativy na domácí půdě i v zahraničí s sebou nesou četná negativa.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
33491