Theresa Mayová oznámila předčasné všeobecné volby na 8. června 2017

18. 4. 2017

čas čtení 2 minuty



Cílem je získat voličskou podporu pro brexit. Předčasné volby chce Mayová uspořádat,"protože ostatní britské politické strany program pro brexit blokují, stejně jako Horní sněmovna".

Deutsche Bank uveřejnila analýzu, podle níž bude důsledkem předčasných voleb v Británii zřejmě "měkčí" brexit. V současnosti má totiž Konzervativní strana v Dolní sněmovně většinu jen cca 13 poslanců a Mayová je tedy rukojmím skupinky ultrapravicových zastánců tvrdého brexitu. Paradoxně, argumentuje Deutsche Bank, pokud by Mayová získala podstatnější většinu v Dolní sněmovně, mohla by více spoléhat na podporu mainstreamových, a tedy rozumnějších, konzervativních poslanců.

JIným důvodem pro předčasné volby v Británii může být skutečnost, že britská policie vyšetřuje volební podvody, k nimž došlo ve více než deseti volebních okrscích v Británii při posledních všeobecných volbách v květnu 2015. Konzervativní kandidáti tam porušili zákon tím, že vydali na předvolební kampaň daleko více finančních prostředků, než zákon dovoluje, a nevykázali to volební komisi. Toto vyšetřování pokračuje a existuje vážná hrozba, že by bez předčasných všeobecných voleb mohla Mayová přijít o svou volební většinu v parlamentě.

JIní komentátoři poukazují na to, že vzhledem k tomu, že konzervativci mají náskok 21 procentních bodů nad Labouristickou stranou, pro nevolenou Mayovou muselo být velmi lákavé rozhodnout uspořádat všeobecné volby, i když až do poslední chvíle tvrdila, že to neučiní.

Ještě jiní komentátoři varují, že rozhodnutí Mayové uskutečnit tyto předčasné všeobecné volby nutně povede k vyhlášení skotské nezávislosti a ke sloučení Severního Irska s Irskou republikou. No, uvidíme, poznamenává Jan Čulík.

Nynější volební preference jednotlivých stran ve Velké Británii:


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6729

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2017