V Maďarsku pokračují obrovské demonstrace proti Orbánovi

17. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Terčem nenávisti Orbánovy vlády v Budapešti se stal Michael Ignatieff, rektor tamější Středoevropské univerzity. Mluvčí Orbánovy vlády Zoltán Kovács posměšně charakterizoval Ignatieffa jako "liberálního politika z Kanady, který selhal - zjevně reprezentuje odlišnou politickou agendu".

Je to změna, protože normálně Orbánova vláda útočí na filantropistu George Sorose, jehož Open Society Fund vyvolává Orbánovu zuřivost, že financuje místní organizace občanského aktivismu, některé z nichž hájí uprchlíky.

Během posledních čtrnácti dnů se v Budapešti konají obrovské demonstrace proti Orbánově vládě a na podporu tamější Středoevropské univerzity.

Minulou neděli se jedné takové demonstrace účastnilo 70 000 lidí. Při další masové demonstraci ve středu skandovali demonstranti heslo "Rusové, jděte domů!" v souvislosti s tím, že Orbán leze kamsi Vladimíru Putinovi, a skandovali "Evropa, Evropa!"

Protesty proti pokusům zlikvidovat Středoevropskou univerzitu se staly ohniskem širších protestů Maďarů proti Orbánovi, který agresivně Maďarsko izoluje v Evropské unii.

Orbánova vláda nechvalně proslula za drakonický a nelidský přístup k uprchlíkům, tím, že omezuje svobodu sdělovacích prostředků a zasahuje do nezávislosti soudů. Orbánova vláda nedávno vyvolala celosvětové protesty tím, že se rozhodla zadržovat uprchlíky - včetně čtrnáctiletých dětí - v lodních kontejnerech. Je to praxe, která, jak upozorňují lidskoprávní organizace, porušuje zákony Evropské unie. Minulý týden se v důsledku tototo nelidského zacházení s uprchlíky rozhodlo Německo, že uprchlíky nebude podle Dublinského předpisu vracet do Maďarska.

Orbánova vláda minulý týden navrhla další nový zákon, podle něhož se budou muset instituce, které dostávají financování ze zahraničí, veřejně označovat jako "zahraničně-financované organizace". Je to velmi podobné zákonu, který přijal r. 2012 v Rusku Vladimír Putin.

"Je znepokojující, že oni líčí občanské skupiny, které je pohánějí k odpovědnosti, jako nepřátele státu," říká Goran Buldioski, ředitel budapešťské kanceláře OSF.

Minulý týden oznámil Frans Timmermans, viceprezident Evropské komise, že bude vyšetřovat maďarský zákon, který má zrušit Středoevropskou univerzitu. Tu charakterizoval jako "klenot v koruně". Reakce Evropské unie vyvolala hysterickou reakci od mluvčího maďarské vlády Kovácse, který ji charakterizoval jako "kamufláž" s cílem prosadit agendu "ilegální" migrace. "Oni nám chtějí vnutit systém kvót a to, aby Evropa byla vstřícnější vůči ileální migraci," řekl Kovács.

To vyvolalo ohromenou reakci od rektora Ignatieffa. "Čumím na to s otevřenou pusou," řekl. "Chápe on vůbec, co říká, že jeho vláda se podílí na nějaké politické operaci, protože má nějakou agendu spojenou s migrací?" Nový zákon je podle Ignatieffa "otevřeným a diskriminačním útokem na akademickou svobodu, bezprecedentním v Evropě od ukončení druhé světové války".

"Směřování vlády mě děsí. Obávám se o budoucnost své země a o své místo v ní," řekl bývalý student István Szécsenyi. "Chci demokracii, kterou slibovali mým rodičům, když padl komunismus."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11214

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017