Pondělí, katastrofální den pro britské konzervativce skončil mediální popravou Theresy Mayové

23. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

V pondělí se britská konzervativní premiérka Theresa Mayová rozhodla učinit obrat o 180 stupňů ve své politické strategii týkající se sociální péče pro přestárlé osoby trpící demencí. Minulý týden publikovala - bez předchozí konzultace s kýmkoliv - ve konzervativním programu pro nadcházející britské předčasné volby, které se budou konat 8. června, návrh, že - nákladnou - pečovatelskou službu pro přestárlé občany trpící demencí si občané budou muset hradit sami, dokud jim z jejich majetku nezůstane jen 100 000 liber. Vzhledem k tomu, že většina britských domů a bytů má hodnotu větší než 100 000 liber, znamenalo to, že nejméně 90 procent takto postižených občanů bude muset svou nemovitost prodat a financovat z ní tak svou sociální péči. Není divu, že návrh této strategie vyvolal v Británii zejména od starších občanů vlnu zuřivosti.

Ta přiměla premiérku Mayovou, aby v pondělí na tiskové konferenci ve Walesu svou strategii modifikovala. Oznámila, že částka, kterou budou přestárlí občané postižení demencí muset hradit, nebude neomezená, ale bude omezena nějakým blíže neurčeným limitem. Tím si rozezlila novináře a veřejnost ještě více protože, celá záležitost byla ještě více znejistěna a zmatena.

Mayová si neposloužila, když na tiskové konferenci opakovala jako robot, že "K žádné změně nedošlo! K žádné změně nedošlo!" přestože o méně než 24 hodin předem její předchozí - údajně neměnnou - strategii potvrdili hned dva ministři její vlády (včetně potrhlíka Borise Johnsona).

Katastrofální den pro Mayovou skončil v 19 hodin, kdy Mayovou půl hodiny interviewoval na televizní stanici BBC 1 v hlavním vysílacím čase nestor britských televizních inkvizitorů, někdejší šéfredaktor týdeníku Sunday Times Andrew Neil. Zde je ten - naprosto pozoruhodný, děsivý rozhovor.

Otázkou je, jaký bude mít toto kataklysmatické pondělí dopad na názory britských voličů. Mnozí poukazují na to, že pokud Mayová nezvládne ani televizní rozhovor, těžko bude efektivně vyjednávat v Bruselu o brexitu. Jiní poukazují na to, že její mantra "strong and stable" (silná a stabilní vláda, tedy její) byla od tohoto víkendu poněkud zrušena.

Mayová se normálně skrývá před veřejností, nenechává se interviewovat a v žádném případě se neúčastní debat s politiky. Teď už všichni vědí proč:

Neil jako vynikající moderátor pronesl v rozhovoru vlastně jen pár vět. Všechny z nich šly tvrdě na tělo. Mayová neodpověděla na VŮBEC ŽÁDNOU OTÁZKU a po celou půlhodinu blekotala znovu a znovu, opakovaně, tytéž nesmysly.

Deník Guardian vybral z té půl hodiny naprostých blábolů pět Neilových otázek s blábolivými odpověďmi Mayové:



Andrew Neil: Vstoupila jste do této předvolební kampaně s obrovským dvojciferným náskokem v průzkumech veřejného mínění. Nyní v některých průzkumech poklesl na méně než deset procent. Co se zhatilo?

Theresa Mayová: No, víte, Andrewi, je jen jediné hlasování, o které jde v každé volební kampani, jak jistě víte na základě své dlouholeté zkušenosti, a to je to hlasování, které bude 8. června.

Andrew Neil: Váš předvolební manifest odmítl limit na platby občanů za pečovatelskou sociální péči. Uvádí se tam důvody, proč jste ten limit zrušili. Teď jste řekla, že limit zavedete. Musíte jednat poctivě, řekl bych, a sdělit britským občanům, proč jste se teď rozhodla jinak.

Theresa Mayová: To, co já dělám - zaprvé, Andrewi, jednám s britským lidem  ohledně velkých problémů, jimž čelíme, absolutně poctivě. To, co jsem udělala dnes, je, že jsem viděla to strašení lidí, upřímně řečeno, jehož jsme byli svědky přes víkend. Viděla jsem, že se Jeremy Corbyn snaží plíživě se dostat  do premiérského úřadu v Downing Street tím, že zneužívá strachu starších a zranitelných lidí, a tak jsem objasnila, co včleníme do konzultativního dokumentu, o němž se zmiňuji v předvolebním programu.

Andrew Neil: Mnoho lidí říká, že váš předvolební program je docela mlhavý, pokud jde o to, jak hodláte hradit své přísliby výdajů. Z čeho hodláte uhradit těch nových 8 miliard liber pro státní zdravotnictví? 

Theresa Mayová: Když jezdím po Británii a hovořím s lidmi ohledně toho, co budeme dělat ve vládě, to, co lidé chtějí vědět, je, zda budeme opravdu mít silnou ekonomiku, která nám umožní platit státní zdravotnictví a platit za veřejné služby, které lidé chtějí.

Andrew Neil: Chtěl bych se zmínit o lidech, kteří sotva vycházejí se svými příjmy. Nejsou to nejchudší občané, ale nejsou ani bohatí. Život pro ně je tak trochu boj. Vy říkáte, že jste na jejich straně, ale inflace nyní roste rychleji než průměrné platy, takže klesá životní úroveň a vy jste zmrazila sociální dávky pro téměř sedm milionů lidí. Jakým konkrétním způsobem jste na jejich straně?

Theresa Mayová: No, když se podíváte na problémy kolem lidí, kteří, jak říkáte, chci říct, hovořila jsem o těch, kteří sotva vycházejí se svými příjmy, pro něž je někdy život tak trochu boj, když jsem loni přišla do Downing Street a je celá řada způsobů, jak chci tyto lidi podporovat. Co se týče životní úrovně, chci vybudovat silnou ekonomiku s lépe placenými pracovními příležitostmi. Chci jim vždycky pomáhat s věcmi, jako jsou účty za energie a proto uvalíme limit na zvyšování cen energií. 

Andrew Neil: Konzervativci slíbili, že umoří rozpočtový deficit do roku 2015. Teď to nebude dříve než v roce 2025. Vy jste přislíbila snížit imigraci na desetitisíce lidí. Dosahuje stále 273 000 lidí. V těchto dvou otázkách jste nesplnili své sliby: proč bychom měli důvěřovat konzervativcům v čemkoliv jiném?

Theresa Mayová: No, jak říkám, tyto volby budou o důvěře. Ano, my máme - my jsme pořád strana, která chce zajistit, že umoříme deficit. Už jsme z něho umořili tři čtvrtiny. Takže tu práci děláme a budeme ji dělat i dál. Ostrý kontrast s Labouristickou stranou, která chce podstatnou měrou zvýšit státní zadluženost a má šéfa, který říká, že mu zadluženost a deficit nevadí.

Zdroj v angličtině ZDE

 


Reakce na sociálních sítích byly sžíravé: 

Pokud jste neviděli rozhovor s Theresou Mayovou, tady je ještě jednou:



Podívejte se na rozhovor Andrewa Neila s Theresou Mayovou. Je to železniční katastrofa. Je úplně jasné, proč nechce debatovat s jinými politiky:



Ten rozhovor s Theresou Mayovou je naprosto surrealistický, když si přečtete jeho transkript. Ona není schopna odpovědět na jedinou otázku:
 



Právě jsem viděl Andrewa Neila interviewovat Theresu Mayovou. Za tento výkon bychom ho měli poslat do Bruselu vyjednávat brexit. Ona je  nemožná:

 



Žádnou paniku! Theresa Mayová slibuje, že sežene 8 miliard liber do zdravotnictví, hmm... někde:

 



Rozhovor s naší Nejvyšší vůdkyní, nyní pro lepší porozumění jejím zlatým slovům s titulky:

 


 

Theresa Mayová odhaluje rozpočtovou technologii svého volebního programu v dnešním rozhovoru:

 


0
Vytisknout
9313

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017