Výzvědní odborníci: "Británie je možná ohrožena džihádisty, kteří se nemohou dostat do Sýrie"

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Jak Islámský stát, tak al Kajda vyzývají "frustrované džihádisty" ze Západu, aby zůstali doma a páchali atentáty ve svých zemích


Protiextremistické bezpečnostní organizace v Británii mají plné ruce práce, protože v zemi jsou jednak frustrovaní extremisté, kteří nemohou odjet do Sýrie, a dále extremisté, kteří se ze Sýrie už vrátili.

Hamza bin Ladin, syn Usáma bin Ladina, tento měsíc apeloval na extremisty, aby se "stali mučedníky" na Západě. Totéž požaduje Islámský stát, který je nyní pod intenzivním vojenským tlakem v Iráku i v Sýrii.


Hamza požadoval, aby jeho následovníci "pomstili" "děti Sýrie", "vdovy Palestiny", "svobodné, počestné ženy Iráku" a "sirotky Afghánistánu".

Takovéto výzvy jsou doplňovány instrukcemi, jak páchat atentáty, na subskripčních službách, jako je Telegram. Na sociálních sítích se šíří  strategické informace, jak vést válku proti Západu.

Důsledkem je větší počet zatýkání extremistů v Británii. Británie čelila od vraždy vojáka Lee Rigbyho v květnu 2013 třinácti vážným teroristickým spiknutím. Policie nyní zatýká občany téměř každý týden, kvůli obvinění z údajné podpory pro teroristy až po obvinění, že si někdo stahoval z džihádistických serverů instrukce pro teroristy.

K Isis se v Sýrii a v Iráku připojilo více než 850 britských občanů, z nichž se asi polovina vrátila. Rozvědka MI5 sleduje asi 3000 osob, některé z nichž se vrátily ze Sýrie.

Abedi byl sledován rozvědkou MI5, ale  byl považován za okrajovou figuru, stejně jako terorista, který nedávno spáchal útok automobilem ve Westminsteru, Khalid Masood.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6954

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017