Skotská premiérka požaduje, aby Mayová pozdržela zahájení vyjednávání o brexitu

12. 6. 2017

čas čtení 2 minuty


Nicola Sturgeonová, skotská premiérka upozorňuje, že v důsledku čtvrtečních voleb je londýnská vláda tak slabá, že je zapotřebí  k rozhovorům s Evropskou unií všestranického přístupu.

Sturgeonová požaduje, aby Theresa Mayová pozastavila vyjednávání o brexitu a vytvořila nejprve všestranický konsensus "čtyř britských národů" o přístupu Británie k brexitu.


V důsledku všeobecných voleb je londýnská vláda podle Sturgeonové tak slabá, že Mayová musí usilovat o podporu decentralizovaných vlád ve Skotsku, ve Walesu a v Severním Irsku a vyjednávat i s opozičními stranami k dosažení společného postoje před zahájením rozhovorů s Evropskou unií o brexitu.

"Plán toryů na tvrdý brexit byl odmítnut a nemůžeme dovolit, aby se vyjednávání o brexitu stalo obětí neschopnosti jak toryů, tak labouristů získat jasnou většinu," řekla Sturgeonová.

"Je důležité, abychom nyní vytvořili nadstranický přístup k brexitu, který v této velmi nejisté době ochrání všechny naše zájmy. Nejsilnější postoj k vyjednávání o brexitu je takový, který budou podporovat všechny strany a všechny vlády v Británii."

Skotská nacionální strana sice přišla o 21 poslaneckých křesel, ale dále má v Dolní sněmovně 35 poslanců a je tak třetí největší stranou v parlamentě. Bude mít klíčový vliv při kritickém hlasování o brexitu i v dalších strategických oblastech.

Sturgeonová poukázala na to, že všichni šéfové politických stran ve Skotsku podporují měkký brexit a vyžadují přístup na evropský trh. Sturgeonová dodala, že Británie také musí zůstat členem celní unie a zaručit práva občanů EU.

Ruth Davidsonová, šéfka skotských konzervativců, také nyní zdůrazňuje, že Británie musí zajistit "nejvolnější možný obchod" a "otevřený brexit", prioritou je "hospodářský růst této země", nikoliv tedy omezení imigrace.

Naopak John McDonnel, stínový labouristický ministr financí, v neděli potvrdil, že labouristé nesouhlasí s pokusy zachovat členství Británie v jednotném evropském trhu. To znamená, že bude zřejmě obtížné, aby skotští nacionalisté a labouristé dosáhli dohody o brexitu, navzdory tomu, že skotští nacionalisté apelují na ostatní strany, aby spolu s nimi vytvořili protikonzervativní alianci.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7648

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2017