Pozitivní stránka nezvládnutých emocí Miloše Zemana

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Asi už jen málokdo si dneska vzpomene, jak důstojně se snažil Miloš Zeman vystupovat před minulými prezidentskými volbami. To byl ale už dlouho mimo politiku a snažil se nasednout na vlnu protinečasovské nálady v zemi jako slušný protipól nestoudné pravice. Věděl velmi dobře, že i když si český lid rád sprostě zanadává v hospodách, na Hradě vulgárnost nechce. Dnes je tomu jinak, dnes je už Miloš Zeman ve vleku sebedestrukce.


Vezměme si nedávnou vládní krizi. Andrej Babiš z ní vyšel celkem posílen, ČSSD ztratila – a zdálo by se, že musí tedy získat Miloš Zeman, hlavní spojenec Babiše a protivník ČSSD během této krize. Jenže prezident se Sobotkou sehrál na Hradě frašku, která měla premiéra donutit k demisi, již nepodal. A Zeman je tak vedle ČSSD hlavní poražený vládní krize. Tato nezvládnutá až dětinská zapletenost Miloše Zemana do osobních sporů, která mu neomylně podráží nohy a posílá ho na úroveň čtvrté cenové, je v současnosti asi jeho nejvážnější slabinou.

Pokud jde o mne, nepohoršoval bych se tolik nad tímto prezidentovým pádem a spíše bych si přál, ať toho do voleb stihne co nejvíce. Těch pár měsíců s jeho vulgaritami je lepší než dalších pět let, kdy by už neměl ani tu nejmenší motivaci, aby se držel na uzdě. Dnes ho jistě trápí pohled na klesající preference a na to, že v druhém kole pravděpodobně prohraje s Drahošem nebo Horáčkem, pokud voliči toho, který se nedostane do druhého kola, budou volit Zemanova oponenta (a to je pravděpodobné).

Nejjistější cesta k porážce Miloše Zemana vede přes ztrátu jeho „lidových“ voličů. Možná si jako Michal Hašek nebo Zdeněk Škromach myslí, že je získá odporem k uprchlíkům a těmi či oněmi lidovými moudry, ale to nefunguje. S Mynářem a Nejedlým a další hradní smetánkou to už dávno není lidový prezident. Lidové není ani posluhování Číně a Rusku, vození se v letadle miliardáře Kellnera apod. K tomu přidejme sprostotou se vyvalující nezvládnuté emoce. Přejme si, aby tato trajektorie vydržela až do prezidentských voleb. Kdyby Zeman nasadil ještě trochu ostřejší slovník, mohl by vypadnout už v prvním kole, což by asi ještě před pár měsíci nikdo nečekal.

0
Vytisknout
16357

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2017