Představitelé Bílého domu vyjadřují "vážné znepokojení" nad vyhrožováním ze strany ultrapravice

16. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Několik představitelů Bílého domu vyjadřuje "velkou obavu" nad vyhrožováním, které směřuje na členy Rady pro národní bezpečnost.


Na osobnosti z prostředí bezpečnostních složek se snáší příval verbálních a elektronických výhrůžek, informoval jeden z představitelů Bílého domu. Jde o lidi, kteří na základě smlouvy pracují v Radě pro národní bezpečnost a pocházejí z ministerstev spravedlnosti, obrany, zahraničí a dalších. V minulých administrativách takoví lidé zpravidla nevyvolávali příliš pozornosti. Nyní ale dochází k výraznému růstu výhrůžek u podřízených poradce pro národní bezpečnost generála McMastera.

"McMaster je zvyklý čelit skutečným střelám, takže slovní na něj nebudou mít vliv," prohlásil jeden z představitelů Bílého domu. Podle něj úřad velmi přivítal pondělní prohlášení senátora Johna McCaina.

McCain veřejně vyzval Trumpa, aby bránil McMastera proti osobním útokům ze strany "alternativní pravice" - podle senátora tedy od stejných sil, které uspořádaly víkendové násilnosti ve virginském Charlottesville.

Podle Bílého domu jsou hrozby brány vážně a byla podniknuta příslušná opatření v případech, kdy se dotyční cítili osobně ohroženi.

Tlak ale může vycházet také zevnitř Trumpovy administrativy. Není tajemstvím, že existuje napětí mezi McMasterem a hlavním Trumpovým stratégem Stevem Bannonem, kteří se v politických otázkách často neshodují.

Trumpovi spojenci mimo administrativu, včetně nedávno odvolaného komunikačního ředitele Anthonyho Scaramucciho, dali také najevo, že Bannon podle nich předává médiím škodlivé zprávy.

Další představitel Bílého domu sdělil CBS News, že osobní prezidentovy spory se zpravodajskou komunitou také vedou k pochybnostem zpravodajců, zda mají jít pracovat do Bílého domu.

Časopis Foreign Policy v červenci informoval, že online hrozby násilím a cílené útoky ultrapravicového blogera Mikea Cernoviche přispěly k nedávnému odchodu McMasterova asistenta.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8003

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017