Brazilskému prezidentu se podařilo zkorumpovat kongres

29. 8. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
 Jen před několika týdny hrozilo brazilskému prezidentu Michelu Temerovi, že přijde o svůj mandát, poté, co byly zveřejněny audionahrávky, v nichž uzavíral pochybné dohody se zkorumpovaným podnikatelem. Avšak Temer přežil, protože si otevřeně koupil kongresmany. Rozdělil mezi ně 30 miliard dolarů z rozpočtu pro projekty, které chtěli prosadit ti, kdo hlasovali, aby se udržel u moci.



Během dní před parlamentním hlasováním, které mělo rozhodnout, zda bude Temer poslán k Nejvyššímu soudu, aby se před generálním prokurátorem zodpovídal z obvinění, vznesených proti němu, uspořádal prezident bezostyšně schůzky s více než 200 poslanci kongresu, jejichž přání byla splněna z veřejných peněz.

97 procent obyvatelstva si přeje, aby Temer opustil prezidentskou funkci. Vyplývá to z celé řady průzkumů veřejného mínění, které opakovaně přinášejí tytéž výsledky. Temer je tak nejnepopulárnějším prezidentem v historii Brazílie, která měla mnoho vojenských diktátorů, kteří byli populárnější než on. Avšak Temerovi spojenci ignorovali či zmanipulovali brazilské zákony a procedury ohledně impeachmentu prezidenta. Není divu, stovku z nich generální prokurátor také obžaloval z korupce, a tak riskují vězení, jakmile se jimi začne Nejvyšší soud zabývat (pomalý proces udržuje mnoho z obviněných osob na svobodě a u moci).

K nejostřejšímu ignorování veřejného mínění a mezinárodního nátlaku došlo minulý týden, kdy ustoupil Michel Temer žádosti "venkovské politické frakce" v kongresu, která se skládá asi z 80 poslanců, a zrušil omezení týkající se těžby zlata a dalších cenných přírodních zdrojů v chráněné indiánské rezervaci u Amazonky. Protestovala OSN, protestoval Leonardo di Caprio. Nic nepomohlo. Indiánské kmeny a oblast velikosti Rakouska byla ohrožena.

V pondělí večer pod tlakem telefonátů od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a kanadského premiéra Trudeau však neočekávaně Temer zrušení omezení těžby v indiánské chráněné oblasti vzal zpět.

Temera podporuje většina poslanců v kongresu, protože většina politiků byla obžalována a mohli by skončit ve vězení. Proto se snaží zachránit si kůži.

Jedna věc je jasná: Brazílie je zkorumpovaná. Všechny sociální a hospodářské úspěchy předchozích let zmizely a ekomnomika, která měla ještě před třemi lety přebytek 200 miliard dolarů, je nyní zadlužena částnou 300 miliard dolarů. Není žádná naděje, že se z té zadluženosti Brazílie dostane. 

0
Vytisknout
10073

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2017